1710
Βουλευτές ΝΔ κατά Ευκλείδη Τσακαλώτου | Nikos Libertas / SOOC

Plan X/ Καταψηφίστηκε η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2016, 11:50
Βουλευτές ΝΔ κατά Ευκλείδη Τσακαλώτου
|Nikos Libertas / SOOC

Plan X/ Καταψηφίστηκε η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2016, 11:50

Oπως ήταν αναμενόμενο η Βουλή καταψήφισε την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη. Επί 271 παρόντων, υπερ της πρότασης ψήφισαν 96, κατα 155, ενώ «παρών» δήλωσαν 22, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι απάντησαν θετικά στην πρόταση της ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων απέρριψαν την πρόταση, επιβεβαιώνοντας τη δημιουργία ενός άτυπου μετώπου. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή επέλεξαν «παρών». O Aλέξης Τσίπρας δεν παρέστη τελικά στη Βουλή. Το ίδιο έπραξε και ο εταίρος του, ο Πάνος Καμμένος.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε υπό καθεστώς έντασης με πρωτοφανείς εκφράσεις από την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου που αποκάλεσε «απόσταγμα του γελοίου» τον Αδωνι Γεωργιάδη. Εκτός εαυτού, ο υπουργός Οικονομικών, έλεγε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πώς πρέπει να ντρέπονται, προκαλώντας αντίστοιχες εκρήξεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Aφορμή αποτέλεσε ειρωνικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αναφορά που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα όσα υπέστη ο ίδιος και η οικογένεια του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

«Μας εγκαλείτε για κάτι που δεν συνέβη. Αν υπήρχε Plan B θα το εφαρμόζαμε μετά το δημοψήφισμα» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. «Δεν έπρεπε να σκεφτούμε για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης; Δεν είχαμε επιλογή εξόδου από το ευρώ. Αυτή ήταν μία επιλογή που είχαμε απορρίψει. Ηταν ένας πόλεμος για τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. Αυτή η κυβέρνηση πάλεψε για να πετύχει μία συμφωνία που θα σεβόταν τη λαϊκή βούληση και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή συμβασίζει με την άποψη που δεν σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε είτε να υποταχθεί, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.»

«Αυτή η συζήτηση σας κάνει να αισθάνεστε άβολα τόσο άβολα που ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καν τον λόγο και άφησε τον κ. Δραγασάκη στον ρόλο του απολογούμενο. Με το προαύλιο τα πάει καλά με την Ολομέλεια έχει πρόβλημα» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει και αυτό είναι δέσμευση της ΝΔ. Η άρνησή σας να προσυπογράψετε την πρότασή μας η απουσία του κ. Τσίπρα από τη Βουλή γεννά εύλογα ερωτήματα. Φοβάστε κάτι; Δεν πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον του λαού να μάθουμε τι έγινε αυτους τους εξι μήνες; Όσο μένουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα τόσο θα οργιάζει η σπέκουλα.» Ο κ. Μ ητσοτάκης ύψωσε τους τόνους αναφερόμενος στην παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων για το Σύνταγμα: «Είστε θλιβερός. Πώς τολμάτε να ταυτίζετε τη Δημοκρατία μόνο με την Αριστερά;»

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική που επιχειρεί να συγκαλύψει ευθύνες και να δημιουργήσει νέα βάρη στο λαό. Κάλεσε δε, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει τα πάντα για τους πάντες. «Κάθε απόπειρα κουκουλώματος, συγκάλυψης είναι βούτυρο στο ψωμί του αντιδημοκρατικού λαϊκισμού και της ακροδεξιάς δημαγωγίας που απειλούν να βάλουν τέλος στις δυτικές δημοκρατίες, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Εδώ λοιπόν θα κριθούμε όλοι μας για το αν φοβόμαστε το φως.»

«Χτες ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια υποτιθέμενη “νέα μεταπολίτευση με νέο Σύνταγμα σε μια νέα Ελλάδα”, κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό. Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίζει το ίδιο παιχνίδι, προσδοκώντας σε μια νέα δικομματική κοκορομαχία από τα παλιά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμη υποστήριξε ότι και οι σημερινοί και οι χθεσινοί συγκυβερνώντες «βάζουν ψεύτικα διλήμματα, εκβιαστικά διλήμματα, εκφοβιστικά διλήμματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο όλους αυτούς που φταίνε πραγματικά για την κρίση, την κατάντια της χώρας, την ανεργία, τη φτώχεια. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μονοπώλια, το κεφάλαιο».

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ διότι αν ο πρόεδρός της είχε αληθινή διάθεση να αναζητηθούν οι πραγματικές ευθύνες για όλη τη κρίση, τότε θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και την περίοδο των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν είμαι δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ούτε κανενός. Δεν πήρα τίποτα από τον κ. Τσίπρα. Εκείνος παραιτήθηκε από το μπόνους των 50 εδρών και εγώ έκανα το χρέος μου σε κάτι που πίστευα εδώ και 35 χρόνια. Αλλοι ίσως πήραν κάτι από τον κ. Μητσοτάκη και η ιστορία θα τους κρίνει. Η χώρα πτώχευσε από τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι από κυβερνήσεις συνεργασίας, ήταν ευκαιρία λοιπόν η χώρα να γυρίσει σελίδα».

«Ας μη ματαιοπονούμε, αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να αποφασίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Θα το κάνει, όμως, η επόμενη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ύπαρξη σχεδίου υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών. Στην πραγματικότητα η συζήτηση είναι μονότονη: οι της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση για την ποιότητα και το σχεδιασμό της διαπραγμάτευσης, ενώ οι της συμπολίτευσης καλούν τους επικριτές να ανατρέξουν στην περίοδο κατά την οποία οι ίδιοι είχαν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ είπε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αλλά επιμένουμε πως θα πρέπει να διερευνηθεί συνολικά η περίοδος από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι και σήμερα. Επανακαταθέτουμε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την ένταξη της χώρας στο ευρώ ως σήμερα. Υπάρχει κανείς σε αυτή την αίθουσα που να αναζητά πραγματικά την αλήθεια ή μήπως σας βολεύει η κάλπικη θεωρία του ενός φταίχτη» επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

Υπέρ της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει το Ποτάμι. «Είμαστε υπέρ της πρότασης, για να χυθεί άπλετο φως και να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα σε ένα τρίτο χειρότερο μνημόνιο» δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Ιάσων Φωτήλας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. «Τώρα είναι η ώρα των εξηγήσεων γι’ αυτά που προκαλέσατε στον ελληνικό λαό και εξακολουθείτε να προκαλείτε με την διχαστική σας πολιτική. Ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσετε συγγνώμη» είπε ο κ. Φωτήλας και πρόσθεσε ότι «έπρεπε να καταλήξετε σε μια έντιμη συμφωνία και να τα αλλάξουμε όλα προς όφελος των πολιτών».

Ωστόσο σε μια ένδειξη πολιτικής σύμπλευσης της Ενωσης Κεντρώων με την κυβερνητική πλειοψηφία, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστικη…

Ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, μίλησε για ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, που έφερε όπως είπε πράγματι ένα χειρότερο μνημόνιο στη χώρα, αλλά και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Γιατί ζητάει η ΝΔ Εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο; Μήπως τα δύο προηγούμενα που υπέγραψε μαζί με το ΠΑΣΟΚ ήταν έξυπνα, παραγωγικά και ωφέλιμα για τη χώρα;»,συμπλήρωσε.

Η συζήτηση πάντως απέκτησε γρήγορα ένταση. Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ., ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας του απάντησε ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο».

«Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο Πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;».

Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας: «δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας». 

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.

«Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα “κοίτα ποιος μιλά”. Αυτοί που έφεραν τους έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε».

«Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ανακρίβειες και τόνισε ότι ζητούν Εξεταστική οι ίδιοι οι υπεύθυνοι για τον οικονομικό πνιγμό της χώρας. «Αν έπρεπε να συσταθεί μια Εξεταστική Επιτροπή, θα έπρεπε να ήταν μια Εξεταστική που θα διερευνήσει το PSI, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχoυν συντελεστεί στην Ελλάδα» ανέφερε. «Η Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Από τις 31/12/2014 οι ζημιές ήταν 25 δισ. ευρώ. Γι’ αυτή την απαξίωση των 30,2 δισ. ευρώ αξίας των μετοχών των τραπεζών από τη διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ποιος θα πληρώσει;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι αυτή η συζήτηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση για την οποία, πρόσθεσε, ευθύνονται ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ συναίνεσε για τη σύσταση της εξεταστικής που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τώρα είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει.

«Οσες φορές μίλησε γι’ αυτό κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς. Αν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή και πως επιδιώκει συγκάλυψη, κάτι που η ΝΔ δεν θα επιτρέψει. Η αναζήτησή της αλήθειας δεν θα σταματήσει» επισήμανε ο κ. Κουμουτσακος, ενώ αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για ήττα του πρωθυπουργού.

«Τώρα, μετά την ήττα, όλα δείχνουν ότι θα καταφύγει στον διχασμό και στην χωρίς όριο λασπολογία. Πήραμε μια γεύση με τα άθλια υπονοούμενα για την κυρία Φώφη Γεννηματά» συνέχισε. Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και τη συνταγματική αναθεώρηση και το ίδιο το Σύνταγμα». Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει αναπτύξει τους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης που χρειάζεται η χώρα και σημείωσε με έμφαση ότι χρειάζεται ριζική και όχι αποσπασματική αναθεώρηση.

«Ετσι διαμορφώνονται οι πραγματικοί όροι της νέας μεταπολίτευσης. Όχι με μπαλώματα σκοπιμοτήτων. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κατεξοχήν συναινετική διαδικασία και επιχειρεί να τη μεταβάλει σε εργαλείο πόλωσης και διχασμού. Σκοπός του πως δεν θα μείνει ο ίδιος δια βίου στην αντιπολίτευση» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...