313
|

Η Αθωνική Πολιτεία του Μιχάλη Βασιλόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

protagon.import 17 Δεκεμβρίου 2015, 15:55

Η Αθωνική Πολιτεία του Μιχάλη Βασιλόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

protagon.import 17 Δεκεμβρίου 2015, 15:55

Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής  παράδοσης ο Μιχάλης Βασιλόπουλος και τα παρουσιάζει (μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρη η Αθωνική Πολιτεία με τα είκοσι ιστορικά μοναστήρια της κατασκευάστηκε από μικρά κομμάτια ξύλου μπάλσα όπως βλέπουμε στο φρεσκοτυπωμένο  τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά) βιβλίο που συνοδεύει την Eκθεση.

Οι δημιουργίες του Μιχάλη Bασιλόπουλου αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν  μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για το θηλυκό πληθυσμό μοναστήρια.

«Σε κάποια στιγμή της ζωής μου αποφάσισα ν’ασχοληθώ και ν’αφοσιωθώ, όχι στο Θεό, αλλά σε κατασκευές που λίγο ή πολύ σχετίζονται μαζί Του» γράφει ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «Μιλώ για απεικονίσεις και μακέτες μοναστηριών, βυζαντινών εκκλησιών, μνημείων ιστορικών που ανακάλυψα ότι με συγκινούν. Με συγκινεί η αρχιτεκτονική ιστορία τους και βέβαια σε συνέχεια η αρχιτεκτονική τους τύχη».

Η Eκθεση συνδιοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία.

Την Έκθεση έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  κ.κ. Ιερώνυμος Β’ ο οποίος στο μήνυμα που έστειλε στα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης μεταξύ άλλων γράφει «… το Άγιον Όρος καθίσταται  έως και σήμερα όχι μόνον τόπος ασκήσεως και αγιασμού, αλλά εστία πολιτισμού, γραμμάτων, καλλιτεχνικών επιτευγμάτων , κειμηλιοφύλακας αλλά και θεματοφύλακας της παράδοσης. Το καλλιτεχνικό τάλαντο του κ.Μιχάλη Βασιλόπουλου, τον οποίο συγχαίρω ολοθέρμως, συνυφασμένο με την αγάπη για την παράδοση και τον βυζαντινό πολιτισμό, που ίδρυσε τα ιερά οικοδομήματα της Αθωνικής Πολιτείας, μας προσφέρουν σήμερα ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα, όχι μόνο υψηλής αισθητικής και αρχιτεκτονικής ακρίβειας, αλλά, κυρίως, πνευματικότητας.»

Διάρκεια Έκθεσης: έως τις 31 Ιανουαρίου 2016

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:00 – 18:00       Κυριακή  11:00 – 15:00

Πληροφορίες για σχολεία και συλλόγους  2310  – 895882    email:akokkinidou@tch.gr