295
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργεί νέο πλαίσιο για τους πρόσφυγες. «Επιστρέφοντας» το βάρος στις χώρες υποδοχής | Alexandros Michailidis / SOOC

Πρόταση-βόμβα Τουσκ για κατάργηση της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 07:52
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργεί νέο πλαίσιο για τους πρόσφυγες. «Επιστρέφοντας» το βάρος στις χώρες υποδοχής
|Alexandros Michailidis / SOOC

Πρόταση-βόμβα Τουσκ για κατάργηση της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2017, 07:52

Τον τερματισμό του συστήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ προδιέγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προτείνοντας αλλαγή πολιτικής της ΕΕ σε ένα ζήτημα που έχει διχάσει τα μέλη της. Πρόκειται μια εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ξαναρίχνει το βάρος στις χώρες υποδοχής (και την Ελλάδα μεταξύ αυτών) και απαλλάσσει από την υποχρέωση φιλοξενίας προσφύγων κράτη-μέλη στο εσωτερικό της ΕΕ…

Σε δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρει ότι σε επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής αυτή την Πέμπτη, ο Τουσκ υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό.

Πρόκειται να ορίσει προθεσμία έξι μηνών για να καταλήξουν οι ηγέτες σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα προτείνει εναλλακτικές προτάσεις, ακόμη και την κατάργηση των ποσοστώσεων.

Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία αρνούνται σθεναρά να εφαρμόσουν το σύστημα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός τους. Οι δύο πρώτες χώρες δεν έχουν δεχτεί ούτε ένα πρόσφυγα και η Τσεχία μόλις 12, σημειώνει ο Guardian.

Και οι τρεις έχουν παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την Κομισιόν, η οποία απειλεί με πάγωμα κονδυλίων προς αυτές τις χώρες, πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Ο Guardian σημειώνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που σήμερα δέχονται το κύριο βάρος των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ, αναμένεται να αντιδράσουν εντονότερα. Η Γερμανία και η Σουηδία, χώρες με ανοιχτή πολιτική υποδοχής, αναμένεται και αυτές να αντιταχθούν στην προτεινόμενη κατάργηση. Ο Τουσκ ενδέχεται ακόμη να βρει αντίθετη στην πρωτοβουλία του ακόμη και την Κομισιόν.

Το σύστημα των ποσοστώσεων καθιερώθηκε το 2015, όταν η προσφυγική κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της. Λόγω των διαφωνιών από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, πέρασε με απλή πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...