768
Τα τασάκια έχουν εξαφανιστεί ακόμη και από τα τραπέζια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και ας επιτρέπεται από τον νόμο το κάπνισμα | SOOC

Αστυπάλαια: η πεταλούδα του Αιγαίου που είπε «όχι» στο τσιγάρο

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 10:30
Τα τασάκια έχουν εξαφανιστεί ακόμη και από τα τραπέζια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και ας επιτρέπεται από τον νόμο το κάπνισμα
|SOOC

Αστυπάλαια: η πεταλούδα του Αιγαίου που είπε «όχι» στο τσιγάρο

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2019, 10:30

Εχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο φιλόδοξος στόχος από τον Δήμο Αστυπάλαιας και από τον πλέον αναπάντεχο εταίρο, την εταιρεία Παπαστράτος: το νησί γίνεται smoke – free! Και είναι το πρώτο στον κόσμο, σε μία χώρα που ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά.

Ο νέος χαρακτήρας που έχει υιοθετήσει το νησί, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητάς του ως «πηγή θετικής ενέργειας», που τοποθετεί στο κέντρο την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής που προσφέρει. Και έτσι όλα πάνε #prostokalytero!

Ούτε σε ανοιχτούς, ούτε σε κλειστούς χώρους, ούτε φυσικά στις παραλίες επιτρέπεται το τσιγάρο στην Αστυπάλαια

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διττός: η Αστυπάλαια επιδιώκει να αναβαθμίσει ριζικά την εμπειρία που παρέχει στους επισκέπτες της και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Το πλαίσιο διαχείρισης του καπνίσματος που έχει τεθεί σε εφαρμογή περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

  • Την αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στο Δημαρχείο, αλλά και σε όλους τους κλειστούς δημοτικούς χώρους
  • Δράσεις για την παρότρυνση των επιχειρήσεων του νησιού ως προς την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών της Αστυπάλαιας σχετικά με τη smoke – free πρωτοβουλία, μέσω των ειδικών σημείων ενημέρωσης

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται με τον σεβασμό και δίχως αστυνόμευση και επιβολή του νόμου. Με την καλλιέργεια της αντικαπνιστικής κουλτούρας και των ντόπιων και των επισκεπτών του νησιού, τον σεβασμό και τον πολιτισμό που έχει να προσφέρει απλόχερα.

Η πρωτοβουλία είναι τόσο σημαντική, που πρόσφατα το νησί έγινε παγκοσμίως γνωστό για τον αντικαπνιστικό χαρακτήρα του, αφού δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν το πρώτο «smokefree νησί» και μετέφεραν στα Μέσα τους και τις χώρες του, την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας ως ένα παράδειγμα που πρέπει να βρει και άλλους μιμητές.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον κάνει το εγχείρημα ότι η Αστυπάλαια είναι το πρώτο νησί στον κόσμο που πήρε μια τόσο «τολμηρή» απόφαση για τη διαχείριση του καπνίσματος, με την υποστήριξη της μεγαλύτερης παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας, της Philip Morris International (μητρική εταιρεία της Παπαστράτος).

«Καπνιστές καλωσορίσατε»

Και τι κάνουν οι καπνιστές στο νησί; Είναι ανεπιθύμητοι; Οχι φυσικά. Απλώς είναι και γι’ αυτούς μία πρόκληση. Να ζήσουν έστω και λίγο σε  ένα τόσο όμορφο και χαλαρό τόπο απαλλαγμένο από καπνό. Και ποιος ξέρει, αν λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, μπορεί να είναι η αφορμή να ξεκινήσουν την προσπάθεια απεξάρτησης από το τσιγάρο και να πάνε και γι’ αυτούς τα πράγματα #prostokalytero.

Και οι καπνιστές είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί και έχουν τα δικά τους σημεία όπου επιτρέπεται το τσιγάρο

«Μπορεί να ακούγεται πιθανόν οξύμωρο, αλλά εμείς ως εταιρεία Παπαστράτος έχουμε αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό και πιστεύουμε σθεναρά ότι πρέπει να υπάρχει ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο. Κι αυτό είναι το μέλλον. Η Παπαστράτος είναι 87 χρόνια στην Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στον χώρο των καπνικών προϊόντων. Κι αυτό μας δίνει την ευθύνη του ηγέτη και έχουμε πάρει αυτή την απόφαση μαζί με τη μητρική μας εταιρεία, την Philip Morris International , και διακηρύσσουμε το όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Γι’ αυτό λοιπόν υποστηρίζουμε και την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας, αλλά κυρίως γιατί αυτό είναι το σωστό και γιατί πλέον υπάρχει και η τεχνολογία που μπορεί να μας οδηγήσει σ’ έναν κόσμο χωρίς καπνό. Εμείς δεσμευόμαστε να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία για όσο χρόνο χρειαστεί για να γίνει η Αστυπάλαια μια κοινότητα χωρίς τσιγάρο», εξηγεί ο Κώστας Μουλακάκης, εμπορικός διευθυντής της Παπαστράτος.

Αστυπάλαια

Βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες. Ετσι, μοιράζεται κάτι από την ομορφιά και των δύο νησιώτικων συνόλων στο τοπίο και την αρχιτεκτονική της.

Οι επισκέπτες του νησιού απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα

Σημείο αναφοράς η εντυπωσιακή Χώρα, ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του Αιγαίου, αμφιθεατρικά κτισμένη σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους.

Το νησί από ψηλά μοιάζει με πεταλούδα

Γύρω από την «πεταλούδα» που σχηματίζει το νησί απειράριθμα νησάκια και νησίδες προσφέρονται για ημερήσιες θαλάσσιες εξορμήσεις.