490
Με την καλύτερη θέα του κόσμου | Κική Τριανταφύλλη

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μανταρινιού

Κική Τριανταφύλλη 15 Ιανουαρίου 2019, 09:26
Με την καλύτερη θέα του κόσμου
|Κική Τριανταφύλλη

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μανταρινιού

Κική Τριανταφύλλη 15 Ιανουαρίου 2019, 09:26

Θέλοντας να βάλω χρώμα και άρωμα στο τραπέζι μας, σκέφτηκα χθες να φτιάξω την πρωτότυπη κρητική σαλάτα της Νεκταρίας Κοκκινάκη, αλλά στο κέντρο της πόλης μας, έστω κι αν μπορεί κανείς να τις εντοπίσει σε κάποιο άλσος ή παρκάκι, μαντιλίδες δεν είναι εύκολο να βρεις. (Ασε που τις μαντιλίδες της πόλης με τόσο καυσαέριο και τόσα σκυλιά που κάνουν την ανάγκη τους παντού, δεν θα τις εμπιστευόμουν. )

Με την ευκαιρία, όμως, θυμήθηκα μια υπέροχη πολύχρωμη σαλάτα με συκομαΐδα, τυρί μελίχλωρο από τη Λήμνο και βινεγκρέτ με μανταρίνι, που δοκιμάσαμε μια Παρασκευή βράδυ στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε όποια πόλη του κόσμου κι αν βρεθούμε, μας αρέσει να κάνουμε μια στάση στα καφέ-εστιατόρια των μουσείων. Και το συγκεκριμένο το αγαπάμε πολύ, οικογενειακά, και πηγαίνουμε ανεξάρτητα από μια επίσκεψη στο μουσείο, πόσο μάλλον όταν έχουμε φιλοξενούμενους από το εξωτερικό ή άλλα μέρη της Ελλάδας. Στην Αθήνα καλύτερη θέα δεν υπάρχει, αφού τόσο από την ταράτσα τα καλοκαίρια όσο και πίσω από την τζαμαρία το χειμώνα, λες πως θα αγγίξεις την Ακρόπολη.

Εκτός όμως από την μοναδική θέα, το φαγητό είναι εκλεκτό. Η Μαρίνα Καντόρου, που έχει αναλάβει το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης (όπως και το μπιστρό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), δίνει μεγάλη έμφαση στα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα αναγνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο σημείο είναι το πιο κατάλληλο για την ανάδειξή τους. Ειδικά τις Παρασκευές το βράδυ, το εστιατόριο μένει ανοικτό μέχρι τα μεσάνυκτα, τα φώτα χαμηλώνουν, τα πιάτα είναι πολύ πιο πλούσια (δείτε εδώ το μενού), ενώ επίσης το δείπνο συνοδεύεται με ζωντανή τζαζ μουσική. Και όλα αυτά σε πολύ καλές τιμές.

Εντύπωση ιδιαίτερη μου έκανε, επίσης, η τόσο αντιπροσωπευτική κάρτα των κρασιών σε τιμές που δεν βρίσκεις εύκολα σε άλλα εστιατόρια, όπως και η πολύ καλά ενημερωμένη σομελιέ, η οποία μας σέρβιρε το αγαπημένο μου Μούχταρο, μια παλιά εξαφανισμένη ποικιλία, που αναβίωσε η οικογένεια Ζαχαρία στο κτήμα τους στη μαγική Κοιλάδα των Μουσών (την πατρίδα του Ησίοδου και των εννέα Μουσών στη Βοιωτία). Δεν είναι τυχαίο. Η νεαρή Μαρία Παπιδά, η σομελιέ του εστιατορίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι οινολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπορντό στον τομέα των πωλήσεων του κρασιού.

Εκτός από το ειδικό μενού το βράδυ της Παρασκευής, ο νεαρός σεφ Λεωνίδας Βράκας έχει δημιουργήσει ακόμη δύο κάρτες, με πιάτα all day, και ένα πλούσιο ελληνικό πρωϊνό, που σερβίρεται μέχρι τις 12 η ώρα το μεσημέρι, ενώ επίσης προτείνει μια σειρά από πιάτα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Όλα είναι βασισμένα σε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και σε τοπικές συνταγές τις οποίες έχει πειράξει δημιουργικά. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να φύγω χωρίς συνταγή. Σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το ντρέσινγκ με τα υπέροχα αρώματα, για να ραντίσετε τη σαλάτα σας, ένα ορεκτικό με ψημένο τυρί ή μια χειμωνιάτικη σούπα. Θα εκπλαγείτε από τη δύναμη του μανταρινιού!

Δείτε τη συνταγή εδώ