695
Πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων | INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«ΠΑΕ και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 16:30
Πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
|INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«ΠΑΕ και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 16:30

Ολοι κατά όλων και όλοι για τη Δικαιοσύνη. Αυτό συνέβη στην 37η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία για πρώτη φορά διεξήχθη με την παρουσία, σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και τη παρουσία εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών. Ακούστηκε η κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση διαλύει τους θεσμούς, εκφράστηκαν οι φόβοι από τον αρμόδιο υπουργό ότι η Δικαιοσύνη κινδυνεύει από διάδικους και ποδοσφαιρικές ομάδες και εκτοξεύθηκαν πολλές βολές –πανταχόθεν- προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία φυσικά απάντησε σε καθεμία κατηγορία που της πρόσαψαν.

Αυστηρή ήταν η κριτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά η δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις» ενώ παρουσίασε δέκα διαφορετικές προτάσεις για την εύρυθμη της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκρινε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προέρχονται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες και όχι από τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, οι οποίες «έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό».

Επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έχει «τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επέλεξε να ασκήσει αυστηρή κριτική αναφορικά στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έθιξε σκωπτικά «τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης σχετικά με τα μισθολογικά θέματα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό» καλώντας τον «να υπερασπιστεί την Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα, χωρίς την αίσθηση ότι χρωστάει κάπου -εκτός αν όντως χρωστάει…»

Το αίτημα της κυρίας Θάνου να παραταθεί το όριο ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση τέθηκε και από τον πρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη, ο οποίος τόνισε ότι «ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων» και κάλεσε να τοποθετηθούν επί του θέματος και τα πολιτικά κόμματα και η ακαδημαϊκή κοινότητα.

184904
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου (δεύτερη από αριστερά) (INTIMENEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Η απάντηση της Βασιλικής Θάνου

Στην ομιλία της, η κυρία Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν κατανοεί «την ενόχληση ορισμένων». Επίσης τόνισε ότι « η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης».

Επανέλαβε τη θέση της ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα έκανε λόγο «για δυσμενή διάκριση» σε βάρος των δικαστών και πρόσθεσε «ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας. Δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.

Πιο μετριασμένη ήταν η τοποθέτηση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου η οποία τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων».

Στη συνέλευση βρέθηκε και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το συνταξιοδοτικό και τόνισε ότι «υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών». Οπως υπενθύμισε, η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Σχολιάζοντας τις θέσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου είπε «θα αισθανόμουν πιο πικραμένος που δεν πρόλαβε την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και αποχώρησε από τη Δικαιοσύνη».

Οσο για τα αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν και ότι οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...