436
Ο Γκερτ Γιαν Οσκαμ έχει αποκαταστήσει εν μέρει την κίνησή του χάρη στο νέο εμφύτευμα | Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Παράλυτος περπάτησε ξανά χάρη σε επαναστατικό εμφύτευμα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 14:42
Ο Γκερτ Γιαν Οσκαμ έχει αποκαταστήσει εν μέρει την κίνησή του χάρη στο νέο εμφύτευμα
|Ecole Polytechnique Federale de Lausanne

Παράλυτος περπάτησε ξανά χάρη σε επαναστατικό εμφύτευμα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 14:42

Ενας άνδρας που έμεινε παράλυτος το 2011 μπόρεσε να σταθεί και να περπατήσει με έναν περιπατητήρα (το βοηθητικό εργαλείο που εμείς ονομάζουμε «Π») αφού οι γιατροί του εμφύτευσαν μια συσκευή που διαβάζει τα εγκεφαλικά του κύματα και στέλνει οδηγίες στον νωτιαίο μυελό του για να κινήσει τους σωστούς μυς.

Ο 40χρονος Ολλανδός Γκερτ Γιαν Οσκαμ έσπασε τον αυχένα του σε τροχαίο στην Κίνα και οι γιατροί του είπαν ότι δεν θα περπατούσε ποτέ ξανά. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, ο Οσκαμ με τη βοήθεια του εμφυτεύματος ανεβαίνει σκάλες και περπατά περισσότερα από 100 μέτρα κάθε φορά από τότε που τοποθέτησε το εμφύτευμα.

«Πριν από λίγους μήνες, μπόρεσα, για πρώτη φορά ύστερα από 10 χρόνια, να σηκωθώ και να πιω μια μπίρα με τους φίλους μου. Ηταν πολύ ωραίο. Θέλω να το χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου» λέει ο Οσκαμ.

Το εμφύτευμα, που χαρακτηρίζεται μια «ψηφιακή γέφυρα», δημιουργήθηκε από ομάδα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία που συμμετέχουν σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα για την ανάπτυξη διεπαφών εγκεφάλου-μηχανής, με στόχο την αντιμετώπιση της παράλυσης. Το έργο αποσκοπεί στη χρήση ασύρματων σημάτων για την επανασύνδεση του εγκεφάλου με μυς που καθίστανται άχρηστοι όταν σπάνε τα νεύρα του νωτιαίου μυελού.

Ο Οσκαμ είχε από καιρό αποφασίσει να δοκιμάζει πειραματικά συστήματα αποκατάστασης της κίνησης. Ενα προηγούμενο τέτοιο σύστημα που δοκίμασε αναδημιουργούσε τα ρυθμικά βήματα του περπατήματος στέλνοντας σήματα από έναν υπολογιστή στον νωτιαίο μυελό του. Ενώ η συσκευή τον βοήθησε να κάνει πολλά βήματα, η κίνηση ήταν αρκετά ρομποτική και έπρεπε να ενεργοποιηθεί από ένα κουμπί ή έναν αισθητήρα.

Το νέο σύστημα απαιτεί την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο του ασθενούς, τα οποία ανιχνεύουν τη νευρική δραστηριότητα όταν προσπαθεί να κινήσει τα πόδια του. Ενας αλγόριθμος επεξεργάζεται τις μετρήσεις και τις μετατρέπει σε παλμούς, οι οποίοι αποστέλλονται σε ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο νωτιαίο μυελό. Οι παλμοί ενεργοποιούν τα νεύρα του νωτιαίου μυελού ενεργοποιώντας τους μυς για να παράγουν την επιδιωκόμενη κίνηση.

«Αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της περιοχής του νωτιαίου μυελού που ελέγχει την κίνηση των ποδιών με μια ψηφιακή γέφυρα. Το σύστημα μπορεί να συλλάβει τις σκέψεις του Γκερτ Γιαν και να μεταφράσει αυτές τις σκέψεις σε διέγερση του νωτιαίου μυελού για να αποκαταστήσει τις εκούσιες κινήσεις των ποδιών» αναφέρει ο Γκρεγκουάρ Κουρτίν στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι βελτιώθηκε και η νευρολογική αποκατάστασή του Οσκαμ ο οποίος ανέκτησε την ικανότητα να περπατά με πατερίτσες ακόμα και όταν το εμφύτευμα ήταν απενεργοποιημένο.

«Το εμφύτευμα χρησιμοποιήθηκε περισσότερα από 10 χρόνια μετά τη ζημιά του νωτιαίου μυελού. Φανταστείτε την εφαρμογή του συστήματος λίγες εβδομάδες μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Οι δυνατότητες ανάκαμψης είναι τεράστιες» λέει ο Κουρτίν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...