625
Αισθητικά η κυρία χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον στιλιστικό χαρακτήρα των συγκεντρωθέντων | INTIMENEWS

Τι αφήνει το «Παραιτηθείτε»;

Αισθητικά η κυρία χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον στιλιστικό χαρακτήρα των συγκεντρωθέντων
|INTIMENEWS

Τι αφήνει το «Παραιτηθείτε»;

Αν υπάρχει κάτι που θα μείνει από αυτή τη συγκέντρωση δεν είναι το πλήθος –δεν ήταν δα και μέγα. Δεν ήταν ούτε η δυσφορία των ανθρώπων –για αντικυβερνητική διαδήλωση επρόκειτο. Ηταν το γέλιο. Ναι, το γέλιο. Για πρώτη φορά ο η φωνή ενός Πρωθυπουργού έβγαινε από τα ηχεία στο Σύνταγμα και η πλατεία απαντούσε με γέλια.

Συνήθως οι πρωθυπουργοί, όταν ακούγονται στην πλατεία Συντάγματος, εισπράττουν επευφημίες και συνθήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας πληρώθηκε με γέλια και χλεύη. Θα πείτε, βέβαια, ότι δεν ήταν εκεί. Δεν είναι ακριβές αυτό. Τα ηχεία στο Σύνταγμα έπαιζαν συνέχεια Τσίπρα και έτσι το «Παραιτηθείτε» έγινε η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση που επενδύθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τον λόγο του Πρωθυπουργού.

Κατά μία εκδοχή τα ηχεία εξέπεμπαν σουρεαλισμό. Ο Ξυλούρης ρωτούσε «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και ο Αδωνις δεν έπαιρνε το ντουφέκι του, αλλά selfies με κοπελιές. Και αμέσως μετά ακουγόταν η Θεανώ Φωτίου να ερωτά: «Δηλαδή απατεώνες είμαστε;» Φαντάζεστε την απάντηση.

Πόσος κόσμος κατέβηκε στο Σύνταγμα; Δεν ξέρω τι εκτίμηση θα κάνει η Αστυνομία, όμως σε μένα θύμισε την πρώτη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη». Κοινώς δεν είχε κόσμο που στέλνει πιεστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και όγκο που να σηκώνει πλάκα από τον Φίλη και τους Κυρίτσηδες.

O Αδωνις στα καλύτερά του (Φωτο: Ιάσονας Καραμήτσος)
O Αδωνις στα καλύτερά του (Φωτο: Ιάσονας Καραμήτσος)

Τι κόσμος ήταν αυτός; Του είδους «Μένουμε Ευρώπη», χωρίς φυσικά τις στιλιστικές υπερβολές που περιγράφονται στα ανέκδοτα. Είδα και φάτσες που όμοιες τους είχα συναντήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του Τσίπρα στο Αιγάλεω. Είχε, ας πούμε, πολλούς συνταξιούχους. Γενικά ο μέσος όρος ηλικίας ήταν κάπου στα 40. Αν το «Παραιτηθείτε» ήταν τηλεοπτική εκπομπή θα υστερούσε στο δυναμικό κοινό. Εννοείται ότι αν σου έλεγαν να πάρεις αυτόν τον κόσμο και να τον μοιράσεις σε κόμματα, θα άρχιζες τη διανομή από τη Συγγρού. Ισως και να την τελείωνες εκεί.

ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁ ÓÔÏ ÓÕÍÔÁÃÌÁ ÁÐÏ ÔÏ ÊÉÍÇÌÁ "ÐÁÑÁÉÔÇÈÅÉÔÅ"
Η Αμαλίας γέμισε από νωρίς

Θα μπορούσε, λένε οι διοργανωτές, να είχε περισσότερο κόσμο. Αν το μετρό λειτουργούσε θα κατέβαιναν περισσότεροι άνθρωποι. Λογική υπόθεση. Ομως, η πόλωση που δημιούργησε η κυβέρνηση έδινε, αν μη τι άλλο, κίνητρο σε ανθρώπους να κατέβουν στο Σύνταγμα. Ο Φίλης είχε γίνει κόκκινο πανί σε αρένα, αλλά ο ταύρος κοίταζε αλλού. Ωστόσο είναι πιθανό κάποιοι πολίτες να προτίμησαν την αποχή ακούγοντας την κυβερνητική εκπρόσωπο να ομιλεί για εχθρούς της χώρας. Δεν είναι και λίγο να κατατάσσεσαι με τον πιο επίσημο τρόπο στους εχθρούς της πατρίδας. Αυτό ίσως και να φόβισε. Επίσης η εκδήλωση δεν υποστηρίχθηκε από προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς. Προκάλεσε θόρυβο, αλλά όχι και ρεύμα. Ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται πολιτικά δεν γοητεύονται από κινηματικές δράσεις. Από την άλλη τι ακριβώς ήταν το «Παραιτηθείτε»; Τι πολιτικό περιεχόμενο μετέφερε; Ποια πρόταση; Την παραίτηση της κυβέρνησης; Αν είναι δυνατόν. Οι κυβερνήσεις δεν φεύγουν όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ουρλιάζουν για τα μνημόνια, θα κουνηθεί βλέφαρο μετά από μία ήπια διαμαρτυρία;

Γίνεται χωρίς φάσκελο;
Γίνεται χωρίς φάσκελο;

Εννοείται πώς υπήρχαν και οι γραφικές ψηφίδες που εμφανίζονται σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας. Κύριοι με αυτοσχέδια πλακάτ (ένας είχε συνθέσει και ποίημα), ένας που πήγε να κάψει σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυρία Λουκά και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν selfies και συμπάθεια στο Σύνταγμα. Αλλάζουν οι καιροί. Πριν από δύο χρόνια ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Τώρα είναι η σειρά του Φίλη.

Οι υποδομές ήταν low budget. Μία στοιχειώδης μεγαφωνική με μικρή κονσόλα. Το ΚΚΕ είναι Hollywood μπροστά τους. Όλα κύλησαν ήσυχα. Λίγο μετά τις 8 η συγκέντρωση άρχισε να ξεφτίζει ησύχως. Τι άφησε πίσω της εκτός από την τσίκνα των ψησταριών; Τίποτα. Το μάταιο δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε σχήμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...