701
| CreativeProtagon

Killnet: Ρώσοι χάκερ στην υπηρεσία του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 13:19
|CreativeProtagon

Killnet: Ρώσοι χάκερ στην υπηρεσία του Κρεμλίνου

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2022, 13:19

«Γέννημα θρέμμα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και του «πολέμου» που έχει κηρύξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Δύση, είναι οι φιλορώσοι χάκερ με την κωδική ονομασία Killnet. Πρόκειται για μια ομάδα που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και στοχεύει να πλήξει θεσμούς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, υποδομές, φθάνοντας ακόμη και μέχρι τον… μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.

Οπως υποστηρίζει σε άρθρο του το Politico, σκοπός των συγκεκριμένων χάκερ είναι να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την υποστήριξη προς τους Ουκρανούς. Παράλληλα, δεν έχουν καμία σχέση με τους Fancy Bear και Sandworm. Οι τελευταίοι είναι χάκερ που εικάζεται ότι εργάζονται για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και τον ρωσικό στρατό και πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις κυρίως κατά αμερικανικών στόχων.

Αντίθετα, το δίκτυο Killnet δρα κυρίως με το θυμικό. Μάλιστα, το Politico θυμίζει ότι τελευταία έχει θέσει στο στόχαστρό του περισσότερες από δέκα χώρες της Δύσης: την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Εσθονία. Παράλληλα, τον περασμένο Μάιο επιτέθηκε διαδικτυακά κατά των διοργανωτών του μουσικού διαγωνισμού της Εurovision, οι οποίοι απαγόρευσαν στη Ρωσία τη συμμετοχή, εξαιτίας του πολέμου που κήρυξε στην Ουκρανία.

Οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας, χώρα που φιλοξενούσε τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision στο Τορίνο, μπορεί να απέκρουσαν εντέχνως την επίθεση των ρώσων χάκερ, ωστόσο όχι χωρίς συνέπειες. Στη συνέχεια, η ομάδα Killnet «έριξε» προσωρινά τις ιστοσελίδες της ιταλικής Γερουσίας αλλά και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Η ιταλική κυβέρνηση, η οποία έχει υποστηρίξει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και έχει προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, έχει πλέον διατάξει εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.

Οι Killnet είναι η ρωσική ομάδα χάκερ που τον περασμένο Ιούνιο έπληξε τη Λιθουανία για το Καλίνινγκραντ, με επίσημη ανάληψη της ευθύνης. Ξαφνικά, λιθουανικοί κρατικοί αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί «έπεσαν», ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις συνεχίστηκαν για μέρες. Με την ανάληψη της ευθύνης, οι Killnet διεμήνυσαν ότι επρόκειτο για «αντίποινα για την απόφαση της κυβέρνησης της Λιθουανίας να μπλοκάρει τη μεταφορά αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ». Παράλληλα, οι ρώσοι χάκερ είχαν απαιτήσει την άρση του μπλόκου του Βίλνιους, απειλώντας ότι θα επανέλθουν με νέες επιθέσεις.

Το συγκεκριμένο δίκτυο εξαπλώνει τις κυβερνοεπιθέσεις του και στην Απω Ανατολή. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιθέσεις σε τέσσερις ηλεκτρονικές σελίδες υπουργείων. Παράλληλα, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι διερευνά την πιθανή εμπλοκή της συγκεκριμένης ομάδας, που υποστηρίζει τη ρωσική κυβέρνηση, σε μία κυβερνοεπίθεση για τη διακοπή της προσφοράς υπηρεσιών από ιστοσελίδες της ιαπωνικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούσαν προσωρινά να εξυπηρετηθούν σε υπηρεσίες e-gov, της διοικητικής πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Στις επιθέσεις αυτού του τύπου, η ομάδα των ρώσων χάκερ προσπάθησε να πλημμυρίσει το διαδίκτυο με μεγάλο όγκο δεδομένων επισκεψιμότητας, με αποτέλεσμα να παραλύσουν τη λειτουργία 20 ηλεκτρονικών σελίδων, τεσσάρων υπουργείων της ιαπωνικής κυβέρνησης. Και σε αυτή την περίπτωση, το δίκτυο Killnet ανέλαβε την ευθύνη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει τον λόγο των επιθέσεων.

Διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, τους οποίους επικαλείται το Politico, δεν αποκλείουν η αιτία να είναι η αλλαγή στάσης της Ιαπωνίας έναντι της Ρωσίας. Το Τόκιο έχει σκληρύνει τη στάση του ενάντια στη Μόσχα, με την κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα να επιβάλλει άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, έχοντας ευθυγραμμιστεί πλέον πλήρως με τους εταίρους της στη G7. Μεταξύ άλλων, η Ιαπωνία έχει παγώσει το ενεργητικό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ δεν παρέλειψε να επιβάλει κυρώσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Την περασμένη άνοιξη, μάλιστα, το Τόκιο προχώρησε ακόμη και στην απέλαση εννέα ρώσων διπλωματών, ως απάντηση στη σφαγή στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας. Ηταν μία κίνηση που εξόργισε τους Ρώσους, αλλά εξέπληξε ακόμα και πολλούς αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων, καθώς και οι διαρκείς καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, που έρχονταν τότε καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, δεν επέτρεπαν την αδράνεια καμίας χώρας. Εκτός αυτού, εάν η Ιαπωνία δεχόταν αναντίρρητα την προσπάθεια του Πούτιν να αλλάξει τα σύνορα, τι θα έκανε σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν;

Τελικά, τα μέτρα που υιοθέτησε η χώρα ήρθαν σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που τήρησε η Ιαπωνία το 2014, όταν η «ρωσική αρκούδα» προέβη στην προσάρτηση της Κριμαίας. Τότε, η κυβέρνηση του δολοφονηθέντος Σίνζο Αμπε είχε αποφύγει την όποια αντίδραση στις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...