1382
Ο Πάνος Καμμένος με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος | Twitter/CreativeProtagon

Ο Πάνος (Καμμένος), ο Τζορτζ (Παπαδόπουλος) και οι Ρώσοι

Ο Πάνος Καμμένος με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος
|Twitter/CreativeProtagon

Ο Πάνος (Καμμένος), ο Τζορτζ (Παπαδόπουλος) και οι Ρώσοι

Στο στόχαστρο σημαντικών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης βρέθηκε προσφάτως ο Πάνος Καμμένος με αφορμή τις επαφές του με τον περιβόητο πρώην σύμβουλο του Τραμπ, τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλο, αλλά και τις σχέσεις του με τον ρωσικό παράγοντα.

Το πλέον πρόσφατο δημοσίευμα εμφανίστηκε την Τετάρτη 18 Απριλίου στο έγκριτο Foreign Policy το οποίο, στο πλαίσιο ενός άρθρου για το πολεμικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα σε φερόμενες σχέσεις του κ. Καμμένου με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Τζορτζ Παπαδόπουλου αλλά και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω του Ιβάν Σαββίδη.

Λίγες ημέρες πριν, στις 14 Απριλίου, προβλήθηκε στο αμερικανικό κανάλι ABC η παραδοχή του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ότι οι επαφές του Τζορτζ Παπαδόπουλου στην Ευρώπη ήταν αυτές που πυροδότησαν τις έρευνες για Αμερικανούς οι οποίοι ενδέχεται να βοηθούσαν τους Ρώσους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών το 2016. Ενας από αυτούς που συνάντησε ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο των ερευνών, ήταν ο έλληνας υπουργός Αμυνας.

Στα τέλη Μαρτίου, εξάλλου, δημοσιεύθηκε έρευνα του ιστότοπου Buzzfeed για την περιοδεία του ελληνοαμερικανού πρώην συμβούλου του Τραμπ και τις συναντήσεις του στην Ελλάδα, όπου εμφανίζονται ανώνυμες δηλώσεις από αξιωματικούς υπηρεσιών πληροφοριών σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ που σχολιάζουν τις σχέσεις του κόμματος του κ. Καμμένου με ρωσικό ίδρυμα μελετών και οι οποίες, κατ΄αυτούς, θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό στους αμερικανούς ανακριτές. H έρευνα του Buzzfeed φθάνει στο σημείο να μιλάει για  αποκλεισμό εκπροσώπων του ελληνικού υπουργείου Αμυνας από την ενημέρωση για «ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών που αφορούν τους Ρώσους». Ο πρωτοφανής αυτός ισχυρισμός δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθεί μέσω ελληνικών πηγών.

Από έρευνα που πραγματοποίησε το Protagon σε δικαστικά έγγραφα για την υπόθεση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, προκύπτει ότι κατά το χρονικό διάστημα που ο Παπαδόπουλος περιόδευε στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016, και έκανε επαφές (μεταξύ άλλων) με τον Πάνο Καμμένο, είχε αναπτύξει επικοινωνία και με έναν «σύνδεσμο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών». Ο «σύνδεσμος» αυτός φαίνεται ότι εργαζόταν σε think tank το οποίο είχε κοινό συνεργάτη με το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών Εθνική Αναδημιουργία (ΙΓΜΕΑ), που έχουν ιδρύσει οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Κοινός παρονομαστής στη υπόθεση «συνδέσμου» – Παπαδόπουλου – Καμμένου εμφανίζεται να είναι το χρηματοδοτούμενο από το Κρεμλίνο Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, το οποίο, πέρα από τη συνεργασία του με το ΙΓΜΕΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και με το think tank του «συνδέσμου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», φέρεται ότι είχε κάνει και σχέδια επί χάρτου για τον επηρεασμό των αμερικανικών εκλογών. Διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών ήταν ένας πρώην καριερίστας της KGB και των υπηρεσιών πληροφοριών του ρωσικού στρατού.

Η παραδοχή του Κόμεϊ

Μιλώντας την Κυριακή 14 Απριλίου στον Τζορτζ Στεφανόπουλο και στο ABC, ο Τζέιμς Κόμεϊ ανέφερε:

«Ξεκινήσαμε έρευνα για το κατά πόσον υπήρχαν ή όχι Αμερικανοί που συνδέονταν με οποιονδήποτε τρόπο με την εκλογική εκστρατεία του Τραμπ και συνεργάζονταν με Ρώσους στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ρωσίας να επηρεάσει τις εκλογές μας. Και έτσι στα τέλη Ιουλίου (του 2016), το FBI έλαβε την πληροφορία ότι υπήρχε κάποιος – ήταν ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής με το όνομα Παπαδόπουλος».

Ο Κόμεϊ είπε ότι ο Παπαδόπουλος μιλούσε με κάποιον στο Λονδίνο για «τα άπλυτα» που είχαν οι Ρώσοι για τη Χίλαρι Κλίντον ως μέρος της προσπάθειάς τους να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. «Και ο λόγος που αυτό εθεωρείτο σημαντικό ήταν ότι επρόκειτο για μία χρονική στιγμή αρκετά νωρίτερα από οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι Ρώσοι είχαν υλικό που θα απελευθέρωναν (σ.σ. εννοεί τη διαρροή των μέιλ των Δημοκρατικών που δημοσιεύθηκαν στα Wikileaks), το οποίο και άρχισαν να κάνουν στα μέσα Ιουνίου… Και έτσι, στο τέλος του Ιουλίου, το τμήμα μας της Αντικατασκοπείας ξεκίνησε έρευνα με την οποία θα επιχειρούσαμε να απαντήσουμε στο εξής: Γνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές μας. Μήπως κάποιοι Αμερικανοί συνεργάζονται μαζί τους προσπαθώντας να τους βοηθήσουν;» κατέληξε στη συνέντευξη του ο Κόμεϊ.

Τα δικαστικά έγγραφα

Οπως έχει καταγραφεί σε αμερικανικά δικαστικά έγγραφα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος συναντήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Ιταλία με τον μαλτέζο καθηγητή Τζόζεφ Μίσφουντ, ο οποίος είχε σημαντικές επαφές στη Ρωσία. Ακολούθησε άλλη μία συνάντηση, έναν μήνα μετά, τον Απρίλιο, στο Λονδίνο, όπου ο καθηγητής είπε στον Παπαδόπουλο ότι έμαθε πως υπάρχουν «χιλιάδες emails» με «βρωμιές» της Χίλαρι Κλίντον. Στο ενδιάμεσο, ο καθηγητής είχε φέρει, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τον Παπαδόπουλο σε επαφή με έναν «σύνδεσμο στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», ο οποίος, σύμφωνα με την Washington Post είναι ο Ιβάν Τιμοφέεβ, διευθυντής του think tank Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων (RIAC), που ίδρυσε το 2010 ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ και χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο.

Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι η επικοινωνία του Παπαδόπουλου με τον «σύνδεσμο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών» συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες ενώ, στις 4 Μαΐου 2016, ο ελληνοαμερικανός πρώην σύμβουλος του Τραμπ έλαβε από τον «σύνδεσμο» ηλεκτρονικό μήνυμα με το εξής περιεχόμενο: «Μόλις μίλησα με τους συναδέλφους μου από το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ανοιχτοί για συνεργασία. Μία από τις επιλογές είναι να κάνεις μια συνάντηση στο Γραφείο της Βόρειας Αμερικής, αν βρίσκεσαι στη Μόσχα».

Ο Παπαδόπουλος απάντησε ότι είναι χαρούμενος που το υπουργείο Εξωτερικών ενδιαφέρεται και προώθησε το μέιλ του συνδέσμου σε στέλεχος της καμπάνιας του Τραμπ. Λίγες ημέρες μετά, στις 13 Μαΐου, ο Παπαδόπουλος είχε λάβει email από τον καθηγητή όπου του γινόταν σαφές ότι «θα συνεχίσουμε να σε φέρνουμε σε επαφή με ρώσους ομολόγους για (να επιτευχθεί) ένα υψηλού επιπέδου μίτινγκ του κυρίου Τραμπ με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η έρευνα του Buzzfeed

Ηδη εκείνη την περίοδο, ο Παπαδόπουλος κανόνιζε τις λεπτομέρειες για το επερχόμενο ταξίδι του στην Ελλάδα από τα μέσα Μαΐου και μετά. Η έρευνα του Buzzfeed υπενθυμίζει ότι σε αυτό το ταξίδι ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής τού – τότε υποψήφιου προέδρου- Τραμπ, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

«Ευρωπαίοι αξιωματικοί ασφαλείας λένε ότι κάποιες συναντήσεις που ο Παπαδόπουλος πραγματοποίησε στην Ευρώπη τους μήνες πριν και μετά τις εκλογές του 2016 θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους αμερικανούς ανακριτές. Και αυτό επειδή ο άνθρωπος με τον οποίο συναντήθηκε, ο έλληνας υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – μια σχέση που ξεπερνά τους παραδοσιακούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία μέσω της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» αναφέρεται στην έρευνα του Buzzfeed. «Οπως και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού οικονομικού κατεστημένου και των υπηρεσιών ασφαλείας, το υπουργείο Αμυνας θεωρείται ότι διατρέχει κίνδυνο από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματούχος των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ. «Συγκεκριμένα, προειδοποιηθήκαμε επισήμως να μην ενημερώσουμε τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου για τις ευαίσθητες επιχειρήσεις πληροφοριών που αφορούν τους Ρώσους» φέρεται να λέει ο αξιωματικός του ΝΑΤΟ στην έρευνα των δημοσιογράφων Μιτς Προδέρο και Βέρα Μπεργκενγκρούεν για το Buzzfeed. Οπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι στο δημοσιευμένο κείμενό τους, «το ελληνικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχoλιασμό».

(Το Protagon δεν υιοθετεί σε καμία περίπτωση τα γραφόμενα περί ΥΠΕΘΑ στο Buzzfeed, ωστόσο προχώρησε στη δημοσίευση επίμαχων σημείων της έρευνάς του καθώς είναι απορίας άξιον γιατί -ενώ σε διεθνή μέσα ενημέρωσης διακινούνται τόσο σοβαροί και υπονομευτικοί υπαινιγμοί για το υπουργείο Αμυνας και τον υπουργό- δεν υπάρχει καμία επίσημη και δημόσια αντίδραση.)

Η αλυσίδα των think tanks

Εως το 2016, οι ηλεκτρονικές σελίδες του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών Εθνική Αναδημιουργία (ΙΓΜΕΑ), το οποίο ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 2012, λειτουργούσαν κανονικά. Σε αυτές μπορούσε κανείς να βρει τους σκοπούς και τους στόχους του Ινστιτούτου, καθώς και ανακοινώσεις που αφορούσαν τις δραστηριότητές του. Ανάμεσά τους βρέθηκε και μία ανακοίνωση που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2014 και αφορά το Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΙΓΜΕΑ με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (RISS). Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραφε από την πλευρά του RISS ο διευθυντής του, Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, ο οποίος σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων (εδώεδώ και εδώ, κ.ά.) ήταν καριερίστας στην KGB και στις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο «σύνδεσμος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών» που επικοινωνούσε με τον Παπαδόπουλο, και που σύμφωνα με την Washington Post ήταν ο Τιμοφέεβ από το Ρωσικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (RIAC), δεν ήταν άγνωστος με τον Ρεσέτνικοφ του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISS) που υπέγραψε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το ΙΓΜΕΑ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οπως φαίνεται στο site του RIAC, το RISS είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες του (εδώ). Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, το RISS είχε συντάξει απόρρητα σχέδια που κυκλοφορούσαν σε εμπιστευτικά έγγραφα ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου και αφορούσαν τον επηρεασμό των εκλογών υπέρ του Τραμπ και την «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των αμερικανών ψηφοφόρων στο εκλογικό σύστημα» (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...