429
Τα κύματα χτυπούν με δύναμη τις ακτές της κωμόπολης Πενζάνς στην Κορνουάλη | Matt Cardy Getty Images News

Σαρώνει την Ιρλανδία, σε πορεία προς τη Σκωτία η «Οφηλία»

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 14:47
Τα κύματα χτυπούν με δύναμη τις ακτές της κωμόπολης Πενζάνς στην Κορνουάλη
|Matt Cardy Getty Images News

Σαρώνει την Ιρλανδία, σε πορεία προς τη Σκωτία η «Οφηλία»

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2017, 14:47

Ενας ακόμη τυφώνας από την εφιαλτική -όπως αποδεικνύεται- σεζόν του 2017 κινείται απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές, αυτή τη φορά όμως όχι στην Αμερική, αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στα Βρετανικά Νησιά.

Η «Οφηλία» αναμένεται να χτυπήσει από το μεσημέρι της Δευτέρας την Ιρλανδία και αργά τη Δευτέρα και την Τρίτη τη Σκωτία με ανέμους που θα φτάσουν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα (κατηγορία 1).

GettyImages-861933198
Φωτογραφίζοντας την μανία της φύσης

Ηδη στο νότιο τμήμα της Ιρλανδίας έχουν καταγραφεί άνεμοι με ταχύτητα που φτάνει τα 148 χιλιόμετρα την ώρα και ανεπίσημα ακόμη και πάνω από 160 χιλιόμετρα.

Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναφέρει το BBC, προειδοποιεί για καταστάσεις που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων στη Βόρεια Ιρλανδία, σε μέρος της Ουαλίας και τη νοτιοδυτική Σκωτία.

GettyImages-861913404
Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να παίξουν με τα κύματα

Διακοπές ρεύματος, μεγάλα κύματα και προβλήματα στις συγκοινωνίες είναι προβλήματα που είναι πιθανόν να εμφανιστούν στη Βόρεια Ιρλανδία ενώ πολύ ισχυροί άνεμοι αναμένονται και στη Σκωτία.

 

Ανάλογες είναι και οι προειδοποιήσεις της ιρλανδικής μετεωρολογικής. Η «Οφηλία» εκτιμάται ότι θα είναι η χειρότερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει την Ιρλανδία εδώ και 50 χρόνια.

Ηδη στη χώρα περί τις 5.000 κατοικίες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπάρχουν διακοπές και σε συγκοινωνίες. Στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου αναμένεται να ακυρωθούν 130 πτήσεις μέσα στη Δευτέρα. Κλειστά είναι και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

GettyImages-861913160
Η κωμόπολη Πενζάνς στην Κορνουάλη

Για τη Βρετανία η «Οφηλία» αναμένεται να είναι η χειρότερη καταιγίδα με την μεγάλη θύελλα του 1987. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας 1.200 στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν -αν προκύψουν- μείζονα περιστατικά.

ophelia
Η πορεία της «Οφηλίας» στον χάρτη του BBC

Ο καιρός όμως σήμερα Δευτέρα έχει δύο όψεις στη Βρετανία: ενώ ένα μεγάλο τμήμα έχει να αντιμετωπίσει την «Οφηλία», η Αγγλία -ειδικά στο ανατολικό τμήμα της-  απολαμβάνει ασυνήθιστα καλό καιρό με θερμοκρασίες 22 βαθμών, επτά βαθμούς πάνω από τους συνηθισμένους για την εποχή 15 βαθμούς.

Μέσα στο 2017 οι τυφώνες που έπληξαν ο ένας με τον άλλο τα νησιά της Καραϊβικής και τις ΗΠΑ έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες για την ασυνήθιστη ισχύ τους και τη συχνότητά τους.

Η «Οφηλία» δεν ξεφεύγει από τον κανόνα των αρνητικών εκπλήξεων: σχηματίστηκε ανατολικότερα από κάθε άλλο τυφώνα κατηγορίας τρία (άνεμοι 179 με 208 χλμ/ώρα), πιο κοντά με άλλα λόγια στην Ευρώπη από την Αμερική. Στην πορεία έχει υποβαθμιστεί στην κατηγορία ένα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...