451
Αν το δέρμα έχει πολλές ρυτίδες δεν παίζει ρόλο, τα όργανά μας μπορεί να είναι 20 χρόνια νεότερα | Shutterstock

Καρδιά 60χρονου, ήπαρ 30χρονου; Κάθε όργανό μας έχει τη δική του ηλικία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 07:00
Αν το δέρμα έχει πολλές ρυτίδες δεν παίζει ρόλο, τα όργανά μας μπορεί να είναι 20 χρόνια νεότερα
|Shutterstock

Καρδιά 60χρονου, ήπαρ 30χρονου; Κάθε όργανό μας έχει τη δική του ηλικία

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2020, 07:00

Διατροφή, άσκηση και άλλες πολλές είναι οι καθημερινές «καταπιεστικές» συνήθειες που προσέχουμε για να μεγαλώσουμε και να μην έχουμε προβλήματα υγείας. Αλλά έχουμε. Και ενώ είναι γνωστό ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του ρυθμό γήρανσης, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι ενώ το ένα όργανο μπορεί να παραμένει «βράχος», κάποιο άλλο καταρρέει. Δηλαδή και το κάθε όργανο έχει το δικό του χρόνο προόδου ηλικίας, το δικό του «σκαρί».

Αυτό που επιχειρούν να κάνουν τώρα οι επιστήμονες, είναι να δημιουργήσουν τις κατηγορίες που θα μπορούν να κατατάξουν τον καθένα ανάλογα με την ποιότητα λειτουργίας των ζωτικών του οργάνων και σε συνάρτηση με την ηλικία του, δίνοντας μία πιο σαφή εικόνα για την πραγματική και συνολική βιολογική ηλικία του κάθε ανθρώπου.

Αυτό θα βοηθήσει ώστε να δημιουργήσουν ειδικές οδηγίες για τον τρόπο ζωής που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος και επιπλέον να σχεδιάζουν εξατομικευμένες θεραπείες.

Η πρώτη μελέτη για τον νεόφερτο «ηλικιότυπο» δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και για να καταλήξουν στα πρώτα συμπεράσματα, οι ειδικοί εξέτασαν 43 εθελοντές και τους κατέταξαν, για αρχή, σε τέσσερις διαφορετικούς «ηλικιότυπους», ανάλογα με τα βιολογικά δείγματα που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια δύο ετών.

Αίμα, φλεγμονές, μικρόβια, γενετικό υλικό, πρωτεΐνες και υποπροϊόντα μεταβολικών διαδικασιών βρέθηκαν στα μικροσκόπιά τους.

Παρακολουθώντας τον τρόπο που μεταβάλλονταν τα βιολογικά υλικά κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι ειδικοί αποκάλυψαν 600 γενετικούς δείκτες με τους οποίους μπορούν να αξιολογήσουν και να προβλέψουν τη λειτουργική ικανότητα ενός ιστού. Αυτή η διαδικασία τελικά είναι που θα αποκαλύψει τη βιολογική ηλικία των ιστών και τελικά των ζωτικών οργάνων.

Μέχρι σήμερα οι ειδικοί έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τέσσερις διαφορετικούς ηλικιότυπους: του ανοσοποιητικού, των νεφρών, του ήπατος (συκώτι) και του μεταβολισμού.

«Τώρα, οι κατηγορίες αυτές θα αυξηθούν και θα έχουμε πολλά περισσότερα και ακριβή δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον ηλικιότυπο κάποιου», εξηγεί στο Livescience o Μάικλ Σνάιντερ, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Για παράδειγμα, αναφέρει ο καθηγητής, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχε ιδιαίτερη καρδιαγγειακή γήρανση, τόση που δεν δικαιολογούνταν για την ηλικία του. Κάτι που σημαίνει ότι οι μύες στην καρδιά του είχαν εκφυλιστεί και δεν υπήρχε ηλικιακή ισορροπία μεταξύ των οργάνων του σώματός του.

«Αν μελετήσουμε 1.000 άτομα είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε και άλλους καρδιοηλικιωμένους και θα δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία. Κάπως έτσι θα προχωρήσει η μελέτη και θα ορίσουμε όλες τις κατηγορίες που θα μας βοηθήσουν στην πιο απλή πρόληψη, χωρίς υπερβολές και φυσικά σε στοχευμένες και προσωποποιημένες θεραπείες», συμπληρώνει ο Σνάιντερ.

Προς το παρόν και μέχρι να οριστούν οι κατηγορίες και να προσδιοριστεί η νέα βιολογική ηλικία του καθενός, αλλά και να μπουν στην καθημερινή κλινική πρακτική όλες αυτές οι παράμετροι, μπορούμε να κάνουμε μετά τα 45 το προγραμματισμένο ετήσιο τσεκ απ, να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε κανονικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...