627
O Τζεφ Μπέζος σε μια παρουσίαση της εταιρείας του. | Getty Images/Ideal Images

Πώς ο Τζεφ Μπέζος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 07:55
O Τζεφ Μπέζος σε μια παρουσίαση της εταιρείας του.
|Getty Images/Ideal Images

Πώς ο Τζεφ Μπέζος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2017, 07:55

Ο Μπιλ Γκέιτς και πολύ κάθησε στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με απίστευτες ταχύτητες δεν μπορούσε ο ιδρυτής της εμβληματικής -πλην όμως «δυσκίνητης» Microsoft- να μην βλέπει τα «σκήπτρα» του να αμφισβητούνται. Πλέον ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Tζεφ Μπέζος, η περιουσία του οποίου ξεπέρασε τα 90 δισ. δολάρια και τον έφερε πρώτο στη θέση στη σχετική λίστα του περιοδικού Forbes.

Σημείο των καιρών. Η λίστα που αλλάζει γοργά, ανάλογα με το πώς κινούνται οι δείκτες του χρηματιστηρίου…

Χαρακτηριστικό του πώς αλλάζουν τα πράγματα και πώς χτίζονται εξωφρενικά μεγάλες περιουσίες μέσα σε μια νύχτα είναι ότι με το άνοιγμα των αγορών την Πέμπτη, ο Μπέζος είχε 1,4 δισ. δολάρια περισσότερα από την προηγούμενη ημέρα: η μετοχή της Amazon σημείωσε άνοδο 1,8% και έτσι έφερε τον μεγαλομέτοχο της εταιρείας στην κορυφή του καταλόγου με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με $500 εκατ. περισσότερα από τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο 53χρονος Μπέζος είναι ο έβδομος άνθρωπος που καταλαμβάνει τον τίτλο του πλουσιότερου του Forbes και ο τρίτος Αμερικανός που φθάνει στην κορυφή μετά τον Γκέιτς και τον θρυλικό μεγαλοεπενδυτή (διευθύνοντα σύμβουλο της Berkshire Hathaway) Γουόρεν Μπάφετ.

Ο ιδρυτής της Amazon είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος εκπρόσωπος αυτού που αποκαλούμε «νέο χρήμα». Είδαμε για πρώτη φορά το όνομά του στη λίστα του Forbes το 1998, έναν χρόνο μετά την εισαγωγή της διαδικτυακής εταιρείας λιανικής που είχε ιδρύσει πριν από λίγα χρόνια στο χρηματιστήριο – τότε η περιουσία του έφτανε το 1,6 δισ. δολάρια. Και η εταιρεία πουλούσε κυρίως βιβλία, CD και DVD.

Τον περασμένο Μάρτιο ήταν πια τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο με περιουσία 72,8 δισ. δολαρίων. Τα οποία μέσα σε λίγους μήνες -και όσο η Amazon καλπάζει στη Γουόλ Στριτ- έφτασαν τα $90 δισ. (77,1 δισ. ευρώ).

Βέβαια για να είμαστε ακριβείς, ένας από τους παράγοντες που έσπρωξαν τον Μπέζο στην κορυφή είναι και τα φιλανθρωπικά σχέδια τόσο του Γκέιτς όσο και του Μπάφετ. Με τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «Giving Pledge» οι δύο μεγιστάνες αφιέρωσαν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στη φιλανθρωπία καλλώντας και άλλους δισεκατομμυριούχους να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους.

Ο Μπέζος δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, διέθεσε περίπου 100 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπίες έως τα τέλη του 2015.

Ποιος είναι ο Μπέζος

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1964 στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Το αρχικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Το επώνυμο Μπέζος το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος.

Σπούδασε στο Πρίνστον και στη συνέχεια εργάστηκε για ένα hedge fund προτού τα παρατήσει όλα και ξεκινήσει στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σιάτλ να πουλά βιβλία διαδικτυακά το 1994, μία ιδέα που συνέλαβε εν πτήσει σε ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος δεν είχε χρήματα και αναγκάστηκε να δανειστεί από συγγενείς και φίλους για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Το ονόμασε Amazon και μέχρι το 1999 η προσωπική του περιουσία εκτοξεύτηκε στα 10 δισ. δολάρια!

Η Amazon έκτοτε εξελίχθηκε στον κολοσσό που είναι σήμερα πουλώντας μία τεράστια γκάμα προϊόντων και διαθέτοντας όλων των ειδών τις υπηρεσίες μέσω της μονάδας Amazon Web Services, γνωστής ως AWS. Η Amazon πλέον δραστηριοποιείται ακόμα και στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Μάλιστα μόλις το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως αποφάσισε να κάνει μόνη της τη διανομή της νέας ταινίας του Γούντι Αλεν «Wonder Weel», η οποία θα βγει στις αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου (στα γενέθλια του σκηνοθέτη) και θα είναι η πρώτη απόπειρα της Amazon να βρεθεί στα Οσκαρ.

Η εταιρεία αναμένεται εφέτος να παρουσιάσει έσοδα 37,2 δισ. δολάρια, 22% περισσότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τις αναλύσεις των επενδυτών. Ο Μπέζος έχει το 17% της επιχείρησης. Είναι επίσης ιδιοκτήτης της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin καθώς και της Washington Post.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...