594
Η ομάδα του «House» με τον γιατρό-μάγο της Διαγνωστικής στο φόντο: ξαναγράψτε το σενάριο... |

Γιατρέ μου κάνε πέρα, θα μου τα πει το ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 09:20
Η ομάδα του «House» με τον γιατρό-μάγο της Διαγνωστικής στο φόντο: ξαναγράψτε το σενάριο...
|

Γιατρέ μου κάνε πέρα, θα μου τα πει το ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2019, 09:20

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον νευρικούς και οξύθυμους γιατρούς της Αμερικής. Συγχρόνως, όμως, είναι μια ιδιοφυΐα της  Ιατρικής. Για τον δόκτορα Γκρέγκορι Χάουζ ο λόγος, τον περιβόητο πρωταγωνιστή της δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «House», ο οποίος σύντομα πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της αντικατάστασής του, αλλά και πολλών άλλων πραγματικών γιατρών ανά τον κόσμο, από ευφυέστατα ρομπότ.

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης συνεπάγεται, μεταξύ πολλών άλλων, ότι στο άμεσο μέλλον οι γιατροί θα επιλέγονται με κριτήριο τον βαθμό ενσυναίσθησης που θα είναι σε θέση να δείξουν προς τους ασθενείς και όχι την ικανότητά τους στη διάγνωση των όποιων ασθενειών. Αυτό θα είναι δουλειά των υπολογιστών που θα αναλύουν καλύτερα την κατάσταση της υγείας των ασθενών, υποστηρίζει σύμβουλος επί θεμάτων υγείας της κυβέρνησης της Βρετανίας.

Σε έκθεση που συντάχθηκε πρόσφατα έπειτα από αίτημα του βρετανικού υπουργείου Υγείας με θέμα την προσαρμογή του προσωπικού του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) στην επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, ο αμερικανός καρδιολόγος, γενετιστής και ειδικός στην ψηφιακή ιατρική Έρικ Τόπολ υποστηρίζει πως η αυτοματοποίηση της διάγνωσης θα καταστήσει τους γιατρούς σχεδόν περιττούς.

Τουλάχιστον όσον αφορά την καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών, καθώς την ίδια δουλειά θα μπορούν να κάνουν εξίσου καλά οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, ακόμα και οι υπάλληλοι υποδοχής στις αίθουσες αναμονής, αρκεί να έχουν πρόσβαση στους υπερσύγχρονους υπολογιστές του απώτερου μέλλοντος.

«Στο μέλλον δεν θα χρειαζόμαστε τον δόκτορα Χάουζ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους λονδρέζικους Times. «Δεν θα επιλέγουμε τους γιατρούς για την ευφυΐα τους ή τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις αλλά για τη συναισθηματική νοημοσύνη τους και την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους ασθενείς. Αυτό θα είναι μέλλον», πρόσθεσε.

Πλήθος επιστημονικών ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως κάποια στιγμή οι αλγόριθμοι θα είναι πιο ικανοί από τους γιατρούς στην ανάγνωση τομογραφιών για μια σειρά από παθήσεις. «Στο τέλος ακόμα και οι γιατροί με ειδίκευση στη διαγνωστική θα υστερούν έναντι των μηχανών. Η χρήση των αλγόριθμων θα αυξήσει το εύρος της διαγνωστικής. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και μια μηχανή έγκειται στο ότι υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα που μπορούν να αφομοιωθούν», εξήγησε ο Τόπολ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η αντικατάσταση των γιατρών από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά.

«Ένας ελαττωματικός αλγόριθμος θα μπορούσε να βλάψει μεγάλο αριθμό ανθρώπων πριν εντοπιστεί και επιδιορθωθεί το πρόβλημα. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοκιμαστούν με τον πλέον αυστηρό τρόπο οι αλγόριθμοι» πριν εισέλθουν και καταλάβουν, σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό, τα νοσοκομεία και τις κλινικές όλου του κόσμου.

Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός πως, επί του παρόντος, οι άνθρωποι «δεν είμαστε τόσο καλοί στη διάγνωση των ασθενειών εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο σκέπτονται οι γιατροί: επιδιώκουν την επίσπευση της διαδικασίας και δεν εμβαθύνουν».

Όταν και εάν τελικά, αντικατασταθούν από τις ευφυείς μηχανές του μέλλοντος, οι γιατροί θα συνεχίσουν να επιβλέπουν τη διαδικασία διάγνωσης και να προτείνουν την κατάλληλη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες, αλλά οι εξετάσεις και οι γνωματεύσεις ρουτίνας δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις αρμοδιότητές τους.

Καταλήγοντας, ο Έρικ Τόπολ παραδέχεται πως έως σήμερα η χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνον δεν ήταν επιτυχής, αλλά προκάλεσε και σύγχυση στους εργαζομένους. Στο μέλλον, ωστόσο, η πρόοδος της τεχνολογίας θα απελευθερώσει τους γιατρούς από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια, επιτρέποντάς τους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους ασθενείς τους.

«Αυτό που μας δείχνει η έκθεση Τόπολ είναι ο τρόπος με τον οποίο η εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της φροντίδας και των θεραπειών που προσφέρουν οι σκληρά εργαζόμενοι του εθνικού συστήματος υγείας μέσω της κατάλληλης στήριξης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης. Η σχέση μεταξύ του επαγγελματία γιατρού και του ανθρώπου που φροντίζει, αποτελεί το πυρήνα του NHS και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ», επισήμανε από την πλευρά του ο Ιαν Κάμινγκ, διευθυντής του τμήματος εκπαίδευσης του βρετανικού ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...