736
Η Ντέιλ Πολέκοφ, τρίτη από αριστερά, βρήκε τον μαγικό τρόπο να φέρει σε επαφή γυναίκες άνω των πενήντα που αναζητούσαν την αληθινή φιλία | Finding Female Friends Past Fifty

Είσαι πενηντάρα μόνη και χωρίς γυναίκες φίλες; Υπάρχει λύση!

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 09:15
Η Ντέιλ Πολέκοφ, τρίτη από αριστερά, βρήκε τον μαγικό τρόπο να φέρει σε επαφή γυναίκες άνω των πενήντα που αναζητούσαν την αληθινή φιλία
|Finding Female Friends Past Fifty

Είσαι πενηντάρα μόνη και χωρίς γυναίκες φίλες; Υπάρχει λύση!

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 09:15

Υπάρχει κάτι πολύ σπάνιο και δυσεύρετο: η γυναικεία φιλία. Εχοντας δει και ξαναδεί τα επεισόδια του «Sex and the City», οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο μεγαλώνουν με την ψευδαίσθηση ότι κάπου εκεί έξω, εκτός από τον άνδρα των ονείρων τους, υπάρχουν και οι φίλες της καρδιάς τους, όπως οι τηλεοπτικές «Κάρι, Σαμάνθα, Σάρλοτ, Μιράντα».

Η 71χρονη Ντέιλ Πολέκοφ από το Λος Αντζελες, θεωρώντας ότι η πιο κομβική ηλικία για μία γυναίκα είναι τα πενήντα, σκέφτηκε να ιδρύσει ένα κλαμπ μοναχικών γυναικών, με το κατατοπιστικό όνομα «Finding Female Friends Past Fifty» (Βρίσκοντας γυναίκες φίλες μετά τα πενήντα).

«Υπήρχαν πάντα συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για εικοσάχρονες, τριαντάχρονες και σαραντάχρονες, αλλά από εκεί και πέρα, είναι λες και σταματούσε ο χρόνος, και κανείς δεν προνοούσε για τις πενηντάρες. Αποφάσισα λοιπόν να ασχοληθώ εγώ και να φτιάξω κάτι από το μηδέν. Και δεν ήθελα να περιλαμβάνονται άνδρες σε αυτή τη συντροφιά» εξηγεί η Ντέιλ Πολέκοφ στο αφιέρωμα των New York Times.

Η Ντέιλ Πολέκοφ, δημιουργός της ομάδας, στο κέντρο με το μαύρο σκουφάκι

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Η Πολέκοφ εργαζόταν για πολλά χρόνια στον χώρο του graphic design στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Ως γυναίκα μόνη και χωρίς παιδιά, όταν βγήκε στη σύνταξη αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Αντζελες. Οι ρυθμοί της συγκεκριμένης πόλης αρχικά τη συνεπήραν, σύντομα όμως, ήρθε αντιμέτωπη με μία σκληρή αλήθεια: «Οταν είσαι μία γυναίκα μεσήλικη, γύρω στα 40, κάνεις φίλους από το εργασιακό σου περιβάλλον. Οταν όμως σταματάς να δουλεύεις, αρχίζουν τα δύσκολα».

Και κάπως έτσι, το 2015, και ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να βρει μία ομάδα που έδινε έμφαση στις γυναικείες φιλίες, αποφάσισε να ιδρύσει η ίδια το δικό της, μέσω του Meetup, ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι δημιουργούν ιντερνετικές ομάδες με προοπτική να συναντηθούν και στην πραγματική ζωή.

Η παρέα μεγαλώνει στην παραλία

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το γκρουπ της αριθμούσε ήδη τα 200 μέλη. Και η παρέα συνέχιζε να μεγαλώνει. Σήμερα, αριθμεί περί τα 800.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα μπαρ, ως «Happy Hour» με δωρεάν ποτά. Γύρω στις είκοσι γυναίκες εμφανίστηκαν και στα ενθουσιώδη μάτια της Πολέκοφ, αυτό ήταν μία τεράστια επιτυχία. «Ολες πέρασαν υπέροχα και ταίριαξαν πολύ ωραία. Υπήρχαν μάλιστα δύο γυναίκες οι οποίες κάθονταν δίπλα δίπλα και προς το τέλος της βραδιάς συνειδητοποίησαν ότι έμεναν δύο τετράγωνα μακριά η μία από την άλλη. Σήμερα είναι αχώριστς φίλες» λέει χαρακτηριστικά.

Τέσσερα χρόνια μετά, οι εκδηλώσεις στις οποίες συναντιούνται τα μέλη αυτής της γυναικείας «συμμορίας», είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Από βραδιές στο θέατρο και σε κάποια συναυλία, μέχρι μακρινές ή κοντικές εξορμήσεις σε μέρη που πάντα ήθελαν να επισκεφθούν, αλλά ποτέ δεν είχαν τον χρόνο, ή την κατάλληλη παρέα.

Οι γυναίκες-μέλη του πρωτότυπου γυναικείου κλαμπ σε μία από τις εξορμήσεις τους

«Από μία ηλικία και μετά, είσαι επιτέλους αυτή που είσαι. Δεν μπορείς να προσποιηθείς τίποτε άλλο. Εχεις ζήσει μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, η καριέρα σου έχει τελειώσει ή βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, είσαι παντρεμένη ή ελεύθερη, έχεις ή δεν έχεις παιδιά. Δεν κοιτάς το υπερπέραν ενώ φαντασιώνεσαι την επόμενη έξαψη. Η πάλη με τον εαυτό σου και με τους άλλους έχει τελειώσει, συμφιλιώνεσαι με αυτό που είσαι, γιατί πολύ απλά, δεν έχεις άλλη επιλογή. Η αποδοχή είναι το μόνο που σου έχει απομείνει. Και αυτό, δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα» εξηγεί η γυναίκα που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συνδράμει στην εξάλειψη της γυναικείας μοναξιάς σε ηλικίες από πενήντα και πάνω.

Εξοδος για σινεμά

Σύμφωνα άλλωστε με πολλές έρευνες, η φιλία είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία, αλλά και για την ίδια τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η κατάθλιψη συνδέεται άμεσα με τη μοναξιά σε ανθρώπους άνω των πενήντα. Κι ενώ η γυναίκεία φιλία είναι θαυματουργή, αυτό το γεγονός δεν τονίζεται αρκετά, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την έμφαση που δίνεται στη σωστή διατροφή ή στη σωματική άσκηση.

Κάθε γυναίκα μεγαλώνει με το όνειρο και τον καημό να βρει το άλλο της μισό, θεωρώντας ότι αν βρει τον «Κύριο Τέλειο», θα λύσει ως διά μαγείας και όλα τα υπαρξιακά της ζητήματα. Υπάρχει όμως κι ένα κενό, που μόνο η αληθινή γυναικεία φιλία μπορεί να γεμίσει. Το «Sex and the City» είχε αποδώσει πολύ σωστά αυτή τη μεγάλη αλήθεια.