505
Ο Ροσφόρ στη τελετή απονομής των γαλλικών βραβείων κινηματογράφου Σεζάρ το 2008 | REUTERS/Benoit Tessier

Ζαν Ροσφόρ: Το γαλλικό σινεμά θρηνεί τον πιο διάσημο μυστακοφόρο του

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 17:00
Ο Ροσφόρ στη τελετή απονομής των γαλλικών βραβείων κινηματογράφου Σεζάρ το 2008
|REUTERS/Benoit Tessier

Ζαν Ροσφόρ: Το γαλλικό σινεμά θρηνεί τον πιο διάσημο μυστακοφόρο του

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2017, 17:00

Το γαλλικό σινεμά αποχαιρέτησε έναν από τους διασημότερους -και συνάμα πιο εμβληματικούς, χάρη στο χαρακτηριστικό του μουστάκι- εκπροσώπους του. Ο Ζαν Ροσφόρ, ο ψηλόλιγνος ρομαντικός «εραστής της κομμώτριας» (από τον τίτλο της ομώνυμης ταινίας του Πατρίς Λεκόντ) απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών μετά από ολιγόμηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο της γαλλικής πρωτεύουσας, αφήνοντας πίσω του περισσότερες από 150 κινηματογραφικές ταινίες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν «Ο Μεγάλος Ξανθός» (1972), «Καπετάν Fracasse, Ο Προστάτης Των Αδυνάτων» (1961), «Ταξίδι στο Μαϊάμι» (2015), «Ο Περίγελως της Αυλής» (1996), «Απρίλιος και ο Φανταστικός Κόσμος” (2015), «Γκρρ!!!» (2004), «Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά» (2013), «Το Κλειδί» (2007), «Ο Εραστής της Κομμώτριας» (1990), «Αθώοι με Βρώμικα Χέρια» (1975), «Πάντα Ονειρευόμουν Να Γίνω Γκάνγκστερ» (2007), «Μην Το Πεις Σε Κανέναν» (2006), «Η Κόλαση Μέσα Μας» (2005), «Πρετ-α-Πορτέ» (1994), «Αστερίξ και Οβελίξ» (2012).

1M2doJmRrPlFPd6Uhd5fiH90ps8@700x428
Με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στο «L’ Heritier» (1973) / twitter

Ο Ζαν Ροσφόρ γεννήθηκε το 1930 στο Παρίσι. Σπούδασε στο Conservatoire National και ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο στα 19 του χρόνια, που και διακρίθηκε για τις υποκριτικές του ικανότητες τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα.

Ευρύτερα γνωστός έγινε μέσα από τον κινηματογράφο και κυρίως τις ταινίες του Φιλίπ Ντε Μπροκά. Στη δεκαετία του 1970, χαρακτηριστικές ήταν οι ερμηνείες του σε ερωτικές φάρσες και μαύρες κωμωδίες, όπως για παράδειγμα στο «Φάντασμα της Ελευθερίας».

jean-rochefort

To 1976 κέρδισε το βραβείο Σεζάρ β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Que la fête commence» και το 1978 το αντίστοιχο βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το ρόλο του στο «Le Crabe-tambour». Το 1999 τιμήθηκε με το βραβείο Σεζάρ για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη.

Εξαιρετικές κριτικές απέσπασε για τους ρόλους του στις ταινίες του Πατρίς Λεκόντ, «Ridicule» (1996) και «Ο Εραστής της Κομμώτριας» (1990) κ.α.

Ο ανεκπλήρωτος ρόλος του Δον Κιχώτη

Λόγοι υγείας (και προβλήματα στην παραγωγή της ταινίας) δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του, παίζοντας τον Δον Κιχώτη στην ταινία του βρετανού σκηνοθέτη, Τέρι Γκίλιαμ, για τον ήρωα του Θερβάντες («Ο άνδρας που σκότωσε τον Δον Κιχώτη» –  The man who killed Don Quixote). Ο Ροσφόρ, που θα είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, παρουσίασε δισκοπάθεια, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανεβεί στο άλογο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας που χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθούν.

lost-in-la-mancha100
Ο γάλλος ηθοποιός και ο βρετανός σκηνοθέτης σε στιγμιότυπο από τα γυρίσματα / ντοκιμαντέρ «Lost in La Mancha» IFC Films

Ο Γκίλιαμ ανακοίνωσε το τέλος των γυρισμάτων του Δον Κιχώτη του μόλις τον περασμένο Ιούνιο και στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Ζαν Ροσφόρ, ήταν από τους πρώτους που αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο γάλλο ηθοποιό. «Ο Δον Κιχώτης είναι νεκρός αλλά θα ζει για πάντα», έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

DON QUIXOTE IS DEAD, BUT WILL LIVE FOREVER! Jean Rochefort has passed on. I am absolutely stunned, …

Geplaatst door Terry Gilliam op Maandag 9 oktober 2017

Μετά από 50 και πλέον χρόνια καριέρας ο Ζαν Ροσφόρ αποχαιρέτησε τους λάτρεις του γαλλικού σινεμά – και όχι μόνο- αφήνοντας πίσω τη γλυκιά ανάμνηση του απολαυστικού χορού του στο «κομμωτήριο» του Πατρίς Λεκόντ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...