421
Ανθρωπολογική απεικόνιση του Νεάντερταλ (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Covid: Δίκοπο μαχαίρι τα γονίδια που πήραμε από τους Νεάντερταλ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 16:04
Ανθρωπολογική απεικόνιση του Νεάντερταλ (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Covid: Δίκοπο μαχαίρι τα γονίδια που πήραμε από τους Νεάντερταλ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 16:04

Ορισμένα γονίδια που έχει κληρονομήσει ο άνθρωπος από τον Νεάντερταλ και τον προστατεύουν από την ανεμοβλογιά, θα μπορούσαν να είναι και η αιτία που κάποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη Covid-19. Ωστόσο, άλλα γονίδια του Νεάντερταλ τον προστατεύουν από τη βαριά νόσηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, γράφει η βρετανική Telegraph, οι κάτοικοι της Νότιας Ασίας διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης, ακόμη και όταν οι ειδικοί συνυπολόγισαν στους δείκτες αυτούς και άλλους παράγοντες, όπως οι κακές συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με έχουν όσα φανεί από τα αποτελέσματα της μελέτης του δρος Ούγκο Ζέμπεργκ, από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, τα εν λόγω μεταλλαγμένα γονίδια, που κάποιοι κληρονόμησαν από τον Νεάντερταλ, διπλασιάζουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης.

Περίπου οι μισοί κάτοικοι της Νότιας Ασίας και το 20% των κατοίκων της Ευρώπης φέρουν τις συγκεκριμένες παραλλαγές.

Μάλιστα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης είχαν εντοπίσει το 2020 έναν σημαντικό γενετικό παράγοντα στο χρωμόσωμα 3, ο οποίος αύξανε δραματικά τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου έπειτα από λοίμωξη Covid-19 και συνδέεται με τους Νεάντερταλ.

Ωστόσο, δεν έχουν αρνητική επίδραση όλα τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει από τον προϊστορικό παππού μας. Αναλύοντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης που εκπόνησε η επιστημονική κοινοπραξία Genetics of Mortality in Critical Care (γενετική ανάλυση θνησιμότητας ασθενών σε ΜΕΘ), οι ειδικοί βρήκαν ότι οι Νεάντερταλ συνεισέφεραν, επίσης, και έναν προστατευτικό γενετικό παράγοντα στο χρωμόσωμα 12, ο οποίος μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ έπειτα από λοίμωξη με κορονοϊό.

Τα γονίδια σε αυτή την περιοχή (τα ίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα γονιδιώματα Νεάντερταλ που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα) λέγονται OAS και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων που αποτελούν ασπίδα έναντι των ιών.

«Αυτό δείχνει ότι η κληρονομιά μας από τους Νεάντερταλ είναι δίκοπο μαχαίρι, όσον αφορά την ανταπόκρισή μας στον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο δρ Ζέμπεργκ.

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων και σήμερα έχει εξαπλωθεί ευρέως, περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης, εκτός, όμως, από τις χώρες της Αφρικής.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η γενετική παραλλαγή έγινε τόσο κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου, πράγμα που δείχνει ότι και στο παρελθόν υπήρξε ευνοϊκή για τους ανθρώπους. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο γενετικές παραλλαγές που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ επηρεάζουν σήμερα την έκβαση της Covid-19 σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημά τους, προφανώς, συνεχίζει να μας επηρεάζει τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο, μέχρι σήμερα», ανέφερε ο υπεύθυνος της μελέτης, παλαιογενετιστής Σβάντε Πεέμπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News