464
Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα θεμελιωθεί συμβολικά στο Μέγαρο Μουσικής | Χριστίνα Ταχιάου

Η τριμερής σύνοδος και το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Ιουνίου 2017, 17:51
Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα θεμελιωθεί συμβολικά στο Μέγαρο Μουσικής
|Χριστίνα Ταχιάου

Η τριμερής σύνοδος και το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Ιουνίου 2017, 17:51

Η καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη –σε γενικές γραμμές- είναι ήρεμη, χαλαρή και αρκετά προβλέψιμη. Έχουμε μάθει πώς να αποφεύγουμε τη βαβούρα που συνοδεύει τις πρωθυπουργικές επισκέψεις στην περίοδο της ΔΕΘ και τον τελευταίο καιρό προσαρμοστήκαμε στις αφίξεις του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου «να εργαστεί» από το πρωθυπουργικό υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης.

Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, έχει φέρει τα πάνω κάτω για ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φτάνουν από το απόγευμα έως το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη το κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της πόλης έχουν κατακλυστεί από αστυνομικούς. Σε κάθε γωνία, ιδίως στα σημεία γύρω από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, φανεροί και μυστικοί αστυνομικοί παρακολουθούν την κίνηση. Οι δυνάμεις της πόλης έχουν ενισχυθεί από αστυνομικούς από πολλές άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς όμως να τους έχει γίνει το παραμικρό σεμινάριο ως προς τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα πολλοί εξ’ αυτών να μη γνωρίζουν καν σε ποιο δρόμο βρίσκονται. Ωστόσο, στο σχεδιασμό των μέτρων εμπλέκονται και στελέχη της ισραηλινής Μοσάντ, η οποία ποτέ δεν θα άφηνε μια τέτοια κατάσταση εκτός ελέγχου.

19059437_1545463075498242_8311641188937135724_n
O Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρα, βαδίζει στο κόκκινο χαλί κατά την τελετή υποδοχής του στο «Μακεδονία» το απόγευμα της Τετάρτης

Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της τριμερούς θα αρχίσουν το πρωί της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην παραλία. Είναι άγνωστο εάν οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη βόλτα ή το jogging τους έως εκεί ανενόχλητοι. Η Αστυνομία, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να κατευθυνθούν διαδηλωτές στο Μέγαρο.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Παραλία. Στο βάθος το Μακεδονία Παλάς
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Παραλία. Στο βάθος το Μακεδονία Παλάς

Πρώτος αναμένεται να προσγειωθεί γύρω στις 16.30 ο Βενιαμίν Νετανιάχου, και το σχέδιο προβλέπει άμεση και διακριτική αναχώρησή του από το αεροδρόμιο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει αργότερα, προς το βράδυ, όπως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Για λόγους ασφαλείας, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες από τα προγράμματα των ηγετών. Αναμένεται, ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά είναι άγνωστο εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι μαζί.

Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Νετανιάχου θα θεμελιώσουν από κοινού το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Επειδή, όμως, ο χώρος που θα διατεθεί για το Μουσείο δεν είναι ακόμη έτοιμος ενώ υπάρχει πρόβλημα με την αδειοδότηση για την ανέγερση του εξαώροφου κτιρίου που θα στεγάσει το Μουσείο, η «θεμελίωση» θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη μορφή μιας πλάκας που «θα αποκαλυφθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...