517
Ο γοητευτικός, βρετανός πακιστανικής καταγωγής, ηθοποιός στην πρεμιέρα της ταινίας «Rogue One: A Star Wars Story» στο Χόλιγουντ, τον Δεκέμβριο του 2016 | Charley Gallay/Getty Images for Disney/Ideal Image

Ο Ριζ Αχμεντ ξεχωρίζει ανάμεσα στα 100 πρόσωπα του TIME

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 16:43
Ο γοητευτικός, βρετανός πακιστανικής καταγωγής, ηθοποιός στην πρεμιέρα της ταινίας «Rogue One: A Star Wars Story» στο Χόλιγουντ, τον Δεκέμβριο του 2016
|Charley Gallay/Getty Images for Disney/Ideal Image

Ο Ριζ Αχμεντ ξεχωρίζει ανάμεσα στα 100 πρόσωπα του TIME

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2017, 16:43

Το περιοδικό TIME κάθε χρόνο παρουσιάζει τα εκατό πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Τα περισσότερα είναι διάσημα ή έστω αναγνωρίσιμα παγκοσμίως: καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, επιστήμονες, πολιτικοί, μοντέλα, ποδοσφαιριστές. Αλλά οι υπεύθυνοι του αμερικανικού περιοδικού φωτίζουν λίγο παραπάνω τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα που εμφανίζει σε τέσσερα διαφορετικά εξώφυλλα της ετήσιας έκδοσης. Ενα από αυτά είναι ο Ριζ Αχμεντ. Γιατί;

Είναι ταλαντούχος, ανερχόμενο αστέρι του κινηματογράφου. Είναι ιδιαίτερα ευφυής, μορφωμένος, ακτιβιστής, πολύπλευρος –έχει εμφανιστεί σε σειρές (δράματος και κωμωδίας), σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και περιπέτειας και στη σκηνή της ραπ μουσικής. Είναι μουσουλμάνος, βρετανός, πακιστανικής καταγωγής.

Το «αραβικό» παρουσιαστικό του τον έχει οδηγήσει σε οντισιόν για ταινίες με πολύ συγκεκριμένους ρόλους (όπως στο ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος που οδηγεί στο Γκουαντάναμο», 2006 αλλά και στη νέα τηλεοπτική σειρά «The night of», 2016) αλλά και σε αίθουσες ανακρίσεων σε αεροδρόμια. Συμβαίνει κάθε χρόνο, κάθε φορά που απογειώνεται από τη γενέτειρά του Βρετανία τον σταματάνε οι βρετανικές υπηρεσίες Ασφαλείας για εξονυχιστικό -συχνά πολύωρο- έλεγχο. Ενίοτε οι βρετανικές Αρχές δεν πιστεύουν ότι ο μελαψός νεαρός συμμετέχει σε παραγωγές του Χόλιγουντ, αλλά αυθαίρετα υποθέτουν ότι γυρίζει ταινίες ισλαμικής προπαγάνδας!

englistan
Ο 34χρονος καλλιτέχνης σε στιγμιότυπο του βιντεοκλίπ που γύρισε για το τραγούδι του «Englistan» (Facebook)

Πλέον ο ίδιος βιώνει αυτές τις εμπειρίες με μία ελαφριά δόσης διασκέδασης. Γι’ αυτό και είναι το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να γοητεύσει –να αγγίξει- τις νέες γενιές και παράλληλα να ακουστεί. Θυμάται ότι όταν πήγε να σπουδάσει Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά στην Οξφόρδη ξεχώριζε σαν τη μύγα στο γάλα. Πάντα, από μικρός προκαλούσε εντυπώσεις κι έκανε τον κλόουν. Στο πανεπιστήμιο τον πείραζαν ότι έφερνε κάτι σε Ali G. Και; «Το μέρος όπου ξεχωρίζεις είναι το μέρος όπου πρέπει να παραμείνεις. Γιατί εκεί μπορείς να συνεισφέρεις με κάτι εντελώς καινούργιο, φρέσκο», σχολιάζει στο περιοδικό ο 34χρονος ηθοποιός.

«Οταν τον γνωρίζεις εμπνέεσαι από αυτόν, δημιουργείς μαζί του. Το έτος 2016 είναι η περίοδος που άνθισαν οι καρποί που έσπειρε σε υπέροχα φρούτα. Και το καλύτερο είναι ότι δεν έχει καλά καλά αρχίσει», γράφει για αυτόν σε αφιέρωμα ο Λιν Μανουέλ Μιράντα, ηθοποιός και σκηνοθέτης του μιούζικαλ «Hamilton».

time
Τα εξώφυλλα της ετήσιας έκδοσης του TIME: Βαϊόλα Ντέιβις και Τζον Λέτζεντ

Το άλλο πρόσωπο που τιμά σε εξώφυλλό του το περιοδικό είναι η βραβευμένη με Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, Βαϊόλα Ντέιβις.

Γράφει για την αμερικανίδα ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, η βετεράνος του Χόλιγουντ Μέριλ Στριπ: «Η αναρρίχησή της στην κορυφή του επαγγέλματός της δεν την έχει κάνει να ξεχάσει το ταραχώδες ταξίδι που έκανε για να φτάσει εκεί. Και γι’ αυτό και ενσαρκώνει για όλες τις γυναίκες, ιδίως για τις μαύρες γυναίκες, την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, των ονείρων, του ρίσκου και της αφοσίωσης».

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού αναδεικνύουν με ένα τρίτο εξώφυλλο τον αμερικανό τραγουδιστή, ακτιβιστή και σκληρό επικριτή της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Λέτζεντ. Γράφει σε αφιέρωμα ο θρυλικός μουσικός Χάρι Μπελαφόντε: «Ο Τζον χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για να προωθήσει βαθιά κοινωνική αλλαγή. Το βάθος της αφοσίωσής του σε αυτό είναι αξιοθαύμαστο».

Δείτε εδώ την κατάταξη με τα 100 πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...