873
Συνθήματα κατά του Brexit στην πρόσφατη διαδήλωση των «Παραιτηθείτε» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τις εφιαλτικές συνέπειες του Brexit

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 10:37
Συνθήματα κατά του Brexit στην πρόσφατη διαδήλωση των «Παραιτηθείτε»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ελληνική οικονομία αντιμέτωπη με τις εφιαλτικές συνέπειες του Brexit

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 10:37

Επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφει το δημοψήφισμα του Brexit με όρους ιδεολογικοπολιτικής μάχης, ως κάτι το γενικό, ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, που κατά τα άλλα δεν θα επηρεάσει σοβαρά τα μακροοικονομικά της Ελλάδας. Για τον έλληνα πρωθυπουργό το Brexit είναι «μια ψήφος κατά της λιτότητας και των μνημονίων» και οι ένοχοι είναι αυτοί: «Αν θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνη για το αποτέλεσμα πρέπει να την αποδώσουμε πρωτίστως στις ηγεσίες που δημιούργησαν μια Ευρωπαϊκή Ενωση πολλών ταχυτήτων, μια κατ’ όνομα Ενωση, δίχως πραγματική αλληλεγγύη και συναντίληψη ανάμεσα στα κράτη-μέλη», είπε ο κ. Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ομως το Brexit είναι εδώ (και) για την Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο η ανησυχία για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό που εκφράστηκαν τη Δευτέρα και με επίσημη διακοίνωση του ΣΕΤΕ. Είναι και οι προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες να μην επιχειρήσει η Αθήνα να εκμεταλλευτεί το Brexit για να λοξοδρομήσει από το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις της – προειδοποιήσεις που μαρτυρούν τον βαθμό εμπιστοσύνης που έχει η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την ελληνική κυβέρνηση. Διόλου τυχαία τη Δευτέρα αξιωματούχος της ΕΕ έσπευσε να τονίσει ότι τυχόν «αξιοποίηση» της αναστάτωσης που επικρατεί για να υπάρξουν αναθεωρήσεις στόχων «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας».

«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της βρετανικής αποχώρησης, «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν οι θεσμοί για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής». Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να διακρίνουν μια προσπάθεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προλάβουν «αναθεωρητικές» ορέξεις στην Ελλάδα.

Αλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν προχωρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί. «Οι προαπαιτούμενες δράσεις (milestones) που πρέπει να γίνουν έως τον Σεπτέμβριο δεν προϋποθέτουν καινούργια νομοθετικά μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν έως τον Ιούλιο, το αργότερο έως τις αρχές Αυγούστου. Δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία», τόνισε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Είναι όμως ανεπηρέαστη η Ελλάδα από το Brexit, όπως θέλει να λέει ο κ. Τσίπρας; Μπορεί από την άλλη η Αθήνα να μην υποδείξει προς τους Θεσμούς ότι η κρίση στη Βρετανία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες της περιφέρειας της ΕΕ;

Μια μάλλον απαισιόδοξη οπτική για το τι προκαλεί το Brexit στην Ελλάδα, έδωσε το πρωί της Τρίτης ο Κώστας Χρυσόγονος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM και στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν συνέπειες για την ελληνική οικονομία, ο κ. Χρυσόγονος είπε:

«Υπάρχουν ήδη. Το γεγονός ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έπεσαν κατά 30% την πρώτη ημέρα σημαίνει ότι χάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπάρχει μεγάλη αναταραχή και αυτό σημαίνει ότι χάνεται και δημόσια περιουσία, διότι οι μετοχές των τραπεζών ανήκουν κατά πλειοψηφία στο κράτος. Αλλά το χειρότερο είναι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν ανεβεί στη δευτερογενή αγορά, ενώ πρέπει να πέσουν δραστικά για να μπορέσουμε να διαθέσουμε νέα ομόλογα στις αγορές το 2018. Στην πραγματικότητα, από εκεί που πασχίζουμε να πάμε μπροστά, αυτό το πράγμα μας πηγαίνει τώρα πολλά βήματα πίσω και ο χρόνος μας δεν είναι απεριόριστος, όταν το 2018 πρέπει να βγούμε στις αγορές. Και αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά και για τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους κυρίως, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναχρηματοδότησης του χρέους», εξήγησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

141099
O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Ο ίδιος περιέγραψε δε ένα εφιαλτικό αλλά όχι απίθανο σενάριο, δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά μετά και την ψήφο των Βρετανών: «Ας υποθέσουμε ότι οι δανειστές θα ήταν διατεθειμένοι να μας δώσουν την επόμενη δόση χωρίς να μας βάλουν καθόλου – αν και δεν είναι αλήθεια – σε αξιολόγηση και τελειώνει το πρόγραμμα το 2018. Το ζήτημα είναι ότι το 2018 πλέον η Ελλάδα κάθε χρόνο θα έχει να πληρώνει αρκετά δις ευρώ σε τοκοχρεολύσια, τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να τα καλύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο, σε καμία χώρα του κόσμου! Ολοι αναχρηματοδοτούν το χρέος τους από τις αγορές. Κι αν εμείς δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε την πιστοληπτική μας ικανότητα, τι μας απομένει; Είτε να πάμε στα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και να ζητήσουμε δανεισμό, όπου με το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται τώρα φαίνεται ολοένα και λιγότερο πιθανό να δεχθούν να μας δανείσουν για τέταρτη φορά. Είτε να χρεοκοπήσουμε. Και αυτό θα ήταν το πιο τραγικό, μετά από όλον αυτό τον εφιάλτη έξι συν δύο ετών, το 2018, να φτάσουμε εκεί που ήμασταν το 2010, αν δεν ξεκινούσαμε τα Μνημόνια και τους διακρατικούς δανεισμούς. Θα ήταν εφιάλτης».

Ο κ. Χρυσόγονος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι «θωρακισμένη» και εξήγησε ότι το Brexit μάς πάει ως χώρα «πίσω».

«Δεν έχουμε πιστοληπτική ικανότητα και γι’ αυτό πηγαίνουμε στα άλλα κράτη και ζητάμε να μας δανείσουν και το κάνουν βάζοντάς μας επαχθέστατους όρους. Το ζητούμενο είναι ακριβώς να ανακτήσουμε την πιστοληπτική ικανότητα, ούτως ώστε από το 2018 να γίνουμε ξανά ένα φυσιολογικό κράτος. Πάμε να την αποκτήσουμε, έχουν γίνει βήματα, αλλά το Brexit μας πάει πίσω. Εχουν γίνει βήματα μπροστά, με τη συμφωνία πέρσι το καλοκαίρι και μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τώρα, αλλά μας πάει βήματα πίσω αυτή η ιστορία του Brexit και είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί αυτή τη στιγμή» είπε.

Αρα τα χαμόγελα του Πρωθυπουργού ήταν μάλλον αμηχανίας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...