793
| SOOC

Ράπισμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Απάνθρωπη η μεταχείριση των προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2017, 10:32

Ράπισμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Απάνθρωπη η μεταχείριση των προσφύγων

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2017, 10:32

To αφήγημα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ) φρόντισε από την πρώτη στιγμή ώστε η υποδοχή και η φιλοξενία (ο όρος προφανώς χρησιμοποιείται καταχρηστικά) των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, να είναι τόσο καλύτερες στο βαθμό που η Ελλάδα να θεωρείται πανευρωπαϊκά χώρα-πρότυπο, καταρρίπτει η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και της Aπάνθρωπης Mεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), που δίνεται σήμερα, Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, στη δημοσιότητα.

Το πόρισμα στηρίζεται στα όσα διαπίστωσαν τα μέλη του κλιμακίου της CPT που επισκέφτηκαν τα κέντρα υποδοχής και στέγασης προσφύγων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε κέντρα κράτησης της Aττικής, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2016· όντως είναι κάπως ανεπίκαιρη όμως η καθυστέρηση της κοινοποίησης της οφείλεται σε αίτημα των ελληνικών αρχών, που ήθελαν να συμπεριληφθούν σε αυτήν και οι απαντήσεις τους, που δόθηκαν όμως ένα ολόκληρο εξάμηνο αργότερα, τέλη Δεκεμβρίου του 2016…

Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης της CPT την οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα το reporter.gr, τα μέλη της Επιτροπής συγκλονίστηκαν κατά τις επισκέψεις τους στα κέντρα υποδοχής και αναγνώρισης σε Λέσβο και Χίο όπου, κατ’ αρχήν, έγιναν αποδέκτες ισχυρισμών, για κακομεταχείριση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από αστυνομικούς.

Οι συνθήκες κράτησης προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών ήταν επιεικώς απάνθρωπες, σημειώνει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι:

– Υπήρχαν προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού, τα τρόφιμα, τη βασική παροχή υγειονομικής περίθαλψης και την αντιμετώπιση των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.
– Οι συνθήκες στο κλειστό τμήμα Β του κέντρου στη Μόρια ήταν ιδιαίτερα κακές και μπορούσαν να θεωρηθούν ως απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Οι ισχύουσες νομικές διασφαλίσεις ήταν ελλιπείς και αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της κράτησης ορισμένων κρατουμένων.
– Η κατάσταση παρέμεινε ιδιαίτερα εκρηκτική και κατά την επίσκεψη του κλιμακίου τον Ιούλιο του 2016, στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου, με την έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης να κυριαρχεί και την ανεπαρκή παροχή πληροφοριών και νομικής βοήθειας να αποτελεί …κανόνα.

To πρόβλημα με τα προσφυγόπουλα

Τα μέλη της eπιτροπής διαπίστωσαν ότι, είχε γίνει ιδιαίτερα οξύ το διαρθρωτικό πρόβλημα, της έλλειψης κατάλληλης στέγασης για τα ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά (UASC) σε ειδικά ανοικτά καταφύγια, με αποτέλεσμα, αρκετές εκατοντάδες παιδιά να κρατούνται συχνά για μακρές περιόδους κράτησης.

Στην έκθεση της η CPT επικρίνει και πάλι τη φροντίδα και τις κακές συνθήκες διαβίωσης που προσφέρονται στα παιδιά του UASC που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας και στην Πέτρου Ράλλη.

Η Αμυγδαλέζα είναι εντελώς ακατάλληλη για την κάλυψη των αναγκών των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και η Πέτρου Ράλλη, που λειτουργεί ως μεγάλη αστυνομική μονάδα κράτησης, είναι ακόμη λιγότερο καλά εξοπλισμένη για να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, τονίζεται στην έκθεση.

Για την ιστορία τον Νοέμβριο του 2014, δύο χρόνια πριν την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην CTP, το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε το κέντρο της Αμυγδαλέζας «σύγχρονο Νταχάου» (εδώ) και απαιτούσε το κλείσιμό του. Το κέντρο όμως συνέχισε να λειτουργεί. Και προφανώς δεν έπαψε να είναι ένα «σύγχρονο Νταχάου», ασχέτως αν τον Σεπτέμβριο του 2016 ο αν. υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας το επισκέφτηκε για να δει τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις που θα δίνονταν μόνο σε οικογένειες που ήθελαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

img_02461474465597
Συνθήκες εγκλεισμού στην Αμυγδαλέζα. Αλλά αυτή τη φορά με δωρεάν wi-fi (SOOC)

Απλώς έπαψαν οι του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν…

Εντελώς ακατάλληλες ήταν και οι συνθήκες κράτησης προσφυγόπουλων και στην Μυγδονία της Θεσσαλονίκης, όπου εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, κρατούνταν, για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες σε αστυνομική κράτηση για σκοπούς “προστασίας” χωρίς βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη αντί να τους δοθεί στέγη σε κατάλληλο καταφύγιο.

Τα μέλη της Επιτροπής συγκέντρωσαν αξιόπιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, πληθώρα κρατουμένων προσφύγων και μεταναστών, είχε υποστεί σωματική κακομεταχείριση από αστυνομικούς, στα κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Πέτρου Ράλλη.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, οι συνθήκες κράτησης σε αυτές τις δύο εγκαταστάσεις ήταν εντελώς ανεπαρκείς για την διαμονή παράνομων μεταναστών για σύντομες χρονικές περιόδους, πόσο μάλλον για εβδομάδες ή μήνες.

Η CPT συνιστά ότι στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ότι κάθε άτομο που κρατείται πρέπει να έχει καθαρό στρώμα , να υπάρχει απολύμανση σ’ όλους τους χώρους διαμονής και για λόγους δημόσιας υγείας να διενεργείται ιατρικός έλεγχος κατά την υποδοχή των προσφύγων.

Στην Πέτρου Ράλλη, απαιτείται, κατά την CPT, δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης των βρώμικων, βουλωμένων και μολυσμένων χώρων διαμονής και για τη βελτίωση της κακής παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Οσον αφορά το αστυνομικό τμήμα της Δραπετσώνας, οι συνθήκες διαβίωσης που μοιάζουν με μπουντρούμι ήταν άθλιες και οι κρατούμενοι δεν είχαν ποτέ πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Η CPT θεωρεί ότι η παραμονή ανθρώπων σε τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί απάνθρωπη και εξευτελιστική, καθώς και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Οι ελληνικές αρχές καλούνται να καταργήσουν οριστικά το αστυνομικό τμήμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...