487
Η δύο ετών Σαρλότ Στίβενσον είχε καρκίνο (ινωσάρκωμα) και θεραπεύτηκε με λαροτρεκτινίμπη | ROYAL MARSDEN

Επανάσταση στη θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου φέρνει νέο φάρμακο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 25 Σεπτεμβρίου 2019, 12:45
Η δύο ετών Σαρλότ Στίβενσον είχε καρκίνο (ινωσάρκωμα) και θεραπεύτηκε με λαροτρεκτινίμπη
|ROYAL MARSDEN

Επανάσταση στη θεραπεία διαφορετικών τύπων καρκίνου φέρνει νέο φάρμακο

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 25 Σεπτεμβρίου 2019, 12:45

Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν το ενδιαφέρει πού αναπτύσσεται ο καρκίνος στο σώμα, αν είναι στο πάγκρεας, στο συκώτι ή στο στομάχι. Αρκεί να φέρει μία συγκεκριμένη μετάλλαξη, την οποία θα αναγνωρίσει και έτσι θα του επιτεθεί. Βρετανοί γιατροί που δοκίμασαν το φάρμακο σε ασθενείς, μιλούν στο BBC για μία «συναρπαστική εξέλιξη».

Η φαρμακευτική κατηγορία ονομάζεται tumour – agnostic (όγκου αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας), ακριβώς επειδή το φάρμακο αναγνωρίζει τα γονίδια του καρκίνου και τα «χτυπάει».

Το φάρμακο δεν έχει τις παρενέργειες που έχουν τα περισσότερα ογκολογικά φάρμακα, χορηγείται σε χάπι και όχι σε ένεση. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές με λαροτρεκτινίμπη, όπως ονομάζεται η δραστική ουσία, είχαν συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 72%, εκ του οποίου το 16% είχε πλήρη ανταπόκριση. Επίσης, είναι κατάλληλο και για ανήλικους ογκολογικούς ασθενείς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δύο ετών Σαρλότ Στίβενσον από το Μπέλφαστ, η οποία είχε διαγνωστεί με ινοσάρκωμα, μια κακοήθεια των μαλακών μορίων (συνδετικού ιστού) της παιδικής ηλικίας. Το παιδί συμμετείχε πέρυσι σε κλινικές δοκιμές για την έγκριση του φαρμάκου σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

«Οι γιατροί μας είχαν ενημερώσει ότι οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Ετσι, αποφασίσαμε να μπούμε στη διαδικασία να δοκιμάσει ένα καινούργιο φάρμακο. Και τελικά είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα κατάφερε. Είναι υπέροχο να βλέπουμε τη Σαρλότ να μεγαλώνει και να έχει κάθε μέρα τόση ενέργεια και ενθουσιασμό για ζωή», λέει η μητέρα της Εσθερ.

Ο όγκος της Σαρλότ είχε προκληθεί από μία γενετική ανωμαλία γνωστή ως γενετική σύντηξη NTRK. Η μετάλλαξη αυτή δημιουργεί καρκίνους εγκεφάλου, νεφρών, θυροειδούς κ.ά.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις ένα φάρμακο να δρα σε ένα τόσο μεγάλο φάσμα τύπων καρκίνου και να μην περιορίζεται μόνο σε έναν», λέει στο BBC η δρ Τζούλια Τσίσολμ, σύμβουλος παιδοογκολογίας στο νοσοκομείο Royal Marsden.

Διαφορετική προσέγγιση

Η νέα κατηγορία φαρμάκου tumour – agnistic σηματοδοτεί την εξέλιξη και την απομάκρυνση από θεραπείες του τύπου «καρκίνος του μαστού» ή «καρκίνος του εντέρου», καρκίνος του πνεύμονα» και περνάει στην αντιμετώπιση μέσω της γενετικής σύνθεσης του όγκου του ασθενούς.

Και ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αναζητούσαμε τη γενετική μετάλλαξη του ασθενούς, τώρα η νέα γενιά φαρμάκων «στοχεύει τη γενετική ανωμαλία του όγκου», σχολιάζει η δρ Τσίσολμ. «Νομίζω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στον τομέα για καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να μπορούμε να θεραπεύουμε πλέον ασθενείς και μάλιστα περισσότερους, και επιπλέον με πολύ λιγότερες παρενέργειες».

Στελέχη του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) ακόμη πριν από την έγκριση του φαρμάκου είχαν δηλώσει ότι πρόκειται για «επαναστατική ανακάλυψη» στον καρκίνο και εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και εγκριθεί, θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, ακόμη και αν υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας από την ημέρα της κεντρικής έγκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές, μέχρι την ημέρα που θα πάρει τιμή και θα κυκλοφορήσει.

Προκειμένου κάποιος να πάρει το φάρμακο, θα πρέπει πρώτα να έχει κάνει τις γονιδιακές εξετάσεις που να δείχνουν ότι ο όγκος που έχει αναπτυχθεί, πληροί τις προϋποθέσεις. Αν η εξέταση είναι αρνητική, τότε δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να λάβει τη θεραπεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται κατακόρυφα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...