423
Αύγουστος 2014, ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Αγιον Ορος. Ως Πρωθυπουργός είναι διαφορετικά. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ STR

Γιατί έφαγε «πόρτα» ο Τσίπρας στο Αγιον Ορος

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 11:42
Αύγουστος 2014, ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Αγιον Ορος. Ως Πρωθυπουργός είναι διαφορετικά.
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ STR

Γιατί έφαγε «πόρτα» ο Τσίπρας στο Αγιον Ορος

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 11:42

Μπορεί ένας δηλωμένος «άθεος» να επισκέπτεται το Αγιον Ορος; Μπορεί, αρκεί να μη θέλει και επίσημη υποδοχή. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν από την Ιερά Κοινότητα στο Μαξίμου, ακυρώνοντας με εμφατικό τρόπο τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί επισήμως τις Καρυές, όπου επρόκειτο να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αυτή η ματαίωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Αθωνική Πολιτεία προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στις σχέσεις κυβέρνησης και Αγίου Ορους, με αντίκτυπο στον κόσμο των ορθοδόξων πιστών.

Οπως έγινε γνωστό, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας, του ανώτατου δηλαδή διοικητικού οργάνου του Αγίου Ορους, αποφασίστηκε να μη γίνει δεκτός επισήμως, με τις τιμές που προβλέπει το αγιορείτικο τυπικό, ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμα προς το Μαξίμου ήταν ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να ταξιδέψει στον Αθω ως ιδιώτης προσκυνητής.

Σύμφωνα με την άποψη που κυριάρχησε στη σύναξη, δεν μπορεί το Αγιον Ορος να αποδώσει τιμές σε έναν Πρωθυπουργό που «έχει δηλώσει άθεος», ψηφίζει νόμους και εφαρμόζει πολιτικές που πλήττουν την Ορθοδοξία.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από τρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2014, ο κ. Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε είχε γίνει δεκτός με θέρμη –όχι με ιδιαίτερες τιμές, καθώς αυτές αποδίδονται μόνο στους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών– στις Καρυές, όπου μάλιστα είχε ζητήσει –και λάβει– την «ευλογία» των μοναχών να παραμείνει επί δεκαπέντε λεπτά μόνος του και να διαλογιστεί με την εικόνα της Παναγίας του «Αξιον Εστί», προστάτιδας του Αγίου Ορους.

Στο ρεπορτάζ του Σταύρου Τζήμα για την «Καθημερινή» περιγράφεται ότι από εκείνη την επίσκεψη του κ. Τσίπρα πολλά άλλαξαν: Εγινε πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του άνοιξε μέτωπα με την Εκκλησία που δεν άρεσαν στην «Ιερή Δημοκρατία» και κυρίως στην πιο συντηρητική της πτέρυγα. Η άρνηση του Πρωθυπουργού και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο και ενώπιον του Θεού ως υπουργοί, φέρεται να έχει «εξαγριώνει» τους σκληροπυρηνικούς ζηλωτές στις μονές του Αγίου Ορους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, με την ψήφο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην Ποταμιού), απάλλαξε από την καταβολή ΕΝΦΙΑ τα εκτός Ορους ακίνητα των μοναστηριών, δεν μέτρησε στην απόφασή τους να αρνηθούν την απόδοση τιμών και να ματαιώσουν, έτσι, την επίσκεψή του.

Από το Μαξίμου μεταδόθηκε λίγες ώρες προτού συνεδριάσει, τη Δευτέρα, η Ιερά Κοινότητα και επισημοποιήσει το ήδη αρνητικό κλίμα, ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα (Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου) η οποία ήδη είχε γνωστοποιηθεί, με διαρροή, αναβάλλεται «λόγω φόρτου εργασίας».

Ωστόσο, με διαρροή επίσης σε εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, από τις Καρυές μεταδόθηκε ότι «ακυρώνεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αγιον Ορος από τους Αγιορείτες και όχι λόγω βεβαρημένου όπως ακούγεται προγράμματος».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...