314
Με χειροπέδες οδηγείται στο δικαστήριο η τέως πρόεδρος | REUTERS/Kim Hong-Ji

Αρχισε η δίκη της τέως προέδρου της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 08:33
Με χειροπέδες οδηγείται στο δικαστήριο η τέως πρόεδρος
|REUTERS/Kim Hong-Ji

Αρχισε η δίκη της τέως προέδρου της Νότιας Κορέας

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 08:33

Πριν από ένα χρόνο η Παρκ Γκουν-χιέ ήταν πρόεδρος της Νότιας Κορέας, η κεφαλή του πολιτεύματος στη χώρα της και η πρώτη γυναίκα που καταλάμβανε το ύπατο αξίωμα.

Εξι μήνες αργότερα, εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών είχε αναγκαστεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς, βασικό πρόσωπο του οποίου ήταν η στενή της φίλη Τσόι Σουν-σιλ.

Σήμερα, έχει πλέον καθαιρεθεί από το αξίωμα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχουν γίνει εκλογές που έχουν αναδείξει νέο πρόεδρο. Η ίδια εμφανίστηκε την Τρίτη στο δικαστήριο ως κρατούμενη 503 και, όταν ρωτήθηκε από το προεδρείο για το τι επαγγέλλεται, δήλωσε «άνεργη».

Αν και εμφανίστηκε με σακάκι και όχι την στολή της κρατούμενης, η Παρκ φαινόταν καταβεβλημένη και ατημέλητη ενώ φορούσε χειροπέδες. Ηταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την φυλάκισή της τον περασμένο Μάρτιο.

Είναι μια δραματική μεταστροφή για την τέως πρόεδρο της χώρας, που βαρύνεται με 18 αδικήματα και κατηγορίες για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και διαρροή μυστικών του κράτους.

Η μέγιστη ποινή για αδικήματα διαφθοράς είναι τα ισόβια.

2017-05-23T020916Z_707547047_RC1EE4161700_RTRMADP_3_SOUTHKOREA-POLITICS-PARK
Η Παρκ (αριστερά) και η Τσόι (δεξιά) δεν αντάλλαξαν ούτε ένα βλέμμα (REUTERS/Ahn Young-joon/Pool)

Μαζί της δικάζεται η Τσόι (με αριθμό κρατουμένου 417), η οποία κατηγορείται ότι, χρησιμοποιώντας το όνομα της προέδρου, εκβίαζε επιχειρηματίες και εταιρείες, όπως τη Samsung, με πολιτικά ανταλλάγματα.

Οι δύο γυναίκες, που υποστηρίζουν ότι είναι αθώες, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα ούτε μίλησαν η μία στην άλλη.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει μήνες: όπως γράφει το BBC, το κατηγορητήριο φτάνει τις 120.000 σελίδες!

Σε δίκη είναι επίσης ο γιος και διάδοχος του προέδρου της πανίσχυρης Samsung Λι Τζα-Γιονγκ και άλλα τέσσερα στελέχη της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στη Νότια Κορέα και η πρώτη φορά που ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της φτάνει σε δικαστήριο για θέματα διαφθοράς. Είχαν προηγηθεί, τη δεκαετία του 1990, δύο δίκες στρατιωτικών, επικεφαλής δικτατορικών κυβερνήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...