1189
Ο Σταύρος Μπούζης είχε κερδίσει τη φοιτητική υποτροφία της Cosmote το 2010 |

«Η υποτροφία από την COSMOTE μου άλλαξε τη ζωή»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:31
Ο Σταύρος Μπούζης είχε κερδίσει τη φοιτητική υποτροφία της Cosmote το 2010
|

«Η υποτροφία από την COSMOTE μου άλλαξε τη ζωή»

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 18:31

Διάβασμα πολύ. Αγχος επίσης. Όταν το μέλλον σου κρίνεται από τα επόμενα χρόνια των σπουδών, θα πρέπει πριν ακόμα ενηλικιωθείς, να έχεις επιλέξει τι θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου. Τι σου αρέσει και τι θα μπορούσε να αποφέρει οικονομικά. Δύσκολη εξίσωση. Ακόμη όμως και για αρκετούς που τα καταφέρνουν, υπάρχει ακόμη μία δύσκολη «επόμενη ημέρα»…

Φοιτητές που δεν έχουν περάσει σε Πανεπιστήμιο κοντά στο σπίτι, γονείς που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Αριστούχοι που βλέπουν το όραμά τους να γίνεται «καπνός». Όμως και σε αυτό το δύσκολο σημείο, υπάρχουν σοβαρές λύσεις, όπως είναι οι υποτροφίες, που αλλάζουν τελείως τις συνθήκες για έναν φοιτητή, μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σταύρου Μπούζη από τα Ιωάννινα, ο οποίος το 2010 πέρασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Ξάνθης. Έχοντας εισαχθεί σε μία σχολή που ήταν η πρώτη του επιλογή, το όνειρό του ήταν να ανταμειφθούν όλοι οι κόποι της Γ’ Λυκείου και να καταφέρει να αποκτήσει τις γνώσεις και τη μάθηση που περίμενε από αυτή τη σχολή.

Από την τελετή απονομής υποτροφιών 2018 της Cosmote

Βέβαια, σαν ένας φοιτητής που πηγαίνει σε μία άλλη πόλη να σπουδάσει φιλοδοξούσε και για μία φοιτητική ζωή με καινούριες εμπειρίες, γνωριμίες και φιλίες. «Πιστεύω, οι σπουδές για ένα νέο άνθρωπο είναι από μόνες τους ένα όνειρο που θέλει να ζήσει και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί για να θέσει τις βάσεις για το μέλλον του. Είναι μία έντονη περίοδος που καθορίζει όχι μόνο την επαγγελματική ή την ακαδημαϊκή πορεία του, αλλά και την προσωπικότητα του», λέει ο κ. Μπούζης.

Βέβαια, για να μπορεί ένας φοιτητής να είναι συγκεντρωμένος στις σπουδές του, αλλά και να «ζήσει» αυτά τα πραγματικά υπέροχα χρόνια, η οικογένειά του θα πρέπει να μπορεί να τον στηρίξει οικονομικά. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες.

Ωστόσο, ο Σταύρος Μπούζης, είχε το «αντανακλαστικό» να κάνει αίτηση για μία από τις υποτροφίες της COSMOTE. Οι υποτροφίες COSMOTE είναι αφιερωμένες σε όλους εκείνους που βλέπουν τη λύση και όχι το πρόβλημα, που κοιτάνε μπροστά και ψηλά. Εκτός από το ποσό των 15.000 ευρώ που είναι σήμερα το ύψος της υποτροφίας, η COSMOTE χορηγεί στους υπότροφους και ένα πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Internet, COSMOTE TV) για τις καθημερινές τους ανάγκες και για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

«Είχα την τύχη να κερδίσω την υποτροφία της COSMOTE, η οποία δεν ήταν απλώς μία σημαντική βοήθεια, αλλά σε εκείνη τη φάση της ζωής μου, θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ορόσημο. Ένα τόσο σημαντικό χρηματικό ποσό στο ξεκίνημα της φοιτητικής ζωής, μού έδωσε ώθηση στο να πετύχω τους στόχους μου», λέει ο ίδιος.

Οι υπότροφοι του 2018

Η οικονομική βοήθεια της υποτροφίας δεν ήταν σημαντική μόνο για τον ίδιο, αλλά και μία μεγάλη ανάσα για τους γονείς του, αφού η αγωνία τους για το πώς θα σπουδάσει το παιδί τους ήταν μεγάλη, λόγω των περιορισμένων οικονομικών. «Οι σπουδές αποτελούν ένα μεγάλο έξοδο για κάθε οικογένεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τη COSMOTE για αυτή τη βοήθεια και ελπίζω να κάνει ακόμα πολλούς πρωτοετείς φοιτητές χαρούμενους».

Σπουδές και φοιτητική ζωή

Στη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής έζησε εμπειρίες που δεν ήταν «προγραμματισμένες» αλλά προέκυψαν και μέσα από αυτές κατάφερε να ασχοληθεί με αρκετά δημιουργικά πράγματα και να γνωρίσει ανθρώπους που δεν το φανταζόταν καν όταν ήταν 18 χρονών. «Ασχολήθηκα με πολιτιστικά δρώμενα τόσο εθελοντικά όσο και ημι-επαγγελματικά, ήταν για μένα μία επιτυχία και όπως φάνηκε και στο παρόν μου έδωσαν σημαντικά εφόδια ακόμα και τη σημερινή μου επαγγελματική κατάσταση, που στην πραγματικότητα ασχολούμαι με τη νέα τεχνολογία».

Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και εξελίσσεται συνεχώς και με ραγδαίο ρυθμό. Οι νέες γενιές, εξοικειωμένες πλέον με τις νέες τεχνολογίες, έχουν απεριόριστες δυνατότητες να χρησιμοποιήσουν τόσο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας τους, όσο και για την εργασία αλλά και τη συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου.

«Συνεχώς νέες ανακαλύψεις αλλάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας με βασικό κορμό την επικοινωνία που γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Χωρίς υπερβολή, πιστεύω πως όλες οι δραστηριότητες μας πλέον εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία. Επικοινωνία, μεταφορές, οικονομία, εργασία, διασκέδαση, υγεία: όλα εξελίσσονται και αλλάζουν μέρα με τη μέρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Βέβαια, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η τεχνολογία να μην απομακρύνει σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μόνο να τις διευκολύνει. Και το πιο σημαντικό, η τεχνολογία πρέπει να λάβει το ρόλο του διασώστη στην οικολογική καταστροφή που συντελείται σήμερα, και όχι να λειτουργεί εις βάρος του πλανήτη μας», μας εξηγεί και μας δίνει το στίγμα για το πόσο η τεχνολογία του προκάλεσε μεγάλη έλξη σαν «επαγγελματικός» μαγνήτης.

Ο Σταύρος Μπούζης, υπότροφος Cosmote 2010

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του η επαγγελματική του συνέχεια ήταν διαφορετική από το αντικείμενο της σχολής. «Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ σημαντικό ότι ο τρόπος σκέψης που διδάχθηκα στη σχολή μου έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθώ σε ένα διαφορετικό τομέα. Έτσι, μετά από αρκετή προσωπική προσπάθεια κατάφερα να ασχοληθώ με τον τομέα του digital marketing, εργαζόμενος κάποιο διάστημα στα Ιωάννινα στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου και πλέον στο MyJobNow ως Digital Marketing Specialist».

Ως ένας νέος επαγγελματίας, σίγουρα ο στόχος του είναι να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις σε αυτό που κάνει και να εξελιχθεί. «Ένας πιο άμεσος στόχος είναι να συνεισφέρω στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, στην οποία εργάζομαι. Γενικά πιστεύω, ότι μακροπρόθεσμα οι καταστάσεις στη ζωή μπορούν εύκολα να μεταβληθούν, οπότε προσπαθώ να θέτω πιο short-term στόχους. Ενας γενικός στόχος όμως που ελπίζω να τηρώ στη ζωή μου είναι να μαθαίνω πάντα νέα πράγματα».

Ο ίδιος συμβουλεύει τους νέους φοιτητές να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να αφοσιωθούν στο στόχο τους, αφού έκαναν το πρώτο βήμα και μπήκαν στη σχολή που ήθελαν. «Μπορεί να τους περιμένει μία δύσκολη περίοδος και ένα πολύ άγνωστο μέλλον αλλά μέσα σε αυτά τα χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τόσο αυτό που τους αρέσει όσο και τον εαυτό τους και θα μπορούν να θέσουν πιο γερές βάσεις για το μέλλον τους. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η φοιτητική ζωή είναι για τους περισσότερους τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους, οπότε σε έναν νέο φοιτητή θα έλεγα επίσης να μη φοβηθεί να ζήσει νέες εμπειρίες και να γνωρίσει ανθρώπους».

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE 2019

Φέτος, το Πρόγραμμα υποτροφιών COSMOTE 2019 προσφέρει 35 υποτροφίες, ύψους 15.000€ η καθεμία, για συγκεκριμένες σχολές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την υποτροφία «Ζαχαρίας Πιπερίδης», ύψους 20.000 ευρώ, για πρωτοετείς φοιτητές στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας, στη μνήμη του διακεκριμένου στελέχους του Ομίλου ΟΤΕ. Οι υπότροφοι της COSMOTE λαμβάνουν, επίσης, εξοπλισμό (laptop) και ένα πλήρες πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή & κινητή τηλεφωνία, Internet, COSMOTE TV) για τις καθημερινές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, αποκλειστικά μέσω του www.cosmote-scholarships.gr, έως και τις 4 Οκτωβρίου. Η επιλογή των υποτρόφων θα γίνει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια απόδοσης στις πανελλαδικές εξετάσεις.