533
| Shutterstock

Σπάνιο γονίδιο χαρίζει ευεξία με τέσσερις ώρες ύπνου!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2019, 11:24

Σπάνιο γονίδιο χαρίζει ευεξία με τέσσερις ώρες ύπνου!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2019, 11:24

Εχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαφόρων ειδών σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα που χρειάζονται 8-9 ώρες ύπνο για να είναι λειτουργικοί ακόμη και με μόλις μια ώρα λιγότερο ύπνο εμφανίζουν προβλήματα.

Όμως μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη επιτρέπει σε εκείνους που την διαθέτουν να κοιμούνται μόλις τέσσερις ώρες την νύχτα όχι μόνο χωρίς να έχουν κάποια αρνητική παρενέργεια όταν ξυπνήσουν αλλά διαθέτοντας περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση από εκείνους που κοιμούνται διπλάσιο χρόνο.

Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη αναφέρουν ότι αρχικά εντόπισαν ένα γονίδιο που υποχρεώνει μεν εκείνους που το διαθέτουν να ξυπνούν μετά από περίπου έξι ώρες ύπνου αλλά διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την φυσική τους ενέργεια καθώς και την πνευματική και ψυχική τους κατάσταση. Αμέσως μετά από αυτή την ανακάλυψη οι ερευνητές ρίχτηκαν ξανά στην μάχη και δέκα χρόνια μετά, με δημοσίευση στις επιθεωρήσεις «Neuron» και «New Scientist», ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν άλλο ένα γονίδιο το οποίο κάνει εκείνους που το διαθέτουν να κοιμούνται ακόμη λιγότερο και πιο συγκεκριμένα μόλις τέσσερις ώρες διατηρώντας όπως και στην προηγούμενη περίπτωση σε πολύ υψηλά επίπεδα την ενέργεια, την πνευματική και ψυχική τους κατάσταση.

Το σύνδρομο

Τα δύο γονίδια είναι υπεύθυνα για το αποκαλούμενο «σύνδρομο λίγου ύπνου» ή ακριβέστερα «σύνδρομο εκείνου που κοιμάται λίγο». Από αυτό το σύνδρομο πιστεύεται ότι «έπασχαν» ιδιοφυείς άνθρωποι όπως ο Τόμας Εντισον και Βενιαμίν Φραγκλίνος αλλά και διάφορες προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Aπό το σύνδρομο λίγου ύπνου» πιστεύεται ότι έπασχε ο Τόμας Εντισον

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και υποστηρίζουν ότι τα άτομα που από την φύση τους κοιμούνται λίγες ώρες έχουν περισσότερη ενέργεια και καλύτερη ψυχική διάθεση (αισιοδοξία) από τους υπολοίπους ενώ επίσης είναι πιο ικανοί στο να κάνουν με επιτυχία πολλές δουλειές ταυτόχρονα. Επιπλέον τα άτομα αυτά δείχνουν ότι αντέχουν περισσότερο στον πόνο, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις διαφορές ώρας όταν ταξιδεύουν (τζετ λαγκ) και τείνουν να έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, η γονιδιακή μετάλλαξη που ονομάστηκε ADRB1 εντοπίστηκε σε τρεις γενιές ατόμων που έχουν το συγκεκριμένο σύνδρομο ύπνου. Επιπλέον πειράματα που έγιναν σε ποντίκια απέδειξαν ότι το γονίδιο αυτό πράγματι ρυθμίζει τα μοτίβα του ύπνου. Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κάποιοι που διαθέτουν φυσική τάση στον λίγο ύπνο αλλά δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Η αποτυχία οφειλόταν στο γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν είχαν βρει κάποιον τρόπο για να ξεχωρίσουν εκείνους που από την φύση τους κοιμούνται λίγο από εκείνους που χρησιμοποιούν τεχνητά μέσα για να παραμένουν ξύπνιοι.

«Πριν ανακαλύψουμε το πρώτο γονίδιο αυτού του συνδρόμου δεν μπορούσαμε να συνδέσουμε την διαδικασία του ύπνου με γονιδιακά χαρακτηριστικά. Ο ύπνος είναι ένας δύσκολος τομέας μελέτης σε γονιδιακό επίπεδο επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ξυπνητήρια, χάπια, καφέ και άλλα πράγματα που μεταβάλουν τον φυσικό κύκλο του ύπνου τους. Ευελπιστούμε ότι η μελέτη των ατόμων που από την φύση τους κοιμούνται λίγο θα μας βοηθήσει να μάθουμε τι είναι αυτό που κάνει ένα νυχτερινό ύπνο πραγματικά ποιοτικό έτσι ώστε όλοι μας να κοιμόμαστε καλύτερα και όταν ξυπνάμε να είμαστε πιο υγιείς οργανικά και ψυχικά» λέει η Γινγκ Χιούι Φου, καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...