405
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος θέλει να εγκρίνει ή όχι στην κάλπη τη λύση που θα φέρει -αν φέρει- ο Αλ. Τσίπρας | SOOC

Το 61% θέλει δημοψήφισμα, το 77% απορρίπτει το «Nova Makedonija»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 12:19
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος θέλει να εγκρίνει ή όχι στην κάλπη τη λύση που θα φέρει -αν φέρει- ο Αλ. Τσίπρας
|SOOC

Το 61% θέλει δημοψήφισμα, το 77% απορρίπτει το «Nova Makedonija»

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2018, 12:19

Εγκλωβισμένη σε μια υπόθεση που μπορεί να κρύβει πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το Σκοπιανό, καθώς παρά τις μεγάλες προσδοκίες για λύση που καλλιεργήθηκαν, η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη και ανέτοιμη για έναν συμβιβασμό.

Δεν είναι μόνο το πολυσυζητημένο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο υπάρχει πρωτοφανής κινητοποίηση και το έχουν αγκαλιάσει όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις (κυρίως από τη Δεξιά), αλλά και η επιθυμία του κόσμου για ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για το όνομα. Θα μπορεί να αρνηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ένα δημοψήφισμα -που πιθανότατα θα τορπιλίσει την όποια λύση- όταν έχει πορευτεί τόσο καιρό με τη συνθηματολογία περί βούλησης του λαού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το 61% των Ελλήνων θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξή Αθήνας και Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νίμιτς — ο οποίος όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» δεν είναι αποδεκτή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, δεν είναι σύμφωνοι με έναν συμβιβασμό για την ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Μάλιστα το 77% απορρίπτει ακόμα και το παλαιό όνομα Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992.

Γράφει σχετικά ο Διονύσης Νασόπουλος στα «ΝΕΑ»:

«Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια ικανοποιητική λύση στο Σκοπιανό, το σκηνικό που διαμορφώνεται από την κοινή γνώμη δείχνει πιεστικό για τους χειρισμούς σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Από την πανελλαδική μέτρηση γίνεται εμφανές ότι μια συμφωνία στη βάση και της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνον δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά από τους ερωτηθέντες. Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Αλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία, μάλιστα, συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας».

Διχασμένη πάντως φαίνεται πως είναι η κοινή γνώμη και ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, καθώς το 50% των ερωτηθέντων, κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση.

Στο πιο πολιτικό σημείο της έρευνας της Metron Analysis, προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Διψήφιο ποσοστό «αγγίζει» το Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,8%.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της δημοσκόπησης για την εκτίμηση ψήφου δείχνουν:

ΣΥΡΙΖΑ 24,9%
ΝΔ 35,4%
Χρυσή Αυγή 6,6%
Κίνημα Αλλαγής 9,8%
ΚΚΕ 6,9%
ΑΝΕΛ 2,7%
Ενωση Κεντρώων 3,2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας 2,7%
Ελληνική Λύση 1,9%

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...