1062
O Λιονέλ Μέσι έχει νικηθεί. Πάλι στο ίδιο «καταραμένο» γήπεδο... | REUTERS/Vincent West

Η Μπαρτσελόνα στις πύλες του ανεξήγητου

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2016, 11:54
O Λιονέλ Μέσι έχει νικηθεί. Πάλι στο ίδιο «καταραμένο» γήπεδο...
|REUTERS/Vincent West

Η Μπαρτσελόνα στις πύλες του ανεξήγητου

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2016, 11:54

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει η λεγόμενη «παράδοση». Πρόκειται για αποτελέσματα ή γεγονότα που διαρκώς επαναλαμβάνονται, επί σειρά ετών, με αξιοθαύμαστη συνέπεια και -συχνά- χωρίς λογική εξήγηση. Παράδειγμα, αυτό το παραφυσικό που συμβαίνει στο «Ανοέτα». Είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο, στο οποίο η Μπαρτσελόνα παθαίνει μπλακ-άουτ. Υπνωτίζεται. Χάνει τον προσανατολισμό της. Εκεί οι παίκτες της ξαναγίνονται «γήινοι» και πασχίζουν στο ματς, λες και είναι ομαδούλα της σειράς.

Εξι ολόκληρα χρόνια έχουν -οι Καταλανοί- να νικήσουν στο Σαν Σεμπαστιάν. Κι όταν η Ρεάλ Σοσιεδάδ άνοιξε το σκορ, μόλις στο πέμπτο λεπτό με μια απίθανη κεφαλιά του νεαρού Ογιαρθάμπαλ, το… φάντασμα που τους καταδιώκει έκανε πάλι την εμφάνισή του. Οταν σε αυτό το γήπεδο δέχονται πρώτοι γκολ, δεν νικούν ποτέ. Εδώ και 86 χρόνια!

Αυτή η «κατάρα» έβαλε την Μπαρτσελόνα σε περιπέτειες. Η ήττα της (1-0), το βράδυ του Σαββάτου, από τους Βάσκους μετέτρεψε τον διαφαινόμενο περίπατό της προς την κατάκτηση του ισπανικού τίτλου, σε θρίλερ. Πλέον, έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος, οι διώκτες της την πλησίασαν απειλητικά: στους τρεις βαθμούς η Ατλέτικο Μαδρίτης και στους τέσσερις η Ρεάλ Μαδρίτης. Ηταν το τρίτο διαδοχικό παιχνίδι στο οποίο η πρωτοπόρος σκόνταψε, έπειτα από το 2-2 με τη Βιγιαρεάλ και την ήττα της (1-2) από τη Ρεάλ στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης. Η τελευταία φορά που μέτρησε δύο σερί ήττες στο Πρωτάθλημα ήταν στα τέλη Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη του 2014, όταν είχε χάσει από τη Ρεάλ και τη Θέλτα. Τρεις «γκέλες» στη σειρά είχε να κάνει από τον Μάιο εκείνης της χρονιάς (ισοπαλίες με Χετάφε, Ελτσε και Ατλέτικο).

Για να χάσει η Μπαρτσελόνα, θα πρέπει να συγχρονιστούν πολλοί αρνητικοί παράγοντες. Πόσω μάλλον από μια ομάδα που υστερεί κατά 35 βαθμούς και βρίσκεται στην ένατη θέση της κατάταξης στη La Liga (ισπανικό πρωτάθλημα). Τα πράγματα άρχισαν να στραβώνουν όταν ο προπονητής των Καταλανών, Λουίς Ενρίκε, είχε την έμπνευση να κάνει ένα εκτεταμένο rotation -με πέντε αλλαγές στην ενδεκάδα- για να ξεκουράσει κάποιους παίκτες οι οποίοι προέρχονταν από δύο κοπιαστικά ματς μέσα στην εβδομάδα: με τη Ρεάλ για το Πρωτάθλημα και την Ατλέτικο για το Champions League. Αφησε εκτός τον τοπ σκόρερ Λουίς Σουάρες, τον Ράκιτιτς που από τα πόδια του περνάει -τελευταία- το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, τον καλύτερο πασαδόρο Ινιέστα και τον Ζόρντι Αλμπα, έναν μπακ που συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ομάδας. Ούτε που μπορούσε να φανταστεί, τι θα ακολουθούσε.

Το γρήγορο γκολ του Ογιαρθάμπαλ επέτρεψε στη Σοσιεδάδ να ταμπουρωθεί στην άμυνά της. Αλλά -και πάλι- για να μείνει η Μπαρτσελόνα στο «μηδέν», πρέπει ο αντίπαλος τερματοφύλακας να κάνει το παιχνίδι της ζωής του. Το έκανε. Ο Χερόνιμο Ρούγι, συμπαίκτης του Μέσι στην εθνική ομάδα της Αργεντινής, καθάρισε όλες τις φάσεις που ξέφυγαν από τους αμυντικούς του. Με κορυφαία στιγμή του στο 55′, όταν απογειώθηκε για να αποκρούσει ένα σουτ του Ινιέστα στο «παραθυράκι» της εστίας του.

Ναι, του Ινιέστα. Διότι, καθώς η κλεψύδρα του αγώνα άδειαζε και η Μπαρτσελόνα βρισκόταν πίσω στο σκορ, ο Λουίς Ενρίκε το ξανασκέφτηκε. Εριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Ινιέστα και κατόπιν τον Ζόρντι Αλμπα και τον Ράκιτιτς, μπας και ισοφαρίσει. Η ομάδα του (η οποία στο πρώτο ημίχρονο δεν… βλεπόταν) πράγματι συνήλθε λίγο, είχε κατοχή μπάλας 72%-28%, όμως πολλές μεγάλες φάσεις δεν κατάφερε να δημιουργήσει. Στην πιο σημαντική από αυτές -ένα πλασέ του Μέσι από κοντά στο 73′- ο γκολκίπερ των Βάσκων έδειξε, πάλι, το ταλέντο του.

Για να χάσει η Μπαρτσελόνα θα πρέπει, επίσης, να είναι ντεφορμέ ο Μέσι. Ηταν «εξαφανισμένος», όπως και ο Νεϊμάρ. Στα τελευταία παιχνίδια ο Αργεντινός δεν είναι στα καλύτερά του. Δεν μπορεί να βρει δίχτυα ή να πασάρει γκολ σε κάποιο συμπαίκτη του. Για την ακρίβεια, αδυνατεί να το κάνει εδώ και τέσσερις αγώνες. Το τελευταίο γκολ που πέτυχε, ήταν στον επαναληπτικό του Champions League με την Αρσεναλ, στις 16 Μαρτίου. Για να βρούμε την τελευταία του ασίστ, πρέπει να πάμε ακόμα πιο πίσω. Ακολούθησαν τέσσερις αγώνες, στους οποίους ο Μέσι ήταν ωσεί παρών – και δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή την τετράδα, η ομάδα του έχασε από τη Ρεάλ και τη Σοσιεδάδ, έφερε ισοπαλία με τη Βιγιαρεάλ και νίκησε -με το ζόρι- μόνο την Ατλέτικο.

Ο προπονητής της ομάδας που έβαλε σε μπελάδες την Μπαρτσελόνα, ο Εουσέμπιο Σακριστάν, φόρεσε επί σειρά ετών τη φανέλα των Καταλανών και διετέλεσε προπονητής της δεύτερης ομάδας τους. Ισως να της έκανε καλό. Διότι η περυσινή ήττα της στο «Ανοέτα», στις αρχές του 2015, ήταν η… σφαλιάρα που την ξύπνησε και αποτέλεσε την απαρχή των επιτυχιών που την οδήγησαν στο τρεμπλ (Champions League, Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας) στο τέλος της σεζόν.

Λίγη ώρα μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Σοσιεδάδ, ήρθε το πρώτο «χτύπημα» από τον Αλβάρο Αρμπελόα, της Ρεάλ. «Πόσο δύσκολο είναι να νικάς απέναντι σε 11 αντιπάλους…», έγραψε στο twitter

Λίγο πριν αρχίσει το τραυματικό -για την Μπαρτσελόνα- παιχνίδι στο Σαν Σεμπαστιάν, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε νικήσει εύκολα (4-0) την Εϊμπάρ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να γράφει Ιστορία: σκοράροντας το τρίτο γκολ έφτασε τα 30 στη φετινή Primera Division και έγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Ισπανίας, Αγγλίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας) που πετυχαίνει 30 τέρματα -και πάνω- για έκτη διαδοχική σεζόν (από το 2010-2011 μέχρι σήμερα). Και συνεχίζει…

Την ίδια ώρα, αποφασισμένη να παλέψει μέχρι το τέλος για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος έδειξε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Αν και η Εσπανιόλ προηγήθηκε με τον Ντιόπ, πέτυχε την ανατροπή (3-1, με σκόρερς τον Τόρες, τον Γκριζμάν και τον Κόκε), και έφυγε με το «διπλό» από τη Βαρκελώνη.

Κινδυνεύει, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα; Μόνο από τον ίδιο της τον εαυτό. Πιθανότατα δεν θα δυσκολευτεί να κάνει το «έξι στα έξι» στα σχετικώς εύκολα ματς που απομένουν -με Βαλένθια, Χιχόν και Εσπανιόλ (εντός), Λα Κορούνια, Μπέτις και Γρανάδα (εκτός έδρας)- αρκεί να ξαναβρεί τη χαμένη της φρεσκάδα, και να τα πάρει στα σοβαρά. Επιπλέον, η εικόνα της Ρεάλ και της Ατλέτικο δεν πείθει οτι κι αυτές θα φτάσουν στο τέρμα χωρίς την παραμικρή απώλεια.

Γεγονός είναι, ότι έχουμε πάλι πρωτάθλημα. Το οποίο πριν από τρεις αγωνιστικές -υποτίθεται οτι- είχε τελειώσει. Βγήκαν πάλι τα κομπιουτεράκια, αλλά και τα… μαχαίρια. Λίγη ώρα μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Σοσιεδάδ, ήρθε το πρώτο «χτύπημα» από τον Αλβάρο Αρμπελόα, της Ρεάλ. «Πόσο δύσκολο είναι να νικάς απέναντι σε 11 αντιπάλους…», έγραψε στο twitter ο αμυντικός της «Βασίλισσας» με αφορμή την αμφιλεγόμενη αποβολή του Τόρες στο πρόσφατο ματς των Καταλανών με την Ατλέτικο για το Champions League. Ο Ζεράρ Πικέ, που δεν χάνει ευκαιρία να δείξει πως δεν «γουστάρει» τους Μαδριλένους, του απάντησε επί προσωπικού: «Δεν αξίζει να ασχολείσαι με κάποιον που έχει ξεκινήσει βασικός σε μόλις ένα από τα 32 ματς του πρωταθλήματος…». Για να ανταπαντήσει ο Αρμπελόα: «Η αλήθεια πονάει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...