336
Παστός μπακαλιάρος με χόρτα όπως τον κάνουν στην «Osteria Greca» | Γιώργος Αντωνέλλος

Παστός μπακαλιάρος με χόρτα

Bostanistas Bostanistas 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:16
Παστός μπακαλιάρος με χόρτα όπως τον κάνουν στην «Osteria Greca»
|Γιώργος Αντωνέλλος

Παστός μπακαλιάρος με χόρτα

Bostanistas Bostanistas 8 Δεκεμβρίου 2022, 13:16

«Δεν θέλω να πιείτε τα δικά μου κρασιά», μας είπε ο σπουδαίος Γιάννης Παπαργυρίου, δεύτερης γενιάς οινοπαραγωγός και μέλος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών ένα μεσημέρι Κυριακής, που τον επισκεφτήκαμε στην «Osteria Greca». Και πρέπει να το πω ευθύς εξαρχής, το νέο του εγχείρημα, το εστιατόριο που έφτιαξε μέσα στο οινοποιείο του στον Λαλιώτη (4-5 χλμ. από το Κιάτο), τιμά την Κορινθία αλλά και όλη την Ελλάδα των οινοποιών. Η φράση με την οποία μας υποδέχτηκε, εξάλλου, υπογραμμίζει γιατί η «Osteria Greca» του διαφοροποιείται από τα εστιατόρια άλλων οινοποιείων, όπου προσφέρονται μόνο τα δικά τους κρασιά.

Ο Παπαργυρίου έχει φτιάξει μια σπουδαία κάβα και αντίστοιχα μια σπουδαία λίστα με γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, λατινοαμερικάνικα κρασιά (που μπορείς να τα αγοράσεις και για το σπίτι) και φυσικά κρασιά και άλλων ελλήνων παραγωγών, απευθυνόμενος σε όσους θέλουν να γευματίσουν στο λιτό περιβάλλον του εστιατορίου του, όχι απαραίτητα με τα δικά του κρασιά. Να σας πω εδώ ότι εντύπωση μου έκανε η μοναδική διακόσμηση, ένα ξερό κλήμα στερεωμένο στον τοίχο. Καθόλου τυχαίο: Η «Osteria Greca» δίνει έμφαση στο καλό φαγητό και το καλό κρασί μη θέλοντας να σου αποσπάσει την προσοχή με διακοσμητικές υπερβολές.

Το όνομά της μπορεί μεν να παραπέμπει στην Ιταλία, λόγω της αγάπης του Παπαργυρίου στη γείτονα χώρα και στα Riesling και τα Barolo της –οινόφιλοι, σπεύσατε, θα πω– αλλά το φαγητό είναι ελληνικότατο, με πολύ λίγες διεθνείς επιρροές. Είναι χωριάτικη, comfort, ελληνική cucina povera με έμφαση στα προϊόντα και τις συνταγές της Κορινθίας. Την επιμελείται ο άξιος ληξουριώτης μάγειρος Γιώργος Αντωνέλλος, ο οποίος τιμά την παραδοσιακή γαστρονομία της περιοχής αναβαθμίζοντάς τη. Με αυτό κατά νου, λοιπόν, του ζήτησα μια παραδοσιακή κορινθιακή συνταγή και μου έστειλε παστό μπακαλιάρο με χόρτα! Να σας πω τώρα ότι εδώ στα γύρω χωριά τιμούν με το παραπάνω τον παστό μπακαλιάρο και τον μαγειρεύουν ποικιλοτρόπως. Επιβεβαιώνω. (Και θα επανέλθω). Οπως έμαθα, το έφτιαχνε η γιαγιά του Παπαργυρίου και είναι το αγαπημένο του φαγητό. Και είμαι σίγουρη ότι θα γίνει και δικό σας, μόλις το δοκιμάσετε.

Δείτε το κείμενο και τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News