409
Γίνεται προσπάθεια στα ερευνητικά εργαστήρια να «παντρέψουν» την καυτερή πιπεριά με τις ντομάτες | Shutterstock

Eρχονται οι πικάντικες ντομάτες

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 16:00
Γίνεται προσπάθεια στα ερευνητικά εργαστήρια να «παντρέψουν» την καυτερή πιπεριά με τις ντομάτες
|Shutterstock

Eρχονται οι πικάντικες ντομάτες

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 16:00

Ερευνητική ομάδα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Βικόζα στην Βραζιλία ανακοίνωσε ότι είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια νέα ποικιλία ντομάτας η οποία θα έχει πιο πικάντικη γεύση. Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Plant Science» οι ερευνητές αναφέρουν ότι πειραματίζονται με διάφορες μεθόδους γενετικής τροποποίησης και πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν σύντομα μια ποικιλία ντομάτας που θα περιέχει την καψαϊκίνη, την δραστική ουσία της ξερής κόκκινης πιπεριάς που είναι ευρύτερα γνωστή ως «τσίλι».

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent οι ερευνητές δεν θέλουν να δημιουργήσουν την πικάντικη ντομάτα για εμπορικούς λόγους, για να την ρίξουν στην αγορά, αλλά ως ένα νέο τρόπο μαζικής παραγωγής καψαϊκίνης. «Η παραγωγή καψαϊκίνης μέσω της ντομάτας θα είναι πιο εύκολη και πιο οικονομική σε σχέση με τις σημερινές μεθόδους παραγωγής ενώ επίσης αυτός ο τρόπος έχει διαφόρων ειδών ενδιαφέρουσες εφαρμογές» δηλώνει ο Αγκουστίν Τζόγκον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η καψαϊκίνη έχει πολλές χρήσιμες διατροφικές αλλά και αντιβιοτικές ιδιότητες για αυτό και περιέχεται σε μεγάλο εύρος προϊόντων που ξεκινούν από τα παυσίπονα και καταλήγουν στα σπρέι πιπεριού.

Στόχος της νέας πικάντικης ντομάτας είναι η μαζική παραγωγή καψαϊκίνης, της δραστικής ουσίας της ξερής κόκκινης πιπεριάς

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η ξερή κόκκινη πιπεριά και οι ντομάτες εξελίχθηκαν από ένα κοινό πρόγονο πριν από 19 εκατ. έτη. Η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος της ντομάτας αποκάλυψε ότι οι ντομάτες εξακολουθούν να διαθέτουν τα γονίδια που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καψαϊκίνης αλλά καθώς η ντομάτα εξελισσόταν απώλεσε την ικανότητα να ενεργοποιεί αυτά τα γονίδια. «Θεωρητικά τουλάχιστον το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε αυτά τα γονίδια και πρέπει να βρούμε τρόπο να το πετύχουμε. Δοκιμάζουμε διάφορες μεθόδους για να τα καταφέρουμε» αναφέρει ο Τζόγκον. Οι ερευνητές τονίζουν ότι εκείνοι δεν επιθυμούν την εμπορική εκμετάλλευση των ερευνών τους όσον αφορά τις ντομάτες και δεν θα προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο αλλά αν τα καταφέρουν θεωρούν πιθανό να επιχειρήσουν κάποιοι να στείλουν τις πικάντικες ντομάτες στα ράφια των σούπερμαρκετ.

Το τσίλι

Οι ξερές κόκκινες πιπεριές ανέπτυξαν την καυτερή τους γεύση ως αμυντικό μηχανισμό για να σταματήσουν να τις τρώνε τα ζώα αλλά ταυτόχρονα να τις τρώνε τα πτηνά. Η καψαϊκίνη ενεργοποιεί συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα τα οποία κάνουν τον εγκέφαλο να πιστεύει ότι καίγεται η γλώσσα. Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται σε θηλαστικά τα οποία έτρωγαν τις πιπεριές αλλά δεν ενεργοποιείται στα πτηνά τα οποία έτρωγαν τις πιπεριές αλλά με τρόπο τέτοιο που να διασκορπίζουν και τους σπόρους των πιπεριών στις περιοχές που πετούσαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...