215
Η πίτα του βοσκού γίνεται με κιμά από μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας | Shutterstock

Πίτα του βοσκού

Κική Τριανταφύλλη 4 Απριλίου 2019, 17:03
Η πίτα του βοσκού γίνεται με κιμά από μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας
|Shutterstock

Πίτα του βοσκού

Κική Τριανταφύλλη 4 Απριλίου 2019, 17:03

Αντιπαθείτε το εγγλέζικο φαγητό; Κι εγώ, γιατί έχω τραυματικές νεανικές εμπειρίες. Αλλά υπάρχουν μερικά κλασικά πιάτα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ, όπως για παράδειγμα αυτό εδώ. Η συνταγή είχε εφευρεθεί στην κουζίνα της βασίλισσας Βικτώριας για να αξιοποιούν την άλλη μέρα το αρνάκι που είχε περισσέψει. Ψιλόκοβαν το κρέας, το κάλυπταν με πουρέ πατάτας και το έψηναν μέχρι να ροδίσει.

Σήμερα η πίτα του βοσκού γίνεται με κιμά χοντροκομμένο και είναι πεντανόστιμη. Οι Βρετανοί τη λένε shepherd’s pie όταν την φτιάχνουν με αρνίσιο κιμά και cottage pie με μοσχαρίσιο. Αλλά υπάρχει και ένα παρόμοιο γαλλικό πιάτο το Hachis Parmentier, που το ονόμασαν έτσι οι Γάλλοι για να τιμήσουν τον Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, αυλικό του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου και σπουδαίο φαρμακοποιό χάρη στην επιμονή του οποίου στο τέλος του 18ου αιώνα η πατάτα έγινε πολύ δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες.

Αλλά μια και πιάσαμε την ιστορία της πατάτας την οποία στην Ελλάδα έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας, να πούμε ακόμη ότι οι Γάλλοι την ονόμασαν «pomme de terre» (δηλαδή μήλο της γης, εξ ου και στα ελληνικά έγινε γεώμηλο.

Παραδοσιακά, στις κουζίνες της Αγγλίας νοστιμίζουν τη γέμιση με γούστερ σως (Worcestershire sauce), εμείς, όμως, δεν το συνηθίζουμε, αφού διαθέτουμε ένα σωρό ενδιαφέροντα αρωματικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα του κιμά.

Δείτε τη συνταγή εδώ