607
Ο Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά) κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του Ρεξ Τίλερσον | REUTERS/Yuri Gripas

Η «παράσταση» του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 11:14
Ο Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά) κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του Ρεξ Τίλερσον
|REUTERS/Yuri Gripas

Η «παράσταση» του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2017, 11:14

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρέθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, σε μία αρκετά αμήχανη στιγμή -και με άρωμα Μόσχας- για την κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών: Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποπέμψει τον διευθυντή του FBI.

Η απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμεϊ συνδέθηκε από πολλούς με τις έρευνες που διεξάγονται (από το FBI και το Κογκρέσο) για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι ο Λαβρόφ θα αξιοποιούσε αυτή την ιδιαίτερη ευκαιρία για να αποστασιοποιηθεί από το ζήτημα, να προσπαθήσει κάπως να δείξει ότι η κυβέρνησή του δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ ή έστω ότι θα απέφευγε να σχολιάσει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα.

Δεν προσπάθησε καν. Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον τον υποδεχόταν στο γραφείο του στον έβδομο όροφο του υπουργείου, υπό τις κάμερες των ρεπόρτερ, μία δημοσιογράφος του NBC ρώτησε τον κ. Λαβρόφ αν η αποπομπή του Κόμεϊ θα επισκίαζε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. «Απολύθηκε; Αστειεύεσαι… αστειεύεσαι!», απάντησε δήθεν σοκαρισμένος, σαν να παίζει θέατρο! Εστρεψε την πλάτη του στους δημοσιογράφους, κουνώντας το κεφάλι του -δήθεν- αποδοκιμαστικά και όπως διακρίνεται στο βίντεο, χαμογέλασε ελαφρώς στον αμερικανό ομόλογό του.

Οι υπουργοί μπήκαν στο γραφείο και τα υπόλοιπα συζητήθηκαν κεκλεισμένων θηρών. Χωρίς δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε αργότερα και η συνάντηση Λαβρόφ – Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Μάλιστα, αρκετοί σχολίασαν σκωπτικά ότι την κρίσιμη αυτή ημέρα, η επίσκεψη του Λαβρόφ ήταν το μοναδικό γεγονός στο επίσημο πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ –με εξαίρεση μία αναπάντεχη επίσκεψη του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ.

Και οποιαδήποτε πληροφορία ή φωτογραφία από τη συνάντηση Τραμπ – Λαβρόφ προήλθε από ρωσικά και όχι αμερικανικά μίντια. Τα κρατικά μέσα της Ρωσίας δημοσίευσαν τις φωτογραφίες που εμφανίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κισλιάκ, με πλατιά χαμόγελα μέσα στο Οβάλ Γραφείο.

trump
Μία ωραία παρέα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (αριστερά) ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (κέντρο) και ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κισλιάκ

Και ύστερα από την επίσκεψη του Λαβρόφ η αμερικανική κυβέρνηση αρκέστηκε σε λακωνικές δηλώσεις και κανένας επίσημος δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Οπότε κι εκεί είχε την ευχέρεια να προωθήσει το δικό του αφήγημα ο Λαβρόφ.

«Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις μας, οι οποίες δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Ο λόγος είναι γνωστός. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει τα θεμέλια αυτών των σχέσεων», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ρωσική πρεσβεία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ παρουσιάζει με σαφήνεια τις προθέσεις του να χτίσει σαφείς και ρεαλιστικές σχέσεις με τη Ρωσία», τόνισε«Ο διάλογος τώρα είναι εντελώς απελευθερωμένος από την ιδεολογία της κυβέρνησης του Ομπάμα. Και ο Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών -όπως συνειδητοποίησα για ακόμη μία φορά σήμερα- είναι πρακτικοί (businesslike) άνθρωποι και θέλουν να πετυχαίνουν συμφωνίες», επεσήμανε.

Οσο για το σενάριο της ανάμειξης του Κρεμλίνου στην αμερικανική πολιτική, ο Λαβρόφ φόρεσε ξανά το θεατρινίστικο προσωπείο του. «Πρέπει να είναι εντελώς ταπεινωτικό για τους αμερικανούς πολίτες να σκέφτονται ότι η ρωσική ομοσπονδία ελέγχει την κατάσταση στις ΗΠΑ. Πώς είναι δυνατόν αυτό για μία τόσο μεγάλη δύναμη και τόσο μεγάλη χώρα;», ρώτησε με μία δόση ειρωνείας.

Υποστήριξε ότι αυτοί που τελικά υπονομεύουν τη χώρα είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί που πιέζουν για ανεξάρτητες έρευνες. «Οι πολιτικοί πληγώνουν το αμερικανικό πολιτικό σύστημα προσποιούμενοι ότι κάποιος προσπαθεί να ελέγξει τις ΗΠΑ από το εξωτερικό», είπε. Και από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ακούστηκε τίποτα…

*Σημειώνεται ότι μία ημέρα μετά την αποπομπή του Κόμεϊ, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας έστειλε κλήτευση στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν, ζητώντας να καταθέσει έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές ΗΠΑ- Ρωσίας, τα οποία ο ίδιος αρνείται να παράσχει από τις 28 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...