1002
Οι πέντε γυναίκες επιστήμονες -μία από κάθε ήπειρο- που βράβευσε η L’Oréal |

Γυναίκες και Επιστήμη: Tα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 17:53
Οι πέντε γυναίκες επιστήμονες -μία από κάθε ήπειρο- που βράβευσε η L’Oréal
|

Γυναίκες και Επιστήμη: Tα Διεθνή Βραβεία L’Oréal-UNESCO

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2019, 17:53

Το Εταιρικό Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα της  21ης Διεθνούς Βράβευσης L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που τιμά εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες, από κάθε μια από τις πέντε ηπείρους. Αυτές οι εξέχουσες γυναίκες επιστήμονες αναγνωρίζονται για την αριστεία της έρευνάς τους στους κλάδους της επιστήμης των Υλικών, των Μαθηματικών και των Υπολογιστών.

Κάθε μία από τις βραβευμένες θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 100.000 ευρώ, ενώ τα επιτεύγματά τους θα προβληθούν στην επίσημη τελετή βράβευσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2019, στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι. Στην ίδια τελετή θα παρουσιαστεί και το έργο 15 ακόμη νέων και ανερχόμενων ερευνητριών από όλο τον κόσμο.

Επέκταση του βραβείου στις επιστήμες
των Μαθηματικών και των Υπολογιστών

Τα Μαθηματικά είναι ένας κλάδος υψηλού κύρους και πηγή καινοτομίας για πολλούς τομείς. Είναι όμως και  ένας από τους επιστημονικούς κλάδους με τη χαμηλότερη εκπροσώπηση γυναικών στις υψηλότερες βαθμίδες. Τα τρία πιο αναγνωρισμένα διεθνή μαθηματικά βραβεία (Fields, Wolf and Abel), έχουν βραβεύσει συνολικά 141 Μαθηματικούς από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα. Από αυτούς, μόνο μία ήταν γυναίκα.

Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση των Βραβείων L’Oréal – UNESCO  Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη  2019

Για τον λόγο αυτό, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO αποφάσισαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την ενδυνάμωση των γυναικών στην επιστήμη, επεκτείνοντας τα Διεθνή Βραβεία που απονέμονται στις επιστήμες των Υλικών, σε δύο ακόμη ερευνητικούς κλάδους: τα Μαθηματικά και την επιστήμη των Υπολογιστών.

Ετσι, δύο από τις πέντε γυναίκες που θα λάβουν το Βραβείο L’Oréal – UNESCO  Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη  2019, προέρχονται από τον κλάδο των μαθηματικών: α) η Claire Voisin, μια από τις πέντε γυναίκες που έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο από το CNRS (French National Centre for Scientific Research) και η πρώτη γυναίκα μαθηματικός που εισήχθη στο υψηλού κύρους Collège de France και β) η Ingrid Daubechies, η πρώτη γυναίκα ερευνήτρια που έγινε πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών

Για τις γυναίκες στην Επιστήμη:
Μια δέσμευση διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών

Στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, η γυάλινη οροφή παραμένει πραγματικότητα: μόνο 28% των ερευνητών είναι γυναίκες,  11% των ανώτερων ακαδημαϊκών θέσεων καταλαμβάνονται από γυναίκες,  και μόλις 3% των Βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες.

Από το 1998, το Εταιρικό Ίδρυμα L’Oréal, σε συνεργασία με την UNESCO, εργάζονται για να βελτιώσουν την εκπροσώπηση των γυναικών στις επισήμες, παραμένοντας πιστοί στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες.

Σε αυτά τα 21 χρόνια από την έναρξή του, το Πρόγραμμα L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει στηρίξει και αναγνωρίσει 107 διακεκριμένες επιστήμονες για αριστεία στην έρευνα, ενώ περισσότερες από 3.000 ταλαντούχες νεαρές ερευνήτριες, διδακτορικές και  μεταδιδακτορικές, έλαβαν ερευνητικές υποτροφίες σε 117 χώρες ανά τον κόσμο.

Διεθνή βραβεία:
Οι πέντε νέες βραβευμένες για το 2019

Αφρική και Αραβικά Κράτη

Καθηγήτρια Najat Aoun Saliba, Αναλυτική και ατμοσφαιρική Xημεία
 Καθηγήτρια Χημείας και Διευθύντρια στο Κέντρο Διατήρησης της Φύσης στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυττού, στο Λίβανο.
Η καθηγήτρια Saliba βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό έργο της στην ταυτοποίηση καρκινογόνων παραγόντων και άλλων τοξικών ρύπων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στα σύγχρονα συστήματα διανομής νικοτίνης, όπως τα τσιγάρα και ο ναργιλές. Το καινοτόμο ερευνητικό της έργο στην αναλυτική και ατμοσφαιρική Χημεία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις  και θα            συμβάλει στην ανάπτυξη των πρακτικών και πολιτικών για τη δημόσια υγεία.

Ασία – Ειρηνικός

Καθηγήτρια Maki Kawai,  Χημεία / Κατάλυση
 Γενική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Ιαπωνία, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας
H καθηγήτρια Maki Kawai έχει αναγνωριστεί για το πρωτοποριακό έργο της στη διαχείριση μορίων σε επίπεδο ατόμου, με στόχο το μετασχηματισμό υλικών και τη δημιουργία καινοτόμων υλικών.  Η εξαιρετική έρευνά της έχει συμβάλει στη θεμελίωση νανοτεχνολογιών που οδηγούν σε ανακαλύψεις νέων χημικών και φυσικών φαινομένων, τα οποία αφορούν καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Λατινική Αμερική

Καθηγήτρια Karen Hallberg, Φυσική/ Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης.
 Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Balseiro και Διεθύντρια Έρευνας στο  Ερευνητικό Κέντρο Bariloche Atomic Centre, CNEA/CONICET, Αργεντινή.
Η καθηγήτρια Karen Hallberg βραβεύτηκε για την ανάπτυξη πρωτοποριακών υπολογιστικών προσεγγίσεων, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν τη φυσική της κβαντικής ύλης. Οι καινοτόμες και δημιουργικές της τεχνικές αποτελούν σημαντική συμβολή στην κατανόηση των νανοσκοπικών συστημάτων και των νέων υλικών.

Βόρεια Αμερική

Καθηγήτρια Ingrid Daubechies AUBECHIES, Μαθηματικά / Μαθηματική Φυσική
 Καθηγήτρια Μαθηματικών και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Duke, ΗΠΑ
Η καθηγήτρια Daubechies έχει αναγνωριστεί για την εξαιρετική συμβολή της στην αριθμητική επεξεργασία εικόνων και στην επεξεργασία σημάτων, παρέχοντας βασικούς και ευέλικτους αλγόριθμους για τη συμπίεση δεδομένων. Η πρωτοποριακή έρευνά της στη θεωρία κυματιδίων οδήγησε στην ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας και φιλτραρίσματος εικόνας που χρησιμοποιούνται σε ένα εύρος τεχνολογιών, από τον ιατρικό απεικονιστικό εξοπλισμό μέχρι   την ασύρματη επικοινωνία.

Ευρώπη

Καθηγήτρια Claire Voisin – Μαθηματικά / Αλγεβρική Γεωμετρία
 Καθηγήτρια στο Collège de France και πρώην ερευνήτρια στο CNRS (French National Centre for Scientific Research).
Η καθηγήτρια Voisin βραβεύτηκε για την εξαιρετική ερευνά της στην Αλγεβρική Γεωμετρία. Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις της επέτρεψαν την επίλυση θεμελιωδών ερωτημάτων στην τοπολογία και τις δομές Hodge για τις σύνθετες αλγεβρικές ποικιλίες.

Σχετικά με τη L’Oréal

Για περισσότερα από 100 χρόνια, η L’Oréal είναι αφοσιωμένη στην ομορφιά. Με το μοναδικό διεθνές χαρτοφυλάκιό της, που αποτελείται από 34 διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες μάρκες, ο όμιλος σημείωσε κατά το 2017 πωλήσεις ύψους 26,02 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί 82.600 άτομα παγκοσμίως. Αποτελώντας την κορυφαία εταιρεία ομορφιάς παγκοσμίως, η L’Oréal είναι παρούσα σε όλα τα δίκτυα διανομής: κανάλια ευρείας διανομής, πολυκαταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια, καταστήματα αφορολόγητων ειδών, επώνυμα καταστήματα λιανικής και ηλεκτρονικό εμπόριο. Η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και μία εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα 3.885 ατόμων, αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της L’Oréal, που στοχεύει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ομορφιάς σε όλο τον πλανήτη. Η δέσμευση της L’Oréal για βιώσιμη ανάπτυξη για το 2020 με την ονομασία «Sharing Beauty With All», θέτει φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα αξίας του Ομίλου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.loreal.com