472
|

Οταν ο Βουτσάς ήταν «κομμένος»

Κάρολος Μπρούσαλης Κάρολος Μπρούσαλης 22 Νοεμβρίου 2013, 00:36

Οταν ο Βουτσάς ήταν «κομμένος»

Κάρολος Μπρούσαλης Κάρολος Μπρούσαλης 22 Νοεμβρίου 2013, 00:36

Ασχετο: Παλιά, στις γιορτές, λαβαίναμε και κάποιες ευχετήριες κάρτες που έγραφαν «ο ταχυδρόμος (ή ο οδοκαθαριστής ή ο γαλατάς ή όποιος άλλος) της γειτονιάς σας, σας εύχεται αίσιον και ευτυχές το νέον έτος». Μια δυο μέρες αργότερα, ο ταχυδρόμος (ή όποιος άλλος) χτυπούσε την πόρτα, ευχόταν και προφορικά «χρόνια πολλά» και εισέπραττε το κατιτίς του.

Στα σχετικά, τώρα. Έγραψα και με άλλη αφορμή ότι ήμουν ο σεναριογράφος της σειράς «Ανήσυχα Νιάτα». Τα πρώτα επεισόδια γυρίζονταν Σεπτέμβριο του 1973 για να προβληθούν από τον Οκτώβριο. Στο ίδιο στούντιο και με τον ίδιο παραγωγό, ο Κώστας Πρετεντέρης (πατέρας του Γιάννη) ετοίμαζε τη σειρά «Ο ονειροπαρμένος» αλλά του προέκυψε πρόβλημα: Ο διοικητής της ΥΕΝΕΔ, για την οποία προοριζόταν το σίριαλ, ειδοποίησε ότι ο πρωταγωνιστής  της ήταν «κομμένος» (βρισκόταν στη μαύρη λίστα). Και πρωταγωνιστής ήταν ο Κώστας Βουτσάς (ετοιμαζόταν για πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση). Ο παραγωγός (ο αξέχαστος Γιώργος Ράλλης) πήγε να τρελαθεί. Μετά, του ήρθε η φαεινή ιδέα. Μου ζήτησε να πάρω από τον Βουτσά μια συνέντευξη που «πλαγίως, να τον αποκαθιστούσε» στα μάτια των συνταγματαρχών. Ρώτησα, αν ο Βουτσάς δεχόταν κάτι τέτοιο. Μου απάντησε ότι θα τον έπειθε.

Κλείστηκε ραντεβού στο σπίτι μου, ένα νοικιασμένο διαμέρισμα σε πολυκατοικία με θυρωρό, (όλες τότε διέθεταν από έναν), όπου οι ιδιοκτήτες πλειοψηφούσαν. Κι ο θυρωρός φρόντισε να μάθουν οι πάντες ότι «ο Βουτσάς πήγε στους νοικάρηδες». Πραγματικά, ο ηθοποιός έφθασε στην ώρα του. Του ανοίξαμε κι αντί για καλησπέρα ρώτησε:

«Εσείς πήρατε κάρτα;».

«Από ποιον;», ρωτήσαμε χαζά η σύντροφός μου κι εγώ.

«Μα, από το τανκ της γειτονιάς σας», είπε και ξέσπασε σε γέλια.

Ο πάγος είχε σπάσει, πριν καν να δημιουργηθεί. Όμως, ο Βουτσάς, με ψιλοδιερευνητικό ύφος, μπήκε αμέσως στο ψητό:

«Κοίτα, σύντροφε. Δεν ξέρω τι είσαι και τι σου είπαν αλλά τα τέτοια δεν τα γουστάρω. Μη σώσω και βγω στην τηλεόραση, αν πρόκειται να τους γλείψω».

Ανακουφισμένος, του είπα:

«Ωραία. Να μας φτιάξει καφέ η κυρά; Πώς τον πίνεις;».

Περάσαμε κάνα δυο ώρες αξέχαστες με τα καλαμπούρια του. Ανάμεσά τους και μια ιστορία για τη συνάντησή του με τον «αρχηγό της επανάστασης»: Είχε κληθεί σε κάποιο στρατόπεδο, Πάσχα, για «να ψυχαγωγήσει τα στρατευμένα νιάτα», όταν του προέκυψε εκεί επίσκεψη του Παπαδόπουλου. Θέλοντας και μη, τσούγκρισε μαζί του αβγό, τρέμοντας, μην του το σπάσει. Φεύγοντας, του εξέφρασα τον προβληματισμό μου:

«Τι λέμε στον Ράλλη;»

«Ό,τι θέλεις», απάντησε: «Πάντως, να ξέρεις, σου χρωστάω».

Θέλησα να στήσω μια ιστορία, ότι τάχα προσπαθήσαμε αλλά η συνέντευξη δεν έβγαινε. Ο Γιώργος Ράλλης, όμως, μόνο χαζός δεν ήταν. Κατάλαβε. Κι ανέλαβε να «καθαρίσει» μόνος του. Πήγε στον διοικητή της ΥΕΝΕΔ και του έθεσε το ζήτημα σε καθαρά ιδεολογική βάση: «Με τον Βουτσά πρωταγωνιστή, σας υπογράφω συμβόλαιο ότι θα έχετε τόση διαφήμιση. Με άλλον, δεν εγγυώμαι ούτε τα μισά».

Ο «Ονειροπαρμένος» βγήκε κανονικά στον αέρα με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. Κι εμείς ανεβήκαμε στην υπόληψη των ιδιοκτητών στην πολυκατοικία, αφού «ο Βουτσάς είχε έρθει να μας δει». Ο Παπαδόπουλος έπεσε τον επόμενο Νοέμβριο.