561
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του | intimenews

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 25 Μαΐου 2016, 21:48
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του
|intimenews

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 25 Μαΐου 2016, 21:48

Το εξειδικευμένο βιβλίο «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης . Διδάγματα της οικονομικής κρίσης. Η ελληνική περίπτωση», του Ευάγγελου Βενιζέλου  διαπραγματεύεται  όλα τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οι αβυσσαλέες ανισότητες στο εσωτερικό της, όπως τα ανέδειξε η οικονομική κρίση.

Ομως το βράδυ της Τετάρτης, 25 Μαΐου, στο θέατρο Αλίκη το πολύπλοκο και δύσκολο θέμα του δεν εμπόδισε  υψηλές και πολυπληθείς  παρουσίες να παραστούν και να ακούσουν τόσο τον συγγραφέα όσο και τους Τάκη Θεοδωρόπουλο , τον καθηγητή Γιώργο Ιωακειμίδη , τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή  και τον σύμβουλο επιχειρήσεων Γιώργο Προκοπάκη που παρουσίασαν το βιβλίο.

Επρόκειτο για το πολιτικό event  της ημέρας. Αλλωστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι προβλήματα της ευρωπαϊκής κρίσης η οποία με τη σειρά της τα επιτείνει λόγω της εσωτερικής αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να τα διαχειριστεί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος  τόνισε ακριβώς αυτό. Οτι όλα εξαρτώνται από τη στάση του ελληνικού λαού να σκεφθεί σοβαρά τη σημερινή κατάσταση και να πάρει αποφάσεις. «Η λύση βρίσκεται στους πολιτικούς συσχετισμούς κι άρα αν την  θέλει μπορεί να την επιβάλλει », υπογράμμισε ενώ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του Εurogroup σηματοδοτούν  την προσπάθεια «ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η χώρα αγωνίζεται  να γυρίσει στην Δεκέμβριο του 2014. Εχει προκληθεί μεγάλη βλάβη και αυτό φαίνεται στη χθεσινή απόφαση».

Η μεγαλύτερη ανισότητα στη σημερινή Ευρώπη είναι οι χώρες που είναι δημοσιονομικά χωρίς προβλήματα και μπορούν να δανείζονται απ’ τη μια κι όσες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και  δεν μπορούν

Στην κατάμεστη πλατεία, λοιπόν, του θεάτρου Αλίκη, το παρόν έδωσαν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο νυν και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Προβόπουλος. Οι βουλευτές και τα στελέχη του το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης  Κρεμαστινός, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαππας, οι πρώην υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης και οι  βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη και Νότης Μηταράκης, οι  βουλευτές του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός , Γιώργος Αμυράς, ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς, ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες καθώς και πρώην στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κ. Βενιζέλου. Παρόντες  οι Πέτρος Τατσόπουλος και Χρήστος Χωμενίδης και ο Θόδωρος Τσουκάτος και αρκετοί άλλοι.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να απελευθερωθεί και να βρει τη ισοτιμία της στην ευρωζώνη και την Ε.Ε . «Δυστυχώς με την παρούσα πολιτική κατάσταση οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν». Ειδικότερα για το χρέος ανέφερε ότι «η απόφαση δεν θα αλλάξει το κλίμα στις αγορές  και για να αλλάξει το κλίμα  στις αγορές και οι όροι  του παιχνιδιού πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες στη χώρα».

Ο κ. Βενιζέλος  είπε ότι το βιβλίο δεν είναι πολιτική κατάθεση για όσα έζησε, αλλά προσέγγισε με επιστημονικό ενδιαφέρον τις εκφάνσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κατά τον κ. Βενιζέλο η μεγαλύτερη ανισότητα στη σημερινή Ευρώπη είναι οι χώρες που είναι δημοσιονομικά χωρίς προβλήματα και μπορούν να δανείζονται απ’ τη μια κι όσες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και  δεν μπορούν. «Πρόκειται για θεσμική ανισότητα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Οι παρόντες χειροκρότησαν με θέρμη τη αναφορά του καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη, πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους χειρισμούς του, ως υπουργός Οικονομικών κράτησε όρθια τη χώρα ενώ ο κ. Σκουρής σημείωσε τις  επισημάνσεις του συγγραφέα για τις σύγχρονες προκλήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...