398
|

“Επιχειρήματα Ελευθερίας”, το νέο βιβλίο του Αριστείδη Χατζή

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 18:09

“Επιχειρήματα Ελευθερίας”, το νέο βιβλίο του Αριστείδη Χατζή

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2017, 18:09

Τα «Επιχειρήματα Ελευθερίας», το νέο βιβλίο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδη Χατζή, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα, ο «Φιλελευθερισμός» (που κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου στη σειρά «Μικρές Εισαγωγές» των Εκδόσεων Παπαδόπουλος), είναι ένα από τα ευπώλητα βιβλία της χρονιάς.

Τα «Επιχειρήματα Ελευθερίας» είναι μια συλλογή 81 κειμένων. Το απόσταγμα σκέψης αλλά και ακτιβισμού του συγγραφέα, τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι επίσης ένα ανθολόγιο εφαρμοσμένου φιλελευθερισμού.

Xatzis_book_freedom

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται καλύπτουν θέματα όπως η φιλελεύθερη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα (µε έμφαση στην ελευθερία του λόγου, της έκφρασης και του Τύπου, την ακαδημαϊκή ελευθερία, τα δικαιώματα που έχουν να κάνουν µε τον έλεγχο του σώματός µας, τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, των μεταναστών και των αδύναμων ομάδων). Θα βρείτε κείμενα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα ανθρώπων τόσο διαφορετικών όσο ο Σταύρος Τσακυράκης και ο Κώστας Μπαξεβάνης, η Ηριάννα και οι Χρυσαυγίτες, οι Ράδιο Αρβύλα και οι κομμουνιστές φοιτητές στο ΤΕΙ Χαλκίδας, ο Αλέξανδρος Βέλλιος και ο Σάββας Ξηρός, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μουσουλμάνες που επιλέγουν να φορούν μαντίλα στην Ευρώπη, οι 8 τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας εξηγεί γιατί θεωρεί ότι πρέπει να επιτρέπεται η ευθανασία, να μην απαγορεύεται ο λόγος μίσους, να έχουν το δικαίωμα πολιτικού γάμου και παιδοθεσίας τα ομόφυλα ζευγάρια, γιατί η πολυπολιτισμικότητα είναι επιθυμητή, γιατί ο εθνολαϊκισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία και γιατί η τελευταία πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων ακόμα και των εχθρών της.

Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην οικονομική ελευθερία αλλά και στο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να τη συνοδεύει για να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Ένα άλλο κεφάλαιο ασχολείται με το φαινόμενο της πολιτικής βίας ενώ το τελευταίο και μεγαλύτερο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις ιδέες, τις έννοιες και τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο φιλελευθερισμό αλλά και τη δημοκρατική σκέψη στο σύνολό της.

Η συλλογή αποτελείται από άρθρα που έχουν δημοσιευθεί, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Ο συγγραφέας τα έχει επεξεργαστεί ξανά σε βάθος, προσθέτοντας μια πλουσιότατη τεκμηρίωση για όσες/ους θέλουν να εμβαθύνουν στα επιμέρους ζητήματα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου ή τη σελίδα του στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες.
Μπορείτε από εκεί να κατεβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου δωρεάν (περιεχόμενα, πρόλογος, ευχαριστίες, ευρετήριο θεμάτων και ονομάτων, κλπ.).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News