296
Νέες εφαρμογές θα δείχνουν αν είναι σε θέση κάποιος να οδηγήσει | shutterstock

Πιωμένος ή νυσταγμένος; Δεν πρέπει να οδηγήσεις, θα σου λέει το κινητό σου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 11:20
Νέες εφαρμογές θα δείχνουν αν είναι σε θέση κάποιος να οδηγήσει
|shutterstock

Πιωμένος ή νυσταγμένος; Δεν πρέπει να οδηγήσεις, θα σου λέει το κινητό σου

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2018, 11:20

O Ρόμπι Γκονζάλεθ, συντάκτης του περιοδικού Wired, κάπνισε ένα τσιγάρο μαριχουάνας όχι για προσωπική του ευχαρίστηση, αλλά για χάρη της επιστήμης. Ο Γκονζάλεθ θέλησε να τεστάρει μια νέα εφαρμογή, ονόματι Druid, την οποία ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου και ελέγχει το επίπεδο της πνευματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο χρήστης καθώς και τα αντανακλαστικά του. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε για να ελέγχει την ικανότητα κάποιου να οδηγεί.

Οταν ο Γκονζάλεθ ολοκλήρωσε το τεστ, η εφαρμογή τον ενημέρωσε ότι «η γενική του κατάσταση δεν είναι σε καλό επίπεδο και θα πρέπει να αποφύγει να οδηγήσει μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή του». Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τα διάφορα τεστ που ελέγχουν τα επίπεδα του αλκοόλ, αλλά δεν υπάρχουν τρόποι για να δοκιμαστεί η επίδραση της μαριχουάνας, αναλγητικών φαρμάκων ή ακόμη και της έλλειψης ύπνου σε σχέση με το αν μπορεί κάποιος να οδηγήσει.

Eνα βίντεο για την εφαρμογή Druid:

Ομως η προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Εκτός από το Druid, σε συνέδριο πειραματικής βιολογίας που έγινε πρόσφατα στο Σαν Ντιέγκο, των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε ένα παρόμοιο τεστ, το οποίο έχουν αναπτύξει επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγου, ενώ άλλη ερευνητική ομάδα από το ίδιο πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Worcester, εργάζονται σε μια εφαρμογή που αναλύει το βάδισμα ενός ατόμου και δείχνει αν γενικότερα είναι σε θέση να οδηγήσει. Τεστ που ελέγχει την πνευματική αλλά και φυσική κατάσταση ενός ατόμου μέσω του κινητού τηλεφώνου αναπτύσσουν και ερευνητές του Πανεπιστημίου Boulder στο Κολοράντο.

Οπως αναφέρει στο άρθρο του ο Γκονζάλεθ, μέχρι να πιστοποιηθεί η αξιοπιστία αυτών των νέων τεστ, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που πρόκειται να οδηγήσει είναι να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά ή φάρμακα και να μην πιάσει το τιμόνι άυπνος ή πολύ κουρασμένος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News