379
Ο πυρετός εκδηλώνεται και στις τρεις ιώσεις, όμως με διαφορετικό τρόπο και ένταση | Shutterstock

Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τα διαφορετικά συμπτώματα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2020, 11:15
Ο πυρετός εκδηλώνεται και στις τρεις ιώσεις, όμως με διαφορετικό τρόπο και ένταση
|Shutterstock

Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τα διαφορετικά συμπτώματα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2020, 11:15

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, η γρίπη στη χώρα μας βρισκόταν σε πλήρη ύφεση και δεν υπήρχε η ανάγκη να αναζητήσουμε και να ξεχωρίσουμε τα διαφορετικά συμπτώματα που προκαλεί ο κάθε ιός.

Τώρα όμως, κορονοϊός, γρίπη και κοινό κρυολόγημα έρχονται μαζί. Και είτε ισχύσει είτε δεν ισχύσει η οδηγία «έβηξες; Σπίτι σου για 14 ημέρες», καλό θα είναι να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και να προστατεύουμε ακόμη περισσότερο τους οικείους μας και όχι μόνο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) συνέταξε έναν πίνακα με τα διαφορετικά συμπτώματα, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να κάνουν αυτοδιάγνωση στις περιπτώσεις που έχουν ήπια συμπτώματα και να μην πανικοβάλλονται.

Τα συμπτώματα από κάθε ίωση. Η απώλεια όσφρησης και οσμής είναι επίσης κοινό σύμπτωμα, αλλά πιο έντονο στα άτομα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό

Βέβαια, βαριά συμπτώματα, είτε είναι από γρίπη είτε από κορονοϊό, θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Κορονοϊός

Τα πιο συχνά συμπτώματα του κορονοϊού, όπως γράφει ο Guardian, είναι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 37,8 βαθμούς Κελσίου, ο επίμονος ξηρός βήχας και η απώλεια όσφρησης και οσμής. Επίσης, μερικές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν κόπωση και πόνο στο σώμα, πονόλαιμο, πονοκεφάλους και δύσπνοια. Η διάρροια, η καταρροή και το μπούκωμα είναι σπανιότερα συμπτώματα. Οσον αφορά την ένταση των συμπτωμάτων, το NHS αναφέρει ότι μπορεί να είναι από ήπια μέχρι υψηλή.

Κρυολόγημα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι φτέρνισμα, πόνοι στο σώμα, καταρροή ή μπούκωμα στη μύτη και πονόλαιμος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ήπιος βήχας. Μερικές φορές ο ασθενής αισθάνεται κόπωση, ενώ είναι σπάνιο να έχει πυρετό ή πονοκεφάλους. Τα κρυολογήματα δεν προκαλούν διάρροια. Σύμφωνα με το NHS, στην περίπτωση του κρυολογήματος συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά.

Γρίπη

Η γρίπη συνήθως εκδηλώνεται με πυρετό, κόπωση, ξηρό βήχα, πόνους στο σώμα και πονοκεφάλους. Μερικές φορές ο ασθενής έχει πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη. Κάποια παιδιά με γρίπη έχουν διάρροια. Δεν υπάρχει φτέρνισμα ούτε δύσπνοια στη γρίπη, και το NHS αναφέρει ότι συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα.

Διευκρινίζεται ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού στα παιδιά δεν είναι ούτε ίδια, ούτε εκδηλώνονται με την ίδια σειρά όπως στους ενήλικες. Δείτε εδώ αναλυτικά πώς εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στα παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News