284
Ο Ζόραν Ζάεφ δέχεται τα συγχαρητήρια μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης - στα δεξιά η Ραντμίλα Σεκερίνσκα | EPA/GEORGI LICOVSKI

Σκόπια: Η μόνη περίπτωση να κατακτήσουμε ελληνικά εδάφη είναι ως τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 16:43
Ο Ζόραν Ζάεφ δέχεται τα συγχαρητήρια μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης - στα δεξιά η Ραντμίλα Σεκερίνσκα
|EPA/GEORGI LICOVSKI

Σκόπια: Η μόνη περίπτωση να κατακτήσουμε ελληνικά εδάφη είναι ως τουρίστες

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2017, 16:43

«Για γέλια» θεωρεί η υπουργός Αμυνας της πΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα τη σκέψη ότι η χώρα της έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, εξηγώντας ακόμη ότι τα Σκόπια θέλουν να βρουν ένα τρόπο για να τελειώσει η διαμάχη με την Αθήνα που μετρά 26 χρόνια.

Σε δηλώσεις της στον Guardian η Σεκερίνσκα λέει ότι «κανένας στην “Μακεδονία” δεν έχει εδαφικές αξιώσεις στην Ελλάδα. Κυριολεκτικά κανένας. Είναι γελοίο»

Στη γραμμή του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ η Σεκερίνσκα απαντά με χιούμορ και λέει ότι η μόνη περίπτωση να κατακτήσει η ΠΓΔΜ την Ελλάδα είναι το καλοκαίρι «όταν ξεχυνόμαστε στις ελληνικές παραλίες ως τουρίστες».

«Θέλουμε μια λύση που να μην βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα ή να θέτει σε κίνδυνο τη “μακεδονική“ ταυτότητα. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό και ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι εξίσου αφοσιωμένη», συμπλήρωσε.

Όπως προσέθεσε, η επίλυση του ζητήματος του ονόματος συνδέεται με την προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι «θα δεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον βλέπουν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον και δεν απειλεί την ταυτότητα, την υπερηφάνεια ή τα εθνοτικά χαρακτηριστικά μας.

» Για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση, πρέπει να επιβεβαιώσουμε στους πολίτες μας ότι οι στόχοι μας για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ρεαλιστικοί», είπε ακόμη.

Εθεσε μάλιστα και το ζήτημα η φυσιογνωμίας της πόλης των Σκοπίων, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Νικολάι Γκρούεφσκι είχε γεμίσει με αμφιβόλου αισθητικής κτίρια και αγάλματα.

Η υπουργός είπε ότι «έχει συσταθεί μια επιτροπή για να επαναπροσδιορίσει τα Σκόπια ως πόλη των ανθρώπων και της σύγχρονης ζωής, όχι ως πόλη αγαλμάτων και άδειων μνημείων. Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η πάλη αγαλμάτων δεν είναι πλέον η πολιτική της ΠΓΔΜ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...