687
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Σταθάκη. Σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου έγινε μια πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τα όσα έγιναν στο Eurogroup της Δευτέρας | SOOC

Η υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 17:01
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Σταθάκη. Σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου έγινε μια πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για τα όσα έγιναν στο Eurogroup της Δευτέρας
|SOOC

Η υποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 17:01

Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν πρόβες γραβάτας, ούτε αγγλόφωνες ευχές τύπου «too good to be true». Ο Αλέξης Τσίπρας -ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που την περασμένη Πέμπτη πανηγύριζε προκαταβολικά στη Βουλή για λύση για το χρέος- το μεσημέρι της Τετάρτης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχείρησε μια εντυπωσιακή προσγείωση με μια δήλωση που σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης: Από τη διακηρυγμένη απαίτηση για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος στη λύση που θέλει το Βερολίνο…

«Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης ήταν και παραμένει να βγει η χώρα στις αγορές ομολόγων τον Αύγουστο του 2018, με βιώσιμα επιτόκια, και αυτό θα το πετύχει είτε μέσω της λύσης που μας πρότεινε ο Σόιμπλε είτε με καλύτερη συμφωνία που επιδιώκουμε» είπε ο Πρωθυπουργός, σε μια πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας. Σε πιο απλά ελληνικά; Ο κ. Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να δεχτεί την πρόταση του Σόιμπλε γιατί «στρατηγικός στόχος» είναι άλλος…

Στη συνεδρίαση της ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τη μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος για μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2018, με αντάλλαγμα τη δόση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόταση που όμως απέρριψε η ελληνική πλευρά. Οπως δήλωσε αργότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μόνο μία χώρα απέρριψε την πρόταση που είχε και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ καθώς το Βερολίνο φέρεται να τα έχει βρει σε αυτό το θέμα με τον Πολ Τόμσεν. Το σκορ ήταν 18-1 δηλαδή, μια φράση που δεν άρεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο το βράδυ της Τετάρτης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αλλά ας είναι. Την Πέμπτη ο κ. Τζανακόπουλος κάθησε και αυτός δίπλα στον κ. Τσίπρα ακούγοντάς τον να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και τις προσδοκίες.

«Η Ελλάδα κρατήθηκε στον πυρήνα της Ευρωζώνης και προοπτικές θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Ασφαλής σε μια ταραγμένη περιοχή. Δημιουργεί δυνατές προϋποθέσεις για ένα πολύ γερό “come back”. Θέλουμε αυτό το “come back” να συνδυαστεί με απόφαση για το χρέος που θα πολλαπλασιάζει την ήδη διαφαινόμενη δυναμική» τόνισε ο Πρωθυπουργός σε μια εμφανή προσπάθεια να γενικεύσει την εικόνα. Ηδη από το πρωί, στελέχη της ΝΔ, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης έκαναν λόγο για «μεσοβέζικη λύση» για το χρέος.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το σενάριο που προκρίνουν Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και το οποίο φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπει τα εξής: Ο Σόιμπλε δέχεται την μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -όπως την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια- με τη γνωστή βέβαια επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και «εφόσον κριθεί όντως αναγκαίο.» Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα του Βερολίνου. Ακολούθησε μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε το εξής: το ΔΝΤ δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά με τεχνική και όχι οικονομική υποστήριξη. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας (stand-by-arrangement) θα εκταμιεύσει χρήματα μόνον όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την υπογραφή, αύριο Πέμπτη, τριών συμβάσεων με ενεργειακές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο στεριανές περιοχές και μία θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι με τα νέα έργα διασύνδεσης του δικτύου της ΔΕΗ με τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα μειωθεί η συμμέτοχη των καταναλωτών της ΔΕΗ στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (τα λεγόμενα ΥΚΩ) και το 2020 θα μηδενιστεί. Επίσης θα μειωθεί κατά πολύ η συμμέτοχη των καταναλωτών στο κόστος της ΔΕΗ για στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού. Οπως είπε, ενισχύονται οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στην περιοχή αλλά και η απορρύπανση των περιοχών όπως η Τανάγρα.

Εκανε αναφορά και στο σχέδιο «Νέα Αθήνα» που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στου Γουδή, την κατεδάφιση του Γηπέδου της Λεωφόρου και τη δημιουργία πάρκου πράσινου μέχρι τον Λυκαβηττό. Επίσης, μίλησε για εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο. Μέσα στο 2018, ισχυρίστηκε, θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και μέχρι το 2021 η Αθήνα θα έχει αλλάξει όψη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...