1072
Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν με την Ρόουζ Μακ Γκάουαν. Το 1997 της έδωσε 100.000 δολάρια για να ξεχάσει ένα «ενοχλητικό περιστατικό» | Kevin Winter/Getty Images/Ideal Images

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο μεγιστάνας της σεξουαλικής παρενόχλησης

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 23:12
Ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν με την Ρόουζ Μακ Γκάουαν. Το 1997 της έδωσε 100.000 δολάρια για να ξεχάσει ένα «ενοχλητικό περιστατικό»
|Kevin Winter/Getty Images/Ideal Images

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο μεγιστάνας της σεξουαλικής παρενόχλησης

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 23:12

Ήταν, έως και πριν από λίγες ημέρες, μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του αμερικανικού κινηματογράφου: ένας πληθωρικός πολυεκατομμυριούχος, «κολλητός» του Μπιλ Κλίντον, της Κάιλι Μινόγκ και της Μέριλ Στριπ, παραγωγός ταινιών όπως το «Pulp Fiction», «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης» και ο «Άγγλος Ασθενής».

Υπήρξε επίσης ένας άνδρας προοδευτικός, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών κι ένας από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες πληθώρας πολιτικών, σχεδόν αποκλειστικά από το κόμμα των Δημοκρατικών. Φαίνεται, όμως, πως ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ήταν επίσης ένας άνθρωπος που αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί σεξουαλικά πολλές νεαρές επίδοξες ηθοποιούς. Χάρις, ωστόσο, στην άτυπη ομερτά που επικρατεί και στο Χόλιγουντ κατάφερε να παραμείνει στο απυρόβλητο για πάρα πολύ καιρό.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε πως ο 65χρονος συνιδρυτής της Miramax κατέληξε σε τουλάχιστον 8 εξώδικους συμβιβασμούς με γυναίκες που είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Συνήθιζε να τις προσκαλεί -για επαγγελματικούς, πάντα, λόγους- στα δωμάτια των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που κατέλυε, μόνο και μόνο για να τις υποδεχτεί γυμνός ή για να απαιτήσει να του τρίψουν την πλάτη ή να τον παρακολουθούν ενώ έκανε ντους.

Ο μεγιστάνας με τη Χίλαρι Κλίντον τότε υπουργός Εξωτερικών) στο γκαλά του περιοδικού TIME για τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, το 2012 φωτό: Larry Busacca/Getty Images for TIME/Ideal Images)
Ο μεγιστάνας με τη Χίλαρι Κλίντον τότε υπουργός Εξωτερικών) στο γκαλά του περιοδικού TIME για τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, το 2012 (φωτό: Larry Busacca/Getty Images for TIME/Ideal Images)

Αυτά, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι New York Times.  Αλλά το σκάνδαλο δεν είναι μονάχα σεξουαλικό αλλά και πολιτικό καθώς οι αποκαλύψεις για τις ορέξεις του Γουάινσταϊν έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αρκετούς φιλελεύθερους πολιτικούς οι οποίοι επωφελήθηκαν από τα εκατομμύρια του. Έπειτα από τη δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ από την νεοϋορκέζικη εφημερίδα, κάποιοι από αυτούς, δεσμεύτηκαν πως θα προσφέρουν -αναφέρει ο Guardian– τα χρήματα που έλαβαν από εκείνον σε οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

O Γουάινσταϊν έχει στηρίξει οικονομικά και τον Μπιλ και την Χίλαρι Κλίντον ενώ το 2013 η τότε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μισέλ Ομπάμα, τον χαιρέτησε ως έναν «υπέροχο άνθρωπο» και «καλό φίλο». Μάλιστα, η Μάλια Ομπάμα, η μεγαλύτερη κόρη του τέως προεδρικού ζεύγους, το διάστημα πριν μετακομίσει στο Χάρβαρντ για τις σπουδές της, εργάστηκε στα γραφεία της Weinstein Company στη Νέα Υόρκη.

Τώρα, όμως, όλοι όσοι κατηγορούσαν στελέχη των Ρεπουμπλικανών για ανάρμοστη συμπεριφορά -όπως τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που συνήθιζε τις γυναίκες να «τις αρπάζει από το μου…ί»- καλούνται να καταδικάσουν τον Γουάινσταϊν, ώστε να αποδείξουν ότι η ηθική τους στάση κατά το παρελθόν δεν εξυπηρετούσε μόνον συμφέροντα πολιτικά.

Πάντως η οικογένεια Τραμπ έσπευσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Sunday Times, o Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανέδειξε το όλο ζήτημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τους διάσημους υποστηρικτές των Δημοκρατικών για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ o πρεσβύτερος προσδιόρισε από την πλευρά του, ότι έπειτα από πολλά χρόνια γνωριμίας με τον Γουάινσταϊν, κάθε άλλο παρά έκπληκτος είναι από τη συμπεριφορά του.

Η Ασλεϊ Τζαντ, θύμα και αυτή Frederick M. BrownGetty Images
Η Ασλεϊ Τζαντ, θύμα και αυτή από εικοσαετίας του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Την υποδέχθηκε σε επαγγελματική συνάντηση φορώντας μόνο τη ρόμπα του… (φωτό: Frederick M. Brown/ Getty Images/ Ideal Images)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, έμπιστοι του λάγνου παραγωγού μεσολαβούσαν ώστε να συναντηθεί με αιθέριες υπάρξεις που αναζητούσαν εργασία. Η Άσλει Τζαντ, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι πριν από μια εικοσαετία, της ζητήθηκε να παρευρεθεί σ’ ένα «business meeting» σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς, με τον Γουάινσταϊν να την υποδέχεται, φορώντας μόνον την ρόμπα του. Αφότου της ζήτησε να του κάνει μασάζ, την ενημέρωσε ότι εάν το επιθυμούσε θα μπορούσε να τον βλέπει καθώς θα έπαιρνε το μπάνιο του. «Πώς φεύγω από αυτό το δωμάτιο όσο πιο γρήγορα μπορώ, χωρίς να δυσαρεστήσω τον Γουάινσταϊν;», διερωτήθηκε τότε, η 49χρονη, σήμερα, ηθοποιός, γνωρίζοντας πως ο ερωτύλος Χάρβεϊ όσο εύκολα μπορούσε να την αναδείξει, είχε επίσης την ικανότητα να την αφανίσει.

Αλλά παρά την εξαιρετική του ισχύ ο Γουάινσταϊν αναγκάστηκε το 1997 να δώσει στην Ρόουζ Μακ Γκάουαν 100.000 δολάρια ώστε να ξεχαστεί ένα «περιστατικό σε δωμάτιο ξενοδοχείου». Η Λένα Ντάνχαμ, πρωταγωνίστρια της σειράς Girls δήλωσε μέσω του Twitter: «οι γυναίκες που επιλέγουν να μιλήσουν για την εμπειρία τους (σεξουαλικής παρενόχλησης) με τον Γουάινσταϊν αξίζουν τον σεβασμό μας. Δεν είναι κάτι αστείο ή εύκολο. Είναι κάτι θαρραλέο». Η Λόρεν Σίβαν, ρεπόρτερ του Fox News, αποκάλυψε με τη σειρά της ότι κατά το παρελθόν ο Γουάινσταϊν την προσκάλεσε στην άδεια κουζίνα εστιατορίου του στον Μανχάταν. Όταν εκείνη αρνήθηκε να ενδώσει στις προτάσεις του, εκείνος αυνανίστηκε ενώπιόν της.

Την  Κυριακή, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας παραγωγής Weinstein Company απέπεμψε τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν «στον απόηχο νέων πληροφοριών για ανάρμοστη συμπεριφορά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες λίγες μέρες». Έως και την Παρασκευή, νομική σύμβουλος του Γουάινσταϊν ήταν η Λίζα Μπλουμ, μια φεμινίστρια δικηγόρος η οποία έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Παραιτήθηκε, όμως, το Σάββατο, περιγράφοντας νωρίτερα τον πελάτη της ως «έναν ηλικιωμένο δεινόσαυρο που μαθαίνει νέους τρόπους». Το ότι ήταν επικεφαλής ενός χολιγουντιανού στούντιο συνεπάγεται ότι «έχει πει και κάνει πράγματα που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ανάρμοστα, ακόμα και εκβιαστικά», προσδιόρισε.

Με πλατύ χαμόγελο τη βραδιά της απονομής των Οσκαρ φωτό: REUTERS/Mike Blake)
Με πλατύ χαμόγελο τη βραδιά της απονομής των Οσκαρ (φωτό: REUTERS/Mike Blake)

Ο ίδιος, ωστόσο, αψηφώντας το σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του, παραδέχτηκε ότι έχει προκαλέσει «πολύ πόνο», προσδιορίζοντας ταυτόχρονα πως προσπαθεί να βελτιωθεί. Την ίδια ώρα θα αποπειραθεί να εξιλεωθεί εστιάζοντας την προσοχή του στην Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association) και το ζήτημα της οπλοκατοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε υποτροφίες για γυναίκες που θέλουν να σπουδάσουν σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Μεγάλωσα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν όλοι οι κανόνες συμπεριφοράς και οι χώροι εργασίας ήταν διαφορετικοί», επισήμανε σχεδόν απολογητικά.

Αρκετοί δημοσιογράφοι μίλησαν επίσης για την άτυπη στήριξη που ενδεχομένως να παρείχαν στον μεγιστάνα του θεάματος τα ΜΜΕ, επιλέγοντας να μην αποκαλύψουν επίμαχα γεγονότα, εξαιτίας της θέσης και της ισχύος που κατείχε. Όσον αφορά το Χόλιγουντ, κάποιες ηθοποιοί όπως η Πατρίσια Αρκέτ και η Ολίβια Μαν, έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τα φερόμενα ως θύματα του Γουάινσταϊν. Αλλά πάρα πολλοί ισχυρίζονται πως η συμπεριφορά του ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των πιο εκλεκτών εκπροσώπων του αμερικανικού κινηματογράφου.

Η στάση τους οδήγησε την Ρόουζ Μακ Γκάουαν να δηλώσει την Παρασκευή μέσω του Twitter «Κυρίες του Χόλιγουντ η σιωπή σας είναι εκκωφαντική». Ενδεχομένως γι’ αυτό, σήμερα, η Μέριλ Στριπ να έκανε λόγο για «κατάχρηση εξουσίας» και «επαίσχυντη» και «ασυγχώρητη» συμπεριφορά, χαρακτηρίζοντας τις γυναίκες που αποφάσισαν να μιλήσουν «ηρωίδες». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...