837
O Ιησούς περπατά πάνω στο νερό στην Θάλασσα της Γαλιλαίας |

Ενα αρχαιολογικό GPS για τη ζωή του Ιησού

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 13:02
O Ιησούς περπατά πάνω στο νερό στην Θάλασσα της Γαλιλαίας
|

Ενα αρχαιολογικό GPS για τη ζωή του Ιησού

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 13:02

Με τη ζωή του Ιησού υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι πληροφορίες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από όσα αναφέρονται στην Αγία Γραφή και στα Ευαγγέλια –είναι ευνόητο ότι οι αναφορές αυτές καλύπτουν ένα μικρό μέρος της ζωής του. Το ίδιο λακωνικές είναι και οι αναφορές στις περιοχές στις όποιες φέρεται ότι έζησε ή επισκέφθηκε ο Χριστός. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε απλή αναφορά του ονόματος κάποιας περιοχής χωρίς κάποιες περιγραφές ή άλλες πληροφορίες για εκείνες.

Η ιστοσελίδα Live Science καταγράφει τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στις πιο γνωστές και σημαντικές περιοχές που έχουν συνδεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον Ιησού, ευρήματα με τα οποία οι ειδικοί μπορούν να εξάγουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με την παρουσία του.

Ένα μέρος των δεξαμενών που πιστεύεται ότι ήταν η Κολυμβήθρα της Βηθεσδά
Ναζαρέτ

Στην πόλη Ναζαρέτ που βρίσκεται στον βορρά του Ισραήλ πέρασε σύμφωνα με τις αναφορές μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων ο Ιησούς. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι την εποχή που ζούσε εκεί η Ναζαρέτ ήταν μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας είχαν απορρίψει την ρωμαϊκή κουλτούρα και ζούσαν αποκλειστικά με τον εβραϊκό τρόπο ζωής και τα εβραϊκά έθιμα. Κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες μετά την σταύρωση του Ιησού οι κάτοικοι της Ναζαρέτ επισκέπτονταν και προσεύχονταν σε ένα σπίτι της πόλης που πιστευόταν ότι ήταν εκείνο όπου είχε ζήσει. Αργότερα, οι Βυζαντινοί οι οποίοι διοικούσαν την πόλη μέχρι τον 7ο αιώνα, αρχικά ανακαίνισαν την κατοικία τοποθετώντας μωσαϊκά και στην συνέχεια έχτισαν πάνω σε αυτήν ένα ναό για να την προστατέψουν. Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ευρήματα που δείχνουν ότι την επίμαχη περίοδο το σπίτι αυτό κατοικούνταν. Αν οι κάτοικοι του ήταν ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο Ιησούς μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Θάλασσα της Γαλιλαίας

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας είναι μια λίμνη μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας στην οποία σύμφωνα με τις αναφορές την εποχή του Ιησού υπήρχε αλιευτική δραστηριότητα και μάλιστα κάποιοι από τους μαθητές του ήταν ψαράδες εκεί. Ο Ιησούς πραγματοποίησε δύο θαύματα στην λίμνη αυτή. Οταν το πλοιάριο στο οποίο βρισκόταν μαζί με μαθητές του βρέθηκε εκτεθειμένο στην μέση μιας καταιγίδας, ο Ιησούς σταμάτησε την καταιγίδα, ενώ επίσης πάνω στην επιφάνεια αυτής της  λίμνης περπάτησε. Εχει εντοπιστεί πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων στην λίμνη που δείχνουν ότι την εποχή του Ιησού η περιοχή κατοικούνταν και υπήρχε αλιευτική δραστηριότητα.

Βηθλεέμ

Η πόλη, που βρίσκεται στην πολύπαθη Δυτική Οχθη, καταγράφεται ως αυτή όπου γεννήθηκε ο βασιλιάς Δαβίδ και φυσικά ο Ιησούς. Τα αρχαιολογικά ευρήματα και ειδικά μια νεκρόπολη που εντοπίστηκε πριν από  τρία χρόνια δείχνουν ότι η Βηθλεέμ κατοικούνταν την εποχή όπου τοποθετείται η γέννηση του Χριστού. Ομως η Βηθλεέμ, για διαφόρους λόγους, αποτέλεσε διαχρονικά στόχο λαφυραγωγών και αρχαιοκάπηλων με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην καλύτερη μελέτη της ιστορίας της.

Ιεριχώ

Στην Ιεριχώ ο Ιησούς, ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου, πραγματοποίησε ένα από τα θαύματά του δίνοντας ξανά την όραση σε ένα τυφλό ενώ υπάρχουν αναφορές ότι θεράπευσε ένα ακόμα τυφλό άτομο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η Ιεριχώ κατοικείται εδώ και περίπου 10 χιλιάδες έτη και παρά το γεγονός ότι έχει καταστραφεί αρκετές φορές από επιδρομές, δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ και ανακατασκευαζόταν πάντοτε μετά τις καταστροφές.

Καπερναούμ

Η Καπερναούμ, που βρίσκεται στην βορειοδυτική ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας, αποτελούσε ένα από τα βασικά κέντρα δράσης του Ιησού. Την εποχή εκείνη, η πόλη ήταν ισχυρή και οικονομικά εύρωστη τελώντας υπό την προστασία στρατιωτικού αποσπάσματος με επικεφαλής ρωμαίο εκατόνταρχο. Στην Καπερναούμ κατοικούσε ο Απόστολος Πέτρος καθώς ήταν τόπος καταγωγής της συζύγου του.

Στην Καπερναούμ ο Ιησούς θεράπευσε πολλούς ασθενείς

Ο Ιησούς, όσο βρισκόταν στην Καπερναούμ, θεράπευσε αρκετούς ασθενείς ανάμεσα στους οποίους την πεθερά του Πέτρου η οποία είχε υψηλό πυρετό. Σε ανασκαφές που έγιναν στην πόλη ανακαλύφθηκαν κάποιες κατοικίες που χρονολογήθηκαν την εποχή του Ιησού και μια εξ αυτών θεωρήθηκε ότι ανήκε στον Πέτρο. Ο Ιησούς δίδαξε στην συναγωγή της πόλης. Στις ανασκαφές που έγιναν εντοπίστηκε κάποια στιγμή η συναγωγή αλλά το κτίσμα που βρέθηκε ήταν προϊόν ανακατασκευών και ανακαινίσεων μεταγενέστερων της εποχής του Ιησού. Στην συνέχεια όμως, εντοπίστηκαν τα αρχικά θεμέλια της συναγωγής τα οποία χρονολογήθηκαν την εποχή του Ιησού.

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Στη βορειοανατολική πλευρά της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ υπήρχε μια δεξαμενή (πιθανώς να ήταν δύο) την οποία πιστευόταν ότι επισκέπτονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα άγγελοι και τάραζαν τα νερά της τα οποία αποκτούσαν εκείνη την στιγμή ιαματικές ή καλύτερα θαυματουργές ιδιότητες. Γι’αυτό και στην δεξαμενή συνέρρεαν βαριά ασθενείς, τυφλοί, κουτσοί και παράλυτοι ευελπιστώντας ότι θα πετύχουν την στιγμή της ανατάραξης και θα πηδήξουν μέσα. H δεξαμενή αυτή είναι γνωστή ως «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» την οποία επισκέφθηκε ο Ιησούς και πραγματοποίησε το γνωστό θαύμα του με τον παράλυτο, στον οποίο είπε το περίφημο «Σήκω από το κρεβάτι σου και περπάτησε» («Αρον τον κράββατόν σου και περιπάτει») . Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει δύο δεξαμενές πάνω στις οποίες χτίστηκε τον πέμπτο αιώνα μ.Χ μια εκκλησία. Εχουν εντοπιστεί επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι, για πολλούς αιώνες μετά την Σταύρωση, οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ θεωρούσαν αυτές τις δύο δεξαμενές ως την «θαυματουργή» Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.