178
Τα ροδίτικα ντολμαδάκια αρωματίζονται με μπόλικο κίμινο | Εύη Σκούρα

Ντολμαδάκια ροδίτικα, με πλιγούρι και κύμινο

Εύη Σκούρα 5 Απριλίου 2019, 21:33
Τα ροδίτικα ντολμαδάκια αρωματίζονται με μπόλικο κίμινο
|Εύη Σκούρα

Ντολμαδάκια ροδίτικα, με πλιγούρι και κύμινο

Εύη Σκούρα 5 Απριλίου 2019, 21:33

Επιστροφή στην παράδοση σήμερα με ένα αγαπημένο φαγητό πολλών, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, που επέλεξα να τα γεμίσω με πλιγούρι, ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και κύμινο. Πρόκειται για μια συνταγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Ρόδο, όμως παρόμοιες συναντάει κανείς και στην Κρήτη. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα συνταγών με ντολμάδες και ντολμαδάκια. Σιγά σιγά θα δοκιμάσουμε κι άλλες παρέα.

Τη συγκεκριμένη την βρήκα στο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». Κάτι πολύ ενδιαφέρον, που αναφέρεται στο βιβλίο, είναι πως στην Κάλυμνο (την οποία δεν έχω επισκεφτεί ακόμα) και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως.

Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους, είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που δεν την είχα ξανακούσει, είναι ότι στη Ρόδο και στη Νίσυρο χρησιμοποιούνται και τα φύλλα των κυκλάμινων για το τύλιγμα ντολμάδων, και οι βολβοί τους γίνονται γλυκό του κουταλιού!

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News