569
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ απέναντι στη Σία Κοσιώνη. Αισιόδοξος πάντα | SKAI/WebTv

Ο Τζανακόπουλος δεν είδε αποτυχία στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 21:21
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ απέναντι στη Σία Κοσιώνη. Αισιόδοξος πάντα | SKAI/WebTv

Ο Τζανακόπουλος δεν είδε αποτυχία στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 21:21

«Η μη λήψη απόφασης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν αποτελεί αποτυχία της γραμμής διαπραγμάτευσης». Ασχέτως αν ήταν ένα ακόμη ορόσημο που χάθηκε και δεν υπήρξε καν απόφαση για εκταμίευση δόσης. Ασχέτως αν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ο ίδιος ότι ετοιμάζεται να φορέσει γραβάτα. Ασχέτως αν ακόμα δεν έχει κλείσει η β’ αξιολόγηση που -πάλι κατά τον Πρωθυπουργό- θα έκλεινε τον Δεκέμβριο…

Στα όσα είχε πει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών -προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη μετάπτωση από την υπεραισιοδοξία του κ. Τσίπρα, που μιλούσε για συμφωνία «too good to be true», σε ένα ακόμα ατελέσφορο Eurogroup- επέμεινε και έχοντας απέναντί του τη Σία Κοσιώνη του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επέμεινε ότι διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ωστόσο, δεν γεφυρώθηκε το χάσμα γύρω από το ελληνικό χρέος.

«Το ελληνικό χρέος αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης ΔΝΤ και Γερμανίας. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή είναι πως είτε θα υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου είτε θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες ακόμη. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν το σύνολο των δανειστών αναγνωρίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει όσα οφείλει και πλέον η μπάλα είναι στην πλευρά της Γερμανίας η χθεσινή μη απόφαση δεν είναι αποτυχία της ελληνικής πλευράς. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αναφορικά με την επίτευξη συνολικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου» ήταν η απάντηση του  κ. Τζανακόπουλου, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είχε λάβει διαβεβαιώσεις που δεν τηρήθηκαν (και οδήγησαν πάρα ταύτα τον κ. Τσίπρα να προβάρει γραβάτα).

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν περιλαμβάνει εκταμίευση της δόσης, έχει εγκριθεί η τεχνική συμφωνία» διαβεβαίωσε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει ότι όλοι εργάζονται στην κατεύθυνση να οδηγηθεί το Ταμείο σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν ήταν πάντως μια «αναίμακτη» συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλατό του ΣΚΑΪ. Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε σε κάποιες στιγμές εκνευρισμένος, ειδικά με τα ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων που είχαν προβληθεί νωρίτερα.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής» είπε στην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Σχεδόν τίποτα από όσα ανέφερε ο ανταποκριτής σας, δεν είναι αληθή. Ανέφερε για παράδειγμα ότι ο κ. Τσακαλώτος έγινε δέκτης κατηγοριών από συναδέλφους του για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν υπήρχε καμία κριτική σε ότι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του Πρωθυπουργού, σε σχέση με την μη εφαρμογή των μέτρων, σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Καμία γκρίνια. Αντιθέτως, η κυρία Λαγκάρντ σε συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό του είπε πως βρίσκει απολύτως εύλογο το αίτημα του» είπε ο κ. Τζανακόπουλος επιμένοντας και στο αφήγημα ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα αν δεν υπάρξει ρύθμιση του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι μόνο ελληνικά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση καταλογίζουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην ελληνική πλευρά και υποστήριξε ότι το σύνολο του διεθνούς Τύπου «αναφέρεται σήμερα, δυσμενώς, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». 

Η αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι τυχαία. Ο κ. Τζανακόπουλος ήξερε ότι θα ερωτηθεί και για την τουλάχιστον περίεργη πώληση του 20% του Mega στον Ιβάν Σαββίδη. Αρχικά είπε ότι «δεν πρόκειται να παρέμβουμε ή να σχολιάσουμε επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ». Συνέχισε λέγοντας ότι «αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με τον κ. Σαββίδη αρμόδια είναι τα ελληνικά δικαστήρια», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν «βλέπει» κανένα περίεργο δάνειο στην περίπτωση του κ. Σαββίδη. Και έκλεισε με το εξής ωραίο: «Σας πειράζει που κάποιος επιχειρηματίας μίλησε θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...