497
| Menelaos Myrillas / SOOC

«Μαύρο» ή φυλακή για όσους δεν πήραν άδεια

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2016, 22:17

«Μαύρο» ή φυλακή για όσους δεν πήραν άδεια

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2016, 22:17

Τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας υποχρεούνται να κλείσουν πέντε μέρες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των καναλιών που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με την οποία ανατρέπεται το αρχικό διάστημα των τριών μηνών που προέβλεπε αρχικά ο νόμος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική τροπολογία, «μετά την πάροδο πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του υπουργού στον οποίον έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με την οποία χορηγούνται άδειες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 76 και 77 του ν. 4070/2012 στις εξής περιπτώσεις:
Παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου,
Διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».

exoda_fylakisis

Σε ό,τι αφορά στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος μη αδειοδοτημένων παρόχων, προβλέπονται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον 20.000 ευρώ. Σήμερα, προβλέπεται φυλάκιση έξι μηνών, ενώ τα πρόστιμα ξεκινούν από 3.000. Ταυτόχρονα, με την τροπολογία δεν αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια. Την ίδια στιγμή, δίνεται προθεσμία έξι μηνών, ώστε οι τηλεοπτικοί σταθμοί με άδεια να εκπέμπουν σε high definition.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια» σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», συμπληρώνει η Ν.Δ.
«Για την νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: Φασισμός», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, λίγη ώρα μετά από την κατάθεση της τροπολογίας για τα κανάλια στη Βουλή.

«Κροκοδείλια» χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τα δάκρυα των καναλαρχών για τους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών. Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Web TV της «Αυγής», είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε πρόνοια για την προστασία των θέσεων εργασίας στα κανάλια.

«Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους», σημείωσε, επίσης το βράδυ της Παρασκευής σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στα σχόλια της Πειραιώς και της Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τα κανάλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια» και υπογραμμίζει ότι «γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...