394
Ο τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Murad Sezer

«Θα υπερασπιστούμε τους ομοεθνείς μας στην Ευρώπη» απειλεί ο Ερντογάν!

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 20:41
Ο τούρκος πρόεδρος σε πρόσφατη ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Murad Sezer

«Θα υπερασπιστούμε τους ομοεθνείς μας στην Ευρώπη» απειλεί ο Ερντογάν!

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 20:41

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο αγαπημένο του θέμα των τελευταίων εβδομάδων. «Θα υπερασπιστούμε και θα προστατέψουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα», αλλά και «τα αδέλφια μας μέχρι και την Αφρική, από τη Μεσόγειο μέχρι και τις ατελείωτες στέπες της Κεντρικής Ασίας», είπε τη Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Για ακόμη μία φορά, επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά της όρια. Αναφερόμενος στη Μουσούλη όπου διεξάγονται μάχες για τον διωγμό των τζιχαντιστών του ISIS και δικαιολογώντας την ενδεχόμενη παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην ιρακινή πόλη, τόνισε ότι «οτιδήποτε συμβαίνει στη περιοχή (Μοσούλη) έχει άμεση σχέση με την Τουρκία… Γυρίσαμε ποτέ στο παρελθόν την πλάτη μας όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες οι ομοεθνείς μας στην Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη “Μακεδονία”, τα αδέλφια μας στην Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κόσοβο;» διερωτήθηκε.

«Είπαμε ποτέ πως οι υποθέσεις αυτές είναι εσωτερικές; Μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας; Οπως έχω αναφέρει, άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και εντελώς διαφορετικά είναι τα σύνορα της καρδιάς μας» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος. Εξήγησε ότι «τα αδέρφια μας, που βρίσκονται από την Ευρώπη μέχρι και την Αφρική, από τη Μεσόγειο μέχρι και τις ατελείωτες στέπες της Κεντρικής Ασίας βρίσκονται στα σύνορα της καρδιάς μας. Για εμάς τα Βαλκάνια είναι το ένα μέρος της καρδιάς μας και ο Καύκασος το άλλο μέρος».

Αναφέρθηκε στα κύματα ξενοφοβίας που χαρακτηρίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο χρόνο, στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δίνει το καλό παράδειγμα. Υπογράμμισε ότι ενώ «η έχθρα προς τους ξένους στην Ευρώπη αυξάνεται, εμείς είμαστε οι πρώτοι που αντιδρούμε». Γιατί; «Διότι εκεί ζουν 5 εκατομμύρια πολίτες μας που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκία», τόνισε.

«Επιπλέον πρέπει να προσθέσουμε και τα αδέλφια μας από το Τουρκιστάν, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Είναι ηθική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα τους και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους» ανέφερε ο Ερντογάν.

Η προκλητική ρητορική του Ερντογάν εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας αναφέρθηκε στην «επιζήμια» για τη χώρα του Συνθήκη της Λωζάνης. «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;», είχε πει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...