888
Ο πρόεδρος του Eurogroup σε πρόσφατη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες | Alexandros Michailidis / SOOC

Σόιμπλε: «Η Αθήνα φταίει για τις καθυστερήσεις»

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 19:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/17 12:09
Ο πρόεδρος του Eurogroup σε πρόσφατη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες
|Alexandros Michailidis / SOOC

Σόιμπλε: «Η Αθήνα φταίει για τις καθυστερήσεις»

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2017, 19:47
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/04/17 12:09

Την αισιοδοξία του ότι «είμαστε πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα», εξέφρασε μιλώντας στο Bloomberg, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει αυτή απόφαση είπε: «Εχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιαστούν, πότε να εφαρμοσθούν, το εύρος τους. Αυτή η συμφωνία πρέπει τώρα να αποτυπωθεί στο χαρτί για να οριστικοποιηθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας».

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλησε να δείξει ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα όπως είπε, τα κλιμάκια των Θεσμών θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, καθώς όπως είπε, μεσολαβούσε το Πάσχα.

«Μπορούσαν να συνεχιστούν οι επαφές στην Αθήνα, την εβδομάδα αμέσως μετά από τη Μάλτα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «αυτό δεν είναι δυνατό λόγω των διακοπών για το Πάσχα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης ότι το Ταμείο «δεν καθυστερεί καθόλου αυτή τη διαδικασία».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου, προϊδέασε ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια ακόμη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Μάλιστα, όπως τόνισε, επαφίεται στους ευρωπαίους εταίρους αν θα βρουν φόρμουλα να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

 «Δεν θα συμμετάσχουμε εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους» είπε και πρόσθεσε: «Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα».

Εξήγησε δε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ: «Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι:

-Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό 

-Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Προειδοποίησε πάντως πως «η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ηδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία» για να προσθέσει: «Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Εχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα».

Ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Παραδέχθηκε πάντως πως το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι ανέμενε το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν «είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση».

Πάντως ο ίδιος προέβλεψε ότι και οι δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχαν προβλέψει.

Mea culpa για προβλέψεις και capital controls

Οπως είπε ο Τόμσεν «τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε». Προκάλεσε αίσθηση δε κάνοντας αυτοκριτική για τις λάθος προβλέψεις του Ταμείου: «Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ημασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Πρόσθεσε πάντως πως το Ταμείο ζήτησε μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό «όχι γιατί θέλουμε περισσότερη λιτότητα ή υψηλότερα πλεονάσματα αλλά γιατί έπρεπε το πακέτο να είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη».

Η συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ

Την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων από το πρόγραμμα μέτρων, αλλά και της απομείωσης του χρέους, επεσήμανε vωρίτερα εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Συνόδου του Ταμείου.

«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για να προετοιμάσουμε την επιστροφή του κλιμακίου και για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...