404
Οι Ιταλοί στολίζουν το γλυκό με μπισκοτάκια αμαρέτι, αμύγδαλα και καντίτι (ζαχαρωμένα φρούτα | Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα Ιταλικά: Μελιτζάνες με σοκολάτα

Μαρίνα Μαυρομάτη 7 Σεπτεμβρίου 2018, 11:06
Οι Ιταλοί στολίζουν το γλυκό με μπισκοτάκια αμαρέτι, αμύγδαλα και καντίτι (ζαχαρωμένα φρούτα
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Τα Ιταλικά: Μελιτζάνες με σοκολάτα

Μαρίνα Μαυρομάτη 7 Σεπτεμβρίου 2018, 11:06

Μελιτζάνες με σοκολάτα; Το πιθανότερο είναι ότι όταν το ακούσουν κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι είναι δημιούργημα κάποιου σύγχρονου σεφ, που αρέσκεται σε περίεργους συνδυασμούς υλικών. Και όμως, η ιστορία της συνταγής χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πιθανολογείται ότι πρωτοδημιουργήθηκε στο μοναστήρι των φραγκισκανών του Τραμόντι.  Φαίνεται ότι οι μοναχοί είχαν ιδιαίτερα γκουρμέ γούστα, αφού συνήθιζαν να συνδυάζουν τις τηγανητές μελιτζάνες με μία γλυκιά λικερώδη σάλτσα.

Κάποια στιγμή, η συνταγή πέρασε από τους τοίχους του μοναστηριού και διαδόθηκε στην γύρω περιοχή, όπου υπέστη διάφορες αλλαγές, μέχρι ότου καθιερώθηκε τελικά η σοκολατένια σάλτσα. Ενας δεύτερος θρύλος, σχετικά με την δημιουργία της συνταγής, αναφέρει πως οι Σαρακηνοί, οι οποίοι είχαν τα ορμητήρια τους στην περιοχή μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα, συνήθιζαν να φτιάχνουν γλυκό με μελιτζάνες. Η διάδοση όμως της συνταγής, οφείλεται στις μοναχές της Santa Maria della Misericordia του Σορέντο, γνωστές για τα ωραία γλυκά, που έφτιαχναν στο μοναστήρι τους, και κάποια από τα οποία πέρασαν στην γαστρονομική παράδοση της περιοχής.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, κοινός παρονομαστής όμως είναι ο ασυνήθιστος συνδυασμός των υλικών : η γλυκιά σάρκα της μελιτζάνας δένει υπέροχα με την σοκολάτα αλλά και τα αμαρέτι ή τα καντίτι (ζαχαρωμένα φρούτα). Πολλοί θα σταθούν σκεπτικοί μπροστά σε αυτό το γλυκό, είναι σίγουρο όμως ότι με την πρώτη μπουκιά θα αλλάξουν γνώμη!

Τις μελιτζάνες με σοκολάτα θα τις συναντήσετε και σήμερα σε διάφορα χωριά και κωμοπόλεις της ακτογραμμής του Αμάλφι αλλά και της ευρύτερης περιοχή του Σορέντο. Επίκεντρο όλων είναι σίγουρα η Μαϊόρι, όπου όπως λένε και οι ντόπιοι «a’ mulignan ca’ ciucculat sul a Maiur ‘a sann fa!», δηλαδή, «τις μελιτζάνες με σοκολάτα, μόνο στη Μαϊόρι ξέρουν να τις φτιάχνουν!»

Αν και η δημιουργία της συνταγής δεν συνδέεται άμεσα με την Μαϊόρι, παρ’ όλα αυτά η κωμόπολη σχετίστηκε με αυτήν, καθώς είναι το γλυκό που φτιάχνουν παραδοσιακά τον Δεκαπενταύγουστο, προς τιμήν της πολιούχου Παναγίας. Επίσης κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου, λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ μελιτζάνας, με πρωταγωνιστές βέβαια την παρμιτζάνα στην αλμυρή και στην γλυκιά της παραλλαγή. (Πληροφορίες: turismosalerno.it, amalficoast.it, costieraamalfitana.com, Wikipedia)

Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε αυτή την συνταγή στο laboratorio. Την είχαμε ξανακάνει πριν από αρκετά χρόνια, τότε μας είχε εκπλήξει και πάλι ευχάριστα. Επανερχόμαστε σήμερα, για να δοκιμάσουμε μία παραλλαγή με λίγο διαφορετικά υλικά. Αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα λευκές μελιτζάνες, που ήταν ιδιαίτερα γλυκές και ευτυχώς χωρίς σπόρια. Επίσης στην σοκολατένια σάλτσα πρόσθεσα ρικότα, ένα παραδοσιακό συστατικό πολλών γλυκών της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Νάπολη.

Δείτε τη συνταγή εδώ

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...