1125
Τα κόλλυβα προσφέρονται στη μνήμη των νεκρών αλλά είναι και ένα εξαιρετικά δυναμωτικό γλυκό | Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τα κόλλυβα της χαράς

Χρυσαυγή Μπόμπολα 11 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30
Τα κόλλυβα προσφέρονται στη μνήμη των νεκρών αλλά είναι και ένα εξαιρετικά δυναμωτικό γλυκό
|Χρυσαυγή Μπόμπολα

Τα κόλλυβα της χαράς

Χρυσαυγή Μπόμπολα 11 Σεπτεμβρίου 2018, 10:30

Τα φτιάχνω και τα τρώμε μέσα σε τρεις ημέρες (θα εξηγήσω παρακάτω γιατί), κυρίως  για πρωινό. Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες γλυκό που εμένα προσωπικά με κρατά χορτάτη για σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια της μέρας. Όμως, επειδή η συνταγή μου έχει αναπόσπαστο κομμάτι της το ρόδι το οποίο και λατρεύω, μπορεί να φτιαχτεί μόνο κατά την περίοδο του φθινοπώρου – χειμώνα. Όσο δηλαδή διαρκούν τα ρόδια.

Στερούμαι, λοιπόν, θα έλεγα τα κόλλυβα τις υπόλοιπες δύο εποχές του χρόνου, γιατί δεν θέλω να κάνω εκπτώσεις στη γεύση τους κι αρνούμαι να τα φτιάξω χωρίς ρόδι. Άλλωστε πάντα μου αρέσει να έχω κάτι να περιμένω. Κάθε πράγμα στον καιρό του δε λένε; Και να που τα ρόδια εμφανίστηκαν πάλι στα μανάβικα και στις λαϊκές.

Η συνταγή αυτή προέρχεται από μια θεία μου και είναι η πιο εμπλουτισμένη που έχει πέσει ποτέ στα χέρια μου. Πρόκειται για κόλλυβα με πολλά υλικά, πλούσια σε γεύση αλλά και σε υφές. Έτσι όπως θα έπρεπε δηλαδή να είναι όλα τα κόλλυβα.

Οι τραγανοί, καβουρδισμένοι (τριών ειδών) ξηροί καρποί, το ζουμερό, άφθονο ρόδι, οι μαλακές και  γλυκιές σταφίδες, η εξωτική καρύδα που δεν είναι και τόσο παραδοσιακή αλλά τους ταιριάζει πολύ, το γήινο στάρι, ο μυρωδάτος, φρέσκος μαϊντανός και τα μπαχαρικά με την έντονη γεύση είναι μερικά από  τα υλικά που χρησιμοποιώ για να φτιάξω τη συνταγή μου. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να προσθέσω ή κάτι το οποίο θα ήθελα να αφαιρέσω. Για τα γούστα μου, τα κόλλυβα αυτά αγγίζουν την τελειότητα.

Βεβαίως  η συνταγή επιδέχεται αλλαγών και μετατροπών ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες  του καθενός. Δεν τρως τις σταφίδες; Αφαίρεσέ τις. Δεν αγαπάς την καρύδα; Βγάλτη κι αυτή!  Γενικά μπορείς να παίξεις, αλλά η συμβουλή μου είναι να μην ξεφύγεις από τον βασικό κορμό της συνταγής που δίνω.  Θα με θυμηθείς!

Και κάτι το οποίο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν τα φτιάξεις. Το βρασμένο σιτάρι, έχει την ιδιότητα, να «σφίγγει» στο ψυγείο μέρα με τη μέρα. Ενώ όταν το βράζεις είναι αφράτο, όταν το βάλεις στο ψυγείο, αρχίζει κάθε μέρα να σκληραίνει με αποτέλεσμα τα κόλλυβα να μασιούνται.

Θυμάμαι, παλιά που δεν το γνώριζα αυτό, είχα φάει μερικά που είχαν μείνει, περίπου τέσσερις μέρες στο ψυγείο. Με κόπο προσπαθούσα να τα μασήσω κι ένιωθα σαν μηρυκαστικό. Η κάτω γνάθος μου ήταν πιασμένη για τις 3 επόμενες  μέρες και δεν μπορούσα να βάλω στο στόμα μου σχεδόν τίποτα. Μέχρι που μου μίλησε η μητέρα μου για αυτή την ιδιότητα του σιταριού κι έκτοτε προσέχω να τα καταναλώνω άμεσα.

Έτσι, φτιάχνω πάντα το μισό σακουλάκι. Η συνταγή που δίνω αναφέρεται σε 250 γραμμάρια ωμού σιταριού που θα το βράσεις και θα το ενώσεις με τα υπόλοιπα υλικά. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει από το προηγούμενο βράδυ: να έχεις βράσει και στεγνώσει το σιτάρι και να έχεις έτοιμα όλα τα υπόλοιπα. Το πρωί τα ανακατεύεις όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και τα φυλάς στο ψυγείο το πολύ για τρεις ημέρες. Απολαμβάνεις τα τέλεια κόλλυβα κάθε πρωί ή όποτε θες μέσα στην ημέρα. Μην ξεχάσεις να μοιράσεις λίγα και στους σου φίλους σου που τα αγαπούν. Θα σε ευγνωμονούν!

Κόλλυβα

Υλικά

  • 250 γρ. σιτάρι
  • 30 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 20 γρ αλεύρι
  • 100 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 100 γρ. αμύγδαλα, άσπρα καβουρδισμένα
  • 70 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, σπασμένα  στα δύο
  • 50 γρ. κορινθιακή σταφίδα μαύρη
  • 80 γρ. σταφίδα άσπρη, Σουλτανίνα
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. σπόρους ροδιού (1 μέτριο ρόδι περίπου)
  • 30 γρ. καρύδα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 3 κουταλιές σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Μέθοδος

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Την επόμενη μέρα το βράζουμε για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε τον κόκκο του σιταριού να έχει σκάσει και όταν το δαγκώνουμε να είναι μαλακό κι αφράτο.

Ακόμα κι αν αγοράσουμε σακουλάκι με σιτάρι που να λέει ότι δεν χρειάζεται μούλιασμα σε νερό, καλό είναι να μην παραλείψουμε την διαδικασία αυτή, καθώς το σιτάρι όσο πιο πολύ μουλιάζει τόσο λιγότερο βράσιμο θέλει. Ίσως δηλαδή χρειαστεί και λιγότερο από 40 λεπτά. Καλό είναι να το δοκιμάσουμε στο δόντι, αλλά και να διαπιστώσουμε  με το μάτι ότι ο κόκκος του έχει ανοίξει και άρα είναι έτοιμο και μαλακό.

Όταν το σιτάρι βράσει,  τότε το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και αμέσως μέσα στο σουρωτήρι το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό που έχουμε έτοιμο, ανακατεύοντάς το!! Αυτό το κάνουμε ώστε το σιτάρι να μην λασπώσει και είναι ένα κόλπο που το έκαναν από τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες που έφτιαχναν δίσκους στην περιοχή μου. Κατόπιν το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίσει και ύστερα το απλώνουμε σε μια βαμβακερή πετσέτα που έχουμε τοποθετήσει στον πάγκο εργασίας.

Το ανοίγουμε με τα χέρια να απλωθεί πάρα πολύ καλά και οι κόκκοι του να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτό θα βοηθήσει να στεγνώσει γρηγορότερα καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να μην έχει καθόλου μα καθόλου υγρασία για να γίνει κόλλυβα. Το σκεπάζουμε μάλιστα με μια ακόμη πετσέτα ώστε να απορροφήσει την υγρασία πιο γρήγορα. Το αφήνουμε στην πετσέτα περίπου 3 ώρες ή μέχρι να το δουμε να είναι εντελώς στεγνό.

Στο μεταξύ όσο το σιτάρι στεγνώνει ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό για να μην έχει νερά πάνω του όταν τον ψιλοκόψουμε.

Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς εκτός από τα καρύδια. Τα φουντούκια τα βάζουμε για 10 λεπτά περίπου σε δυνατό φούρνο, απλωμένα σε λαδόκολλα. Όταν τα δούμε να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τα σπάμε στα δύο.

Τα αμύγδαλα τα κόβουμε σε δοντάκια (δεν τα τρίβουμε) και τα καβουρδίζουμε κι αυτά με τον ίδιο τρόπο που καβουρδίσαμε τα φουντούκια για περίπου 5 λεπτά στο φούρνο ή μέχρι να τα δούμε να ροδίζουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τώρα καβουρδίζουμε το αλεύρι. Χωρίς καμία λιπαρή ουσία, βάζουμε το αλεύρι μέσα στο αντικολλητικό και το ανακατεύουμε συνεχώς  για 1-2 λεπτά με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι το χρώμα του από άσπρο να γίνει ανοιχτό  καφέ. Προσέχουμε να μην το κάψουμε!

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καβουρδίζουμε και το σουσάμι στο αντικολλητικό, το οποίο αφού το καβουρδίσουμε και το αφήσουμε να κρυώσει, το τρίβουμε ελαφρά στο μπλέντερ για να σπάσει.

Καθαρίζουμε το ρόδι και συγκεντρώνουμε τους καρπούς του σε ένα μπολ προσέχοντας να μην υπάρχει καθόλου ανάμεσά τους η άσπρη του μεμβράνη.

Αφού κάνουμε όλη αυτή την προεργασία, συγκεντρώνουμε τα υλικά στον πάγκο μας το καθένα σε διαφορετικό μπολάκι.

Όταν βεβαιωθούμε πως το σιτάρι είναι απόλυτα στεγνό το βάζουμε σε ένα πολύ μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Ανακατεύουμε με μια κουτάλα πολύ καλά να ενωθούν και τα κόλλυβα είναι έτοιμα για να τα φάμε.

Όσα δεν καταναλώσουμε εκείνη την ώρα, τα διατηρούμε στο ψυγείο σε μπολ καλά κλεισμένο με καπάκι για 3 μέρες το πολύ!

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα είναι foodblogger. Διατηρεί το blog Food for Thought και δημοσιεύει συνταγές και ιστορίες στο Bostanistas

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...