242
Το αυγοτάραχο δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στην κρύα σούπα και την κάνει ακόμη πιο δυναμωτική | Εύη Σκούρα

Λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα

Εύη Σκούρα 28 Ιουνίου 2017, 15:33
Το αυγοτάραχο δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στην κρύα σούπα και την κάνει ακόμη πιο δυναμωτική
|Εύη Σκούρα

Λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα

Εύη Σκούρα 28 Ιουνίου 2017, 15:33

Οι κρύες σούπες είναι από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά πιάτα. Δεν είναι απλώς δροσιστικές, αλλά απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου μαγείρεμα (πράγμα πολύ σημαντικό όταν έχει καύσωνα) και είναι πολύ δυναμωτικές. Η σημερινή συνταγή είναι ένα λευκό γκασπάτσο με αυγοτάραχο τρίμμα Τρικαλινός, μια κρύα σούπα δηλαδή, με αγγούρι, αμύγδαλα και αυγοτάραχο. Μην σας ξενίζει ο συνδυασμός των υλικών, το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας εντυπωσιάσει!

Πρόκειται για την δική μου εκδοχή μιας κλασσικής ισπανικής συνταγής, του λευκού γκασπάτσο, ή αλλιώς, «Ajo Blanco», που σημαίνει λευκό σκόρδο. Και, όπως καταλάβατε, ναι έχει σκόρδο, ένα μικρό κρεμμύδι, λίγο ξύδι και λίγο μπαγιάτικο ψωμί το οποίο μαζί με τα αμύγδαλα δίνει «όγκο» στη σούπα, ενώ το αγγούρι της δίνει την απαραίτητη δροσιά.

Σε κάποιες από τις παραλλαγές της συνταγής θα συναντήσετε την χρήση σταφυλιού αντί για αγγούρι. Θα το δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή. Για λίγο παραπάνω ένταση στην γεύση, πρόσθεσα και 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες και τρίμμα αυγοτάραχο και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

Η διατροφική αξία του αυγοτάραχου

Το αυγοτάραχο τρίμμα του Τρικαλινού είναι αφυδατωμένο και τριμμένο αυγοτάραχο που παράγεται αποκλειστικά από αυγά κεφάλου και αποτελεί τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε συνεργασία της Εταιρείας Τρικαλινός Ε.Ε. και του Εργαστηρίου Τροφίμων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το αυγοτάραχο περιέχει υψηλά ποσά πρωτεϊνών και ενέργειας, υψηλά ποσοστά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών και ένα υγιές προφίλ λιποειδών αναφερόμενο σε αναλογία ω3/ω6 λιπαρών οξέων.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News